startup megvilágosodás mentőöv
Üzlet

Új tőkealapot hoz létre az EXIM és az OTP: 25 milliárddal indulnak

Portfolio
25 milliárd forintos induló tőkével jön létre a PortfoLion által kezelt PortfoLion Regionális Magántőke Alap II. Az EXIM Bank és az OTP közösen, 50-50%-ban biztosítják a tőkét az alaphoz, amelynek célja, hogy régiós cégeket segítsen fejlődni.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

25 milliárd forintos induló tőkével jön létre a PortfoLion által kezelt PortfoLion Regionális Magántőke Alap II, amelyhez az EXIM Bank és az OTP közösen, 50-50%-ban biztosítják a tőkét – tudta meg a Portfolio. Az alap célja elsősorban az, hogy regionális cégeket fejlesszen: Magyarország mellett Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Szerbia, Szlovénia, Horvátország is célországot jelent.   

Az alap fókuszterületei közé elsősorban a digitális technológiák, szoftverfejlesztés, telekommunikáció és online szolgáltatások, valamint az automatizáció tartozik majd.

Az alap kihelyezési időszaka 10 éves, tehát zárása 2030-ban várható. Tranzakciónként 3-15 millió euró közé teszik a kihelyezendő összegeket, a befektetési folyamat tervezetten 3-6 hónap hosszú, és egy társaság várhatóan átlagosan 3-6 évet tölt el a portfolióban.

Rengeteg forrás kell a nemzetközi sikerhez

A kezelt vagyon tekintetében a legnagyobbak közé tartozik Magyarországon a – tervek szerint még idén ősszel - induló alap. A 25 milliárd forintos összeggel több, mint 40%-kal bővül a PortfoLion által kihelyezhető tőke, ezzel az egyik legnagyobb, hazai, all-stage (early, growth, buyout) befektetővé válik - mondta el lapunknak Nieder Jenő, a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Vezérigazgató- helyettese.

Nieder Jenő, a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Vezérigazgató- helyettese.
Nieder Jenő Fotó: PortfoLion

A PRMA1-es alapból 11,5 milliárd forint tőkét helyeztek ki, aminek köszönhetően olyan vállalkozások kerültek a portfoliójukba, mint a Szállás.hu, a Tresorit, a VCC, a Starschema vagy a Codecool.

Stratégiájuk szerint az összeg lehetővé teszi, hogy ezeket még nagyobb volumenben, régiós szinten folytathassák, újabb társaságokkal bővülve.

Hozzátette: azt látják, hogy a hazai társaságok nemzetközi megjelenéséhez rengeteg forrásnak kell rendelkezésre állnia, és valóban nemzetközi szintű menedzsment csak úgy építhető, ha tőkeerős partner áll a társaságok mögött. Prioritás tehát, hogy helyi cégekből regionális vagy globális szereplőket építsenek, olyanokat, akik biztos háttérrel nemzetközi, akár regionális piacon is megállják a helyüket. A tervek szerint az új alap a startup fázistól kezdődően, a scale-up pályán mozgó társaságokon át egészen a megerősödött középvállalati szintig tud növekedési vagy kivásárlási tranzakciókat bonyolítani.

Nieder elmondta azt is, hogy az induláshoz szükséges még a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyása: erre nincs kitűzve konkrét időpont, de megtették az engedélyeztetéshez szükséges előkészítő lépéseket.

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus arantén maszk