Előfizetői tartalom

Mindenki magas hozamot akar a tőzsdén, borzasztóan nehéz elérni idén

Portfolio
Továbbra is nagyon nehéz minőségi osztalékrészvényeket találni, amelyek mögött stabil pénzügyi háttérrel rendelkező vállalatok állnak, akik rendszeresen és megbízható módon fizetnek osztalékot vonzó hozamok mellett. A távközlési vállalatok és közműcégek részvényei, valamint az alapanyaggyártók papírjai sem lehetnek most rosszak a Societe Generale elemzői szerint.


Nem könnyű feladat minőségi osztalékrészvényt találni

Ezeket sok esetben alapból sem olyan egyszerű kiválasztani, mivel összetett folyamatról van szó, ami dinamikusan változik a körülményektől függően. Már az is elég lehet ahhoz, hogy egy osztalékrészvény jelentősen veszítsen a vonzalmából, ha mondjuk a részvény árfolyama a duplájára nő, miközben az osztalék várhatóan ezzel nem fog tudni lépést tartani. Az is előfordulhat, hogy egy egyébként stabilnak hitt vállalat valamilyen okból kifolyólag nehéz helyzetbe kerül valamilyen váratlan esemény miatt, mint az sok esetben tapasztalható volt a koronavírus-járvány kitörését követően. Ezek miatt pedig az osztalékrészvények után kutatóknak sincs különösebben könnyű helyzete, tehát nem arról van szó, hogy nyugodtan üldögélhetnek egész nap és számolgathatják az osztalékbevételeket, mint az sokak fantáziájában előfordulhat.

A Societe Generale szakemberei éppen ezért állították össze a Global Quality Income Indexet (SGQI), illetve European Quality Income Indexet (SGQE), amelyek olyan minőségi osztalékrészvényeket tartalmaznak, amik mögött pénzügyileg stabil vállalatok állnak, és rendszeres, vonzó osztalékhozamot is kínálnak. Az indexekben olyan nem pénzügyi szektorból érkező vállalatok vannak, amelyek a globális index esetén legalább 3 milliárd dollár piaci kapitalizációjúak, míg az európai index esetében ez az érték minimum 1 milliárd euró. A minőségi megfelelést pedig Piotroski 9 faktora alapján végzik (legalább 7 pont szükséges), amely többek között a vállalati nyereségességet, tőkeáttételt és likviditást vizsgálja, és általában értékalapú részvények kiválasztására szokásos használni.

A szakemberek azt találták, hogy:

Miről szól még a cikk?

  • Hogyan teljesítettek a minőségi osztalékrészvények?
  • Mi számít most minőséginek?
  • Mi várható az osztalékfizetések terén?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés