GettyImages-1227841046 (1)
Üzlet

Kis emelkedésre futotta a Wall Streetnek a költségvetési élénkítésről és a gyógyszer engedélyről szóló hírek mellett

Portfolio
A borongós európai részvénypiaci hangulat után Amerikában hullámzó kereskedés után végül kis pluszban tudtak zárni a vezető indexek, amelyben szerepet játszottak a költségvetési élénkítésről és a vakcináról szóló hírek. A befektetők közben készültek a magyar idő szerint péntek hajnalban sorra kerülő újabb és egyúttal utolsó Trump-Biden elnökjelölti vitára is.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Kis emelkedésre futotta a Wall Streetnek a költségvetési élénkítésről és a gyógyszer engedélyről szó

A hullámzó kereskedés után végül 0,2-0,5%-os pluszban fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető amerikai részvényindexekben, amelyben szerepe volt annak, hogy biztató hírek érkeztek a 2000 milliárd dolláros amerikai költségvetési élénkítő csomag esélyeiről. Nancy Pelosi a Képviselőház demokrata párti elnöke szerint van előrelépés és ha megszületik az alku, akkor a jogszabályokba átültetése gyorsan fog már menni, közben Larry Kudlow fehér házi gazdasági tanácsadó inkább a még mindig nagyfokú nézetkülönbségekre hívta fel a figyelmet a két oldal között. 

Közben a kereskedés végefelé érkezett a hír, hogy a Gilead remdesivir nevű (most már Veklury névre hallgató) készítménye megkapta az amerikai gyógyszerfelügyelettől a teljeskörű engedélyt, hogy 11 év alatti gyermekeken, illetve súlyosabb tüneteket mutató, akár lélegeztetésre szoruló koronavírusos betegeknél alkalmazni lehessen a gyógyszert. Ez első olyan készítmény, amely megkapta az FDA-tól a teljeskörű, tehát nem ideiglenes és sürgősségi engedélyt a felhasználásra. A Gilead a rendes kereskedésben 0,8%-ot emelkedett, majd folytatta az emelkedést a zárás utáni kereskedésben is.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Európában nem javult a hangulat, mínuszban zárt a BUX is

A reggeli piacnyitást követően sokat estek az európai indexek és ugyan némileg ez mérséklődött a nap folyamán, de többnyire így is mínuszban vannak a tőzsdék: a DAX 0,4 százalékkal van lejjebb, a CAC 0,2 százalékkal, ellenben a FTSE tartotta magát és 0,3 százalékot emelkedett. 

A BUX enyhén esett, 0,12 százalékos mínuszban zárt. A magyar blue chipek közül a Mol 0,55 százalékkal, a Richter 0,37 százalékkal, míg a Magyar Telekom 1,14 százalékkal került lejjebb. Az OTP ezzel szemben az általános rossz tőzsdei hangulat ellenére is tudott emelkedni és végül 0,3 százalékos pluszban zárt.

Elromlott a hangulat, esnek az amerikai indexek, ütik az aranyat is

Úgy tűnik nem tartott ki sokáig a pozitív munkanélküliségi hírek hatása, elromlott a hangulat Amerikában és mínuszba fordultak az indexek: az S&P 500 és a Dow Jones is közel 0,2 százalékkal van lejjebb, míg a Nasdaq már 0,6 százalékot esett.

s&p5000

De nem csak az amerikai indexek esnek, hanem az aranyat és az ezüstöt is megütötték, előbbi 1,3 százalékos mínuszban, míg utóbbi már majdnem 2 százalékot esett. Az arany ára ezzel 1900 dollár alá nézett be unciánként. 

gold

Jó hírek érkeztek, emelkedéssel nyitott Amerika

A piaci kereskedést megelőző negatív adatok és a rosszabb európai hangulat ellenére pluszban nyitottak az amerikai indexek: az S&P 500 0,2 százalékkal emelkedett, a Dow Jones 0,1 százalékkal, a Nasdaq pedig már közel 0,3 százalékkal van feljebb. A vártnál sokkal jobb nyitásban nagyon fontos szerepe van, hogy igen kedvező munkanélküliségi adatok érkeztek: az előző héten már csak 787 ezer új segélykérelmet adtak be, ami messze jobb az elemzők által becsült 860 ezres számhoz képest, ez a koronavírus kitörése óta a legjobb adat. A tartósan munkanélküliek száma pedig 8,4 millió fő, ami 1 millióval kevesebb az előző heti 9,4 milliós adathoz képest. 

sp5000

Mi fog történni a Waberer'snél az Indotek beszállásával?

Az Indotek 24 százalékos részesedést szerez a Waberer'sben, a tranzakció része az is, hogy az eladó Mid Europa Partners (MEP) vételi opciót biztosít az Indotek számára a fennmaradó 47,99 százalékos tulajdonrészére. Ezzel, és a fuvarozó cég jövőjével kapcsolatban írt elemzést a Concorde.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyithatnak a tengerentúlon is ma

Bár a reggeli piacnyitást követő rossz hangulat némileg mérséklődött, de továbbra sem teljesítenek különösebben jól az európai indexek, és többnyire kisebb mínuszban állnak, a DAX például 0,3 százalékkal van lejjebb. A kereskedést megelőző adatok alapján pedig az amerikai indexek is kisebb eséssel nyithatnak majd ma: az S&P 500 0,4 százalékkal, a Dow Jones pedig 0,3 százalékkal az adatok alapján.

határidőssp

Manager Magazin: Eladná az Adidas a Reebokot

Az Adidas vizsgálja annak a lehetőségét, hogy megváljon a tulajdonában lévő Rebook márkától, mivel állítólag nem elégedettek a teljesítményével. A tervek még nagyon korai stádiumban vannak, végső döntés még nem született az üggyel kapcsolatban, valószínű, hogy a koronavírus miatt a tervezettnél alacsonyabb áron adnák el a tulajdonjogokat a német Manager Magazin riportja szerint.

Tovább a cikkhez

A koronavírus kiütéssel nyert a Manchester United ellen

A Manchester United árbevétele jelentősen esett a tegnapi gyorsjelentése alapján, közel 20 százalékot az előző évhez képest, és adózott eredménye is veszteséges lett. A piacot kevésbé zavarta a rosszabb eredmény, a részvények 10 százalékot emelkedtek tegnap az NYSE-n, valószínűleg annak köszönhetően, hogy már beárazódtak a várakozások, és a befektetők számára pozitív hír, hogy a klub csökkenti a fizetéseket először 2015 óta.

Tovább a cikkhez

Szép csendben begyújtották a Bitcoin-rakétát, az év egyik legjobb befektetése a kriptodeviza

2017-2018-ban az egyik legizgalmasabb befektetés volt a Bitcoin, az árfolyam 20 ezer dollár közelébe emelkedett, sokan már a hagyományos devizákat leváltó szuperpénzt látták benne, röpködtek a több millió dolláros célárak. Aztán egymás után jöttek a botrányok, ügyfelek tömegének számláit zárolták, digitális pénztárcák ürültek ki egyik pillanatról a másikra, kriptodevizák tűntek el, meghatározó kriptedeviza-tőzsdéken nem jutottak pénzükhöz az ügyfelek, és sok esetben a kriptodeviza-kibocsátásokról is kiderült, hogy pitiáner csalásokról van szó. Idén márciusban 4 ezer dollár alá esett a Bitcoin árfolyama onnan viszont mesés emelkedés következett, 7 hónap alatt négyszeresére emelkedett a Bitcoin árfolyama, idén már közel 80 százalékot ralizott az árfolyam, jelenleg már 13 ezer dollár közelében ál. Megnéztük, mi áll az árfoylamemelkedés mögött, és hogy érdemes-e még beszállni.

Tovább a cikkhez

Megnyugodtak a kedélyek Európában, jól teljesít az Adidas

A délelőtti rossz hangulatot követően megnyugodni látszanak a kedélyek Európában, a DAX már tegnapi záróértéke körül mozog, a BUX és a CAC is enyhe pluszban áll. A FTSE pedig már 0,2 százalékra tornászta fel magát.

Jól teljesítenek ma az Adidas részvényei is, miután a hírek szerint a vállalat gondolkodik azon, hogy eladja a Rebook márkáját. A részvények értéke 3,35 százalékot emelkedett ma, de idén még 2,1 százalékos mínuszban van.

adidas

Továbbra is rossz a hangulat, de mérséklődött az esés

Továbbra is mínuszban a legtöbb európai index, ugyanakkor a nyitást követő nagyobb esések mérséklődtek, így jelenleg a DAX 0,9 százalékkal van lejjebb, míg a francia CAC 0,7 százalékkal, a FTSE és a BUX pedig 0,1 százalékkal. 

Nagytulajdonos lett az OTP Alapkezelő a Cybergben

Az OTP Alapkezelő két befektetési alapján keresztül már 5 százalék feletti tulajdonjoggal rendelkezik a Cybergben, így bejelentési kötelezettsége keletkezett.

Tovább a cikkhez

Megállíthatatlan a Tesla, halmozzák a rekordokat Muskék

Sorra dőlnek a rekordok a Teslánál, mind gyártás, mind értékesítés, mind profit tekintetében idáig sosem látott számokat produkálnak Elon Muskék, így egyelőre úgy néz ki, hogy a gyártó képes megfelelni a magas elvárásoknak. Sok volt a kérdés a harmadik negyedéves gyorsjelentés előtt: meglesz idén az 500 ezer eladott autó? Továbbra is profitabilis a cég? Mi a helyzet a Kínában? Ezekre a kérdésekre mind választ kaptunk a szerda esti beszámolóból, összességében az mondható el, hogy biztatóak a kilűtások.

Tovább a cikkhez

Megszólalt a GM, ugrott a Nikola árfolyama

A Nikola árfolyama tegnap nagyot emelkedett, miután a General Motors elnöke, Mark Reuss azt nyilatkozta, hogy az autógyártó nem zárta le végleg a tárgyalásokat a két cég között, és még mindig fennáll a lehetősége, hogy a General Motors (GM) üzletrészt vásárol a cégben. Az eredetileg szeptember 8-án bejelentett megállapodás megakadt, miután a Hindenburgh Research cikket közölt a cégről, melyben a Nikolát átverésként mutatta be.

Tovább a cikkhez

Európa is eséssel nyit, mínuszban a DAX

A piacnyitást követően a DAX is mínuszban, 1,3 százalékkal került lejjebb az index, de a többi európai tőzsdén is negatív a hangulat, például a CAC és a FTSE is közel 1 százalékkal esett és szinte minden máshol is hasonló tapasztalható. Úgy tűnik a várakozásokkal összhangban átragadt a tegnapi rossz amerikai hangulat. 

daxii

Új információ jelent meg a DM-KER részvénykibocsátásáról

A DM-KER igazgatósága úgy határoz, hogy a hamarosan sorra kerülő jegyzés csak akkor minősül sikeresnek, ha 300 millió forint teljes kibocsátási értékben kerül sor az újonnan kibocsátandó részvények jegyzésére. Ha a jegyzés nem éri el a 300 millió forintot, akkor a jegyzés sikertelen, aluljegyzést a társaság nem fogad el.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyitott a magyar tőzsde

A mai piacnyitást követően 0,25 százalékkal esett a BUX. Ebben jelentős szerepet játszik, hogy az OTP is 0,6 százalékos mínuszban kezdett, de a Richter is hasonló mértékben esett. Ellenben a Mol és a Magyar Telekom is egyelőre pluszban tartózkodik, előbbi 0,4 százalékkal, utóbbi 0,3 százalékkal. 

buxi2

Folytatódhatnak az esések ma, rossz a hangulat

  • Az amerikai tőzsdék mínuszban zárták a tegnapi napot, a Dow Jones 0,35 százalékot, az S&P 500 0,22 százalékot, míg a Nasdaq 0,28 százalékot esett. A piacokat elsősorban az mozgatta lefelé, hogy nem sikerült továbbra sem megegyezni egy fiskális stimulusról, ami segíthetne a gazdaságon. A Wall Street Journal értesülései szerint Nancy Pelosi hajlandóságot mutat a megállapodásra, de már csak az elnökválasztás után. Megjelent a Fed bézskönyve is, ami alapvetően optimista volt a kilábalással kapcsolatban, ám annak mértéke fokozatos és eltér szektoronként, valamint sok a bizonytalanság is még. Tegnap jött ki a Snapchat tulajdonos Snap gyorsjelentése is, a cég bevételei 52 százalékkal emelkedtek, a részvények pedig közel 30 százalékot a jó hírekre.
  • Az ázsiai piacokra többnyire átragadt a negatív hangulat és a legtöbb index mínuszban van: a japán Nikkei 0,55 százalékot esett, a koreai Kospi 0,86 százalékot, a sanghaji piac 0,47 százalékot, míg az egyetlen kivétel a hongkongi tőzsde, ami 0,75 százalékot emelkedett.
  • Makroadatok szempontjából a KSH közli ma a népmozgalom szeptemberi adatait. Emellett a Pénzügyminisztérium az államháztartás szeptemberi részletes beszámolóját publikálja, illetve az ÁKK kötvényaukciója és az MNB egyhetes betéti tendere érdemel említést. Nemzetközi szempontból fontos adat lesz a heti munkanélküliségi adat az USA-ban.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek, míg a határidős DAX 0,4 százalékos csökkenést vetít előre ma.
  • Az olaj árfolyama lejjebb került ma, a spot WTI és a Brent is esett, 0,5, illetve 0,4 százalékot, előbbi ezzel ismét 40 dollár alá került, és a határidős kontraktusok is estek. Az arany árfolyam 0,54 százalékkal került lejjebb és 1914 dolláron áll unciánként.
  • A forint tovább gyengült az euróval szemben és már 364,7 forintba kerül kerül egy euró, míg a dollárral szemben szintén gyengült és már 307,8 foritnba kerül.

Ma is több fontosabb gyorsjelentés érkezik, többek között az Intel, a Coca-Cola, és az AT&T.

Mi történt idén a tőzsdéken?

Címlapkép: Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images

karácsony utca boltok tömeg
pif2020
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
ilánó koronoavírus