bear
Üzlet

Vegyes zárás Amerikában

Portfolio
Európában kimondottan jó hangulatban zajlott ma a kereskedés, a legtöbb vezető ország börzéje erősödéssel zárta a hetet. Amerikában is jól indult a hét utolsó kereskedési napja, a Pfizer bejelentésének és a kiskereskedelmi forgalom kedvező alakulásának köszönhetően mindhárom vezető amerikai index pluszban nyitott. A kezdeti lendület ugyanakkor elfogyott a nap végére, eltérően zárták a hetet a vezető részvényindexek.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Nasdaq volt a leggyengébb láncszem

Hiába indult jól a pénteki kereskedés Amerikában, a vezető tengerentúli részvényindexek eltérően zártak: az S&P 500 értéke nem változott érdemben, míg a Dow Jones értéke 0,4 százalékot emelkedett. A leggyengébb láncszem ezúttal a Nasdaq volt, a technológiai vállalatokat magába tömörítő részvényindex értéke közel 0,4 százalékot csökkent. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

 

Mindhárom vezető tengerentúli tőzsde erősödik

Kitart a kezdeti lendület Amerikában a kerekedés utolsó szakaszában is: a Nasdaq értéke 0,4 százalékot, az S&P 500 értéke közel 0,7 százalékot, míg a Dow Jones értéke több, mint 0,9 százalékot erősödött a csütörtöki záráshoz képest. A jó hangulat oka egyrészt a Pfizer bejelentése, amely szerint a tesztelések végső szakaszában lévő koronavírus vakcinájukat vészhelyzeti felhasználásra engedélyezhetik november végéig. 

Másrészt pozitív hírek érkeztek a fogyasztói kiadásokkal kapcsolatban, a kiskereskedelmi forgalom jóval magasabb volt a vártnál, az augusztusi állapotokhoz képest szeptemberben 1,9 százalékos volt a növekedés.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ismét vette saját részvényeit a Megakrán

A Megakrán bejelentette, hogy a Munkavállalói Résztulajdonosi Programjához szükséges részvénymennyiség biztosítása érdekében – közgyűlési felhatalmazás alapján - 2020. október 16-án a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán 55 000 darab törzsrészvényt vásárolt.

Tovább a cikkhez

A Mol pénteken is vásárolta részvényeit

A Mol október minden hetében vette eddig a részvényeit, a pénteki vásárlások a napi forgalom több, mint 17 százalékát adták.

Tovább a cikkhez

Az MNB tájékoztatta az OTP-t az MREL-követelményéről

Az OTP a Budapesti Értéktőzsde oldalán jelentette be, hogy − a menedzsment várakozásainak megfelelően − a szanálási feladatkörében eljáró MNB tájékoztatta a bankot az OTP csoport konszolidált szintű MREL-követelményéről, azaz a szavatolótőkére és a leírható, illetve átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményéről.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,5 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom nem került feljebb, 0,56 százalékot esett a papír, a Mol 0,54 százalékot nőtt, a Richter 0,61 százalékot emelkedett, míg az OTP 0,78 százalékot javított a tegnapi naphoz képest. A magyar tőzsdén a legjobban az Duna House teljesített, melynek árfolyama 4,6 százalékkal került feljebb, a börzén a leggyengébben pedig a FuturAqua szerepelt, melynek árfolyama 3,9 százalékot esett.

Dönti a rekordokat a Zoom, már az elemzők is egyre optimistábbak

A Zoom kommunikációs platform árfolyama rekordot döntött a tegnapi kereskedés során, az emelkedés hátterében az állhat, hogy tegnap ért véget a vállalat évente megrendezésre kerülő, két napos Zoomtopia nevű rendezvénye, ami után több elemző is megemelte a célárat a vállalatra. A Zoom eseményén többek között szó volt a platform terveiről valamint a munkavégzés és az oktatás jövőjéről. Ma is jól indult a nap a papír számára, újabb csúcson van jelenleg az árfolyam.

Tovább a cikkhez

Kimondottan jó napja volt ma az európai tőzsdéknek

A nap végére minden ország börzéje pluszba fordult, a lengyel és a francia indexek jelentős 2,3 százalékos emelkedést produkáltak, 0,9 százalékos emelkedésével a magyar index a középmezőnybe tartozik.

Emelkednek az amerikai tőzsdék a nyitás után

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,46 százalékos növekedése mellett az S&P 500 0,34 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq  0,62 százalékot nőtt. A jó részvénypiaci hangulat egyrészt annak tudható be, hogy a Pfizer bejelentette, hogy a tesztelések végső szakaszában lévő koronavírus vakcinájukat vészhelyzeti felhasználásra engedélyezhetik november végéig. 

A kedvező piacnyitás egyik oka a Pfizer bejelentése mellett, hogy pozitív jelentés érkezett a fogyasztói kiadásokkal kapcsolatban, a kiskereskedelmi forgalom jóval magasabb volt a vártnál, az augusztusi állapotokhoz képest szeptemberben 1,9 százalékos volt a növekedés.

dji

Gyökeres átalakulás előtt áll az olajipar, elkezdődött a menekülés a zöld energiába

Sokak számára feltűnhetett, hogy az idei év nagy vesztesei az olajtársaságok eddig, hiszen az olajár csökkenése miatt hatalmas árbevétel kieséseik voltak, és ez mély nyomott hagyott a részvényárfolyamokon is. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, hiszen hatalmas átalakulások zajlanak az iparágban, a cégek igyekeznek megszabadulni a felesleges költségektől, hogy mindinkább a megújuló energiákba fektessenek bele. A koronavírus-járvány és a csökkenő olajárak pedig csak felgyorsították ezt a folyamatot, és lassan már egymást tapossák a vállalatok, hogy előrejussanak a nagy megújulási folyamatban.

Tovább a cikkhez

Súlyos a koronavírus-járvány második hulláma, csökken az ingatlanállomány értéke a Graphisoft Parkná

A június 30-ra becsült 263 millió euró valós piaci ingatlanérték szeptember 30-ra vonatkozó becslése 246 millió euróra csökkent, ez 6,5 százalékos visszaesést jelent. A koronavírus válságra és az elhúzódó gazdasági visszaesésre hivatkozott a független értékbecslő.

Tovább a cikkhez

Jó nyitás jöhet Amerikában is

Mérsékelt emelkedés jöhet a tengerentúli tőzsdéken is, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,23 százalékos növekedése mellett az S&P 500 0,28 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékos emelkedéssel nyithat. A hangulatot javította, hogy a Pfizer bejelentette, hogy tesztelések végső szakaszában lévő koronavírus vakcináját vészhelyzeti felhasználásra engedélyezhetik november végéig. 

idji

Reménysugár az európai autópiacon, idén most először nőttek az eladások

Szeptember végre egy kis reménysugár volt az európai autópiacon értékesítő gyártóknak, hiszen miközben az év eddigi részében minden hónapban csökkentek az eladások, szeptemberben már 3 százalékkal több autót adtak el, mint egy évvel korábban. A növekedésben nagy szerepe volt annak, hogy a nagy autógyártó csoportok, mint a Volkswagen, a Toyota, a Fiat-Chrysler, a Renault és a Hyundai is tudták növelni az eladásaikat. A nagyobb autópiacok közül Németországban és Olaszországban is nőttek az eladások. Az év első kilenc hónapja azonban még mindig gyászos az autógyártók szempontjából, hiszen az Európai Unióban 29 százalékkal kevesebb autót adtak el idén, mint tavaly.

Tovább a cikkhez

A magyar piacon is kitart a jó hangulat

Továbbra is emelkedésben van a magyar BUX Index, jelenleg 0,47 százalékos a plusz, az összes nagyobb blue chip árfolyama pozitív tartományban mozog, bár az OTP reggeli erős, 1,2 százalékos növekedése valamelyest lelassult, jelenleg 0,52 százalékos pluszban van a nagybank papírja.

Továbbra is pozitív a légkör Európában

Kitart a reggeli jó hangulat Európa börzéin, a legtöbb ország indexe pozitívan teljesít, egy százalék fölötti emelkedést láthatunk a lengyel és a francia piacokon, a magyar BUX Index fél százalékos emelkedésével a középmezőnyben foglal helyet. Szektorszinten elmondható, hogy az autógyártók papírjai vezetik a mai emelkedést, rosszabbul teljesítenek viszont a nagybankok.

Kitart a jó hangulat Európában, az autóipar részvényei vezetik az emelkedést

Pozitívan nyitottak ma Európa börzéi, szektor szinten rendkívül jól megy az autógyártó vállalatok részvényeinek. A Peugeot és a Renault is 3 százalék feletti növekedést produkált eddig, dközel 5 százalékos plusban a német Daimler.

Tovább a cikkhez

6700 százalékot keresni idén? Mutatjuk 2020 igazi nyerteseit

Bár a koronavírus-járvány világszerte soha nem látott sebességű és intenzitású gazdasági válságot okozott, számos vállalat profitált a kialakult helyzetből. A nyertesek között többek között gyógyszergyártókat, online kiskereskedelmi cégeket, egészségügyi eszközök gyártóit találjuk, a tőzsdén jegyzett cégek részvényárfolyama is jól mutatja, hogy nagy figyelem kíséri a nyerteseket, amelyek közül is kiemelkedik egy lengyel cég, ennek az árfolyama több mint 6700 százalékot emelkedett idén.

Tovább a cikkhez

Jól indul a nap Európában

Emelkedéssel nyitottak az európai tőzsdék, a DAX 0,5 százalékos erősödése mellett a CAC 1,5 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,97 százalékot nőtt. A milánói börze is feljebb került 0,7 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,5 százalékot nőtt. A kimondottan bizakodó részvénypiaci hangulat a tegnapi komoly visszaesést korrigálja, tegnap az újonnan meghozott korlátozó intézkedések miatt voltak leginkább borúlátóak a befektetők. A piacok szempontjából szintén kiemelt fontosságú, hogy ma folytatódik az Európai Tanács kétnapos ülése, ahol a Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatos fejleményeket tekintik át az állam- és kormányfők, Angela Merkel szerint mindkét félnek engednie kell még a Brexit-megállapodáshoz.

dax

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, az OTP határozza meg a jó hangulatot

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,75 százalékkal került feljebb. A blue chipek szinte kivétel nélkül pluszban indították a napot, a Mol 0,66 százalékkal került feljebb, a Richter 0,91 százalékot nőtt, míg az OTP 1,2 százalékos pluszban van, gyengült viszont a Magyar Telekom, jelenleg 0,3 százalék a mínusz.

bux

Tegnap is vette részvényeit a Mol

A Mol október minden hetében vette eddig a részvényeit, a tegnapi vásárlások a napi forgalom több, mint 22,5 százalékát adták.

Tovább a cikkhez

Nagy meglepetés a Daimlertől, erős lehetett a harmadik negyedév

A Daimler közzétette harmadik negyedéves előzetes számait, amelyek nagy meglepetést okoztak, hiszen jóval felülmúlták a várakozásokat. A cég arról számolt be, hogy a vártánál gyorsabb piaci talpra állást tapasztaltak, és a szeptemberi hónapban különösen erős volt a vállalat.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt elmozdulással indulhat a pénteki kereskedés Európában

  • Az amerikai tőzsdék lefelé vették az irányt tegnap, a kedvezőtlen nemzetközi hangulat mellett az újabb fiskális csomaggal kapcsolatos bizonytalanság, és a vegyes gyorsjelentések aggasztották a piaci szereplőket. A kereskedés vége felé sikerült valamennyit ledolgozni a nap közbeni lefordulásból, a Dow 0,07 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,15 százalékot gyengült, a Nasdaq pedig 0,72 százalékot veszített az értékéből. Ma már nem várható gyorsjelentés a nagyobb amerikai bankoktól, az eddigi riportok felemásan alakultak, tegnap például a Morgan Stanley a vártnál jobb eredményeket tudott felmutatni. Egyelőre még nem tudjuk, hogy az eheti elmaradt elnökválasztási vitától eltérően a jövő heti, harmadik vita meg lesz-e tartva, Joe Biden jelezte, hogy szívesen részt vesz a rendezményen, amennyiben Trump elnök negatív koronavírus-tesztet produkál.
  • Az ázsiai tőzsdéken felemás volt a hangulat pénteken, a sanghaji tőzsde 0,2 százalékot csökkent, azonban a Nikkei 0,1 százalékkal került feljebb, a hongkongi tőzsde pedig 0,7 százalékot nőtt. Ázsia más részein is hasonlóan alakult a hangulat, a dél-koreai Kospi 1 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri tőzsde 0,4 százalékot nőtt.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel, a DAX csütörtöki záróértéke közelében nyithat.
  • Az EU-csúcs péntekre is átnyúlik, a munkahét utolsó napján emellett még érkezik augusztusi építőipari adat Magyarországon, megismerjük az MNB nemzetközi tartalékainak szeptemberi alakulását. Magyar idő szerint ma tartanák a második elnökjelölti vitát az Egyesült Államokban, de Donald Trump már jelezte, hogy az online megrendezendő vitán nem kíván részt venni.
  • Az olaj ára lejjebb került ma reggel, a decemberi határidős WTI 0,76 százalékos esést követően 40,61 dollárnál jár, az arany árfolyama is esik, a sárga nemesfém jegyzése 0,2 százalékos gyengülést követően 1905,3 dolláron áll.
  • A forint gyengült ma reggel az euróval szemben, egy euróért 364,5 forintot kell adni jelenleg, míg egy dollár 311,52 forintba kerül.

A héten már nem érkezik kiemelt fontosságú vállalati beszámoló.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
unhappy_2