GettyImages-1227841046 (1)
Üzlet

Kis emelkedésre futotta a Wall Streetnek a költségvetési élénkítésről és a gyógyszer engedélyről szóló hírek mellett

Portfolio
A borongós európai részvénypiaci hangulat után Amerikában hullámzó kereskedés után végül kis pluszban tudtak zárni a vezető indexek, amelyben szerepet játszottak a költségvetési élénkítésről és a vakcináról szóló hírek. A befektetők közben készültek a magyar idő szerint péntek hajnalban sorra kerülő újabb és egyúttal utolsó Trump-Biden elnökjelölti vitára is.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Kis emelkedésre futotta a Wall Streetnek a költségvetési élénkítésről és a gyógyszer engedélyről szó

A hullámzó kereskedés után végül 0,2-0,5%-os pluszban fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető amerikai részvényindexekben, amelyben szerepe volt annak, hogy biztató hírek érkeztek a 2000 milliárd dolláros amerikai költségvetési élénkítő csomag esélyeiről. Nancy Pelosi a Képviselőház demokrata párti elnöke szerint van előrelépés és ha megszületik az alku, akkor a jogszabályokba átültetése gyorsan fog már menni, közben Larry Kudlow fehér házi gazdasági tanácsadó inkább a még mindig nagyfokú nézetkülönbségekre hívta fel a figyelmet a két oldal között. 

Közben a kereskedés végefelé érkezett a hír, hogy a Gilead remdesivir nevű (most már Veklury névre hallgató) készítménye megkapta az amerikai gyógyszerfelügyelettől a teljeskörű engedélyt, hogy 11 év alatti gyermekeken, illetve súlyosabb tüneteket mutató, akár lélegeztetésre szoruló koronavírusos betegeknél alkalmazni lehessen a gyógyszert. Ez első olyan készítmény, amely megkapta az FDA-tól a teljeskörű, tehát nem ideiglenes és sürgősségi engedélyt a felhasználásra. A Gilead a rendes kereskedésben 0,8%-ot emelkedett, majd folytatta az emelkedést a zárás utáni kereskedésben is.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Európában nem javult a hangulat, mínuszban zárt a BUX is

A reggeli piacnyitást követően sokat estek az európai indexek és ugyan némileg ez mérséklődött a nap folyamán, de többnyire így is mínuszban vannak a tőzsdék: a DAX 0,4 százalékkal van lejjebb, a CAC 0,2 százalékkal, ellenben a FTSE tartotta magát és 0,3 százalékot emelkedett. 

A BUX enyhén esett, 0,12 százalékos mínuszban zárt. A magyar blue chipek közül a Mol 0,55 százalékkal, a Richter 0,37 százalékkal, míg a Magyar Telekom 1,14 százalékkal került lejjebb. Az OTP ezzel szemben az általános rossz tőzsdei hangulat ellenére is tudott emelkedni és végül 0,3 százalékos pluszban zárt.

Elromlott a hangulat, esnek az amerikai indexek, ütik az aranyat is

Úgy tűnik nem tartott ki sokáig a pozitív munkanélküliségi hírek hatása, elromlott a hangulat Amerikában és mínuszba fordultak az indexek: az S&P 500 és a Dow Jones is közel 0,2 százalékkal van lejjebb, míg a Nasdaq már 0,6 százalékot esett.

s&p5000

De nem csak az amerikai indexek esnek, hanem az aranyat és az ezüstöt is megütötték, előbbi 1,3 százalékos mínuszban, míg utóbbi már majdnem 2 százalékot esett. Az arany ára ezzel 1900 dollár alá nézett be unciánként. 

gold

Jó hírek érkeztek, emelkedéssel nyitott Amerika

A piaci kereskedést megelőző negatív adatok és a rosszabb európai hangulat ellenére pluszban nyitottak az amerikai indexek: az S&P 500 0,2 százalékkal emelkedett, a Dow Jones 0,1 százalékkal, a Nasdaq pedig már közel 0,3 százalékkal van feljebb. A vártnál sokkal jobb nyitásban nagyon fontos szerepe van, hogy igen kedvező munkanélküliségi adatok érkeztek: az előző héten már csak 787 ezer új segélykérelmet adtak be, ami messze jobb az elemzők által becsült 860 ezres számhoz képest, ez a koronavírus kitörése óta a legjobb adat. A tartósan munkanélküliek száma pedig 8,4 millió fő, ami 1 millióval kevesebb az előző heti 9,4 milliós adathoz képest. 

sp5000

Mi fog történni a Waberer'snél az Indotek beszállásával?

Az Indotek 24 százalékos részesedést szerez a Waberer'sben, a tranzakció része az is, hogy az eladó Mid Europa Partners (MEP) vételi opciót biztosít az Indotek számára a fennmaradó 47,99 százalékos tulajdonrészére. Ezzel, és a fuvarozó cég jövőjével kapcsolatban írt elemzést a Concorde.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyithatnak a tengerentúlon is ma

Bár a reggeli piacnyitást követő rossz hangulat némileg mérséklődött, de továbbra sem teljesítenek különösebben jól az európai indexek, és többnyire kisebb mínuszban állnak, a DAX például 0,3 százalékkal van lejjebb. A kereskedést megelőző adatok alapján pedig az amerikai indexek is kisebb eséssel nyithatnak majd ma: az S&P 500 0,4 százalékkal, a Dow Jones pedig 0,3 százalékkal az adatok alapján.

határidőssp

Manager Magazin: Eladná az Adidas a Reebokot

Az Adidas vizsgálja annak a lehetőségét, hogy megváljon a tulajdonában lévő Rebook márkától, mivel állítólag nem elégedettek a teljesítményével. A tervek még nagyon korai stádiumban vannak, végső döntés még nem született az üggyel kapcsolatban, valószínű, hogy a koronavírus miatt a tervezettnél alacsonyabb áron adnák el a tulajdonjogokat a német Manager Magazin riportja szerint.

Tovább a cikkhez

A koronavírus kiütéssel nyert a Manchester United ellen

A Manchester United árbevétele jelentősen esett a tegnapi gyorsjelentése alapján, közel 20 százalékot az előző évhez képest, és adózott eredménye is veszteséges lett. A piacot kevésbé zavarta a rosszabb eredmény, a részvények 10 százalékot emelkedtek tegnap az NYSE-n, valószínűleg annak köszönhetően, hogy már beárazódtak a várakozások, és a befektetők számára pozitív hír, hogy a klub csökkenti a fizetéseket először 2015 óta.

Tovább a cikkhez

Szép csendben begyújtották a Bitcoin-rakétát, az év egyik legjobb befektetése a kriptodeviza

2017-2018-ban az egyik legizgalmasabb befektetés volt a Bitcoin, az árfolyam 20 ezer dollár közelébe emelkedett, sokan már a hagyományos devizákat leváltó szuperpénzt látták benne, röpködtek a több millió dolláros célárak. Aztán egymás után jöttek a botrányok, ügyfelek tömegének számláit zárolták, digitális pénztárcák ürültek ki egyik pillanatról a másikra, kriptodevizák tűntek el, meghatározó kriptedeviza-tőzsdéken nem jutottak pénzükhöz az ügyfelek, és sok esetben a kriptodeviza-kibocsátásokról is kiderült, hogy pitiáner csalásokról van szó. Idén márciusban 4 ezer dollár alá esett a Bitcoin árfolyama onnan viszont mesés emelkedés következett, 7 hónap alatt négyszeresére emelkedett a Bitcoin árfolyama, idén már közel 80 százalékot ralizott az árfolyam, jelenleg már 13 ezer dollár közelében ál. Megnéztük, mi áll az árfoylamemelkedés mögött, és hogy érdemes-e még beszállni.

Tovább a cikkhez

Megnyugodtak a kedélyek Európában, jól teljesít az Adidas

A délelőtti rossz hangulatot követően megnyugodni látszanak a kedélyek Európában, a DAX már tegnapi záróértéke körül mozog, a BUX és a CAC is enyhe pluszban áll. A FTSE pedig már 0,2 százalékra tornászta fel magát.

Jól teljesítenek ma az Adidas részvényei is, miután a hírek szerint a vállalat gondolkodik azon, hogy eladja a Rebook márkáját. A részvények értéke 3,35 százalékot emelkedett ma, de idén még 2,1 százalékos mínuszban van.

adidas

Továbbra is rossz a hangulat, de mérséklődött az esés

Továbbra is mínuszban a legtöbb európai index, ugyanakkor a nyitást követő nagyobb esések mérséklődtek, így jelenleg a DAX 0,9 százalékkal van lejjebb, míg a francia CAC 0,7 százalékkal, a FTSE és a BUX pedig 0,1 százalékkal. 

Nagytulajdonos lett az OTP Alapkezelő a Cybergben

Az OTP Alapkezelő két befektetési alapján keresztül már 5 százalék feletti tulajdonjoggal rendelkezik a Cybergben, így bejelentési kötelezettsége keletkezett.

Tovább a cikkhez

Megállíthatatlan a Tesla, halmozzák a rekordokat Muskék

Sorra dőlnek a rekordok a Teslánál, mind gyártás, mind értékesítés, mind profit tekintetében idáig sosem látott számokat produkálnak Elon Muskék, így egyelőre úgy néz ki, hogy a gyártó képes megfelelni a magas elvárásoknak. Sok volt a kérdés a harmadik negyedéves gyorsjelentés előtt: meglesz idén az 500 ezer eladott autó? Továbbra is profitabilis a cég? Mi a helyzet a Kínában? Ezekre a kérdésekre mind választ kaptunk a szerda esti beszámolóból, összességében az mondható el, hogy biztatóak a kilűtások.

Tovább a cikkhez

Megszólalt a GM, ugrott a Nikola árfolyama

A Nikola árfolyama tegnap nagyot emelkedett, miután a General Motors elnöke, Mark Reuss azt nyilatkozta, hogy az autógyártó nem zárta le végleg a tárgyalásokat a két cég között, és még mindig fennáll a lehetősége, hogy a General Motors (GM) üzletrészt vásárol a cégben. Az eredetileg szeptember 8-án bejelentett megállapodás megakadt, miután a Hindenburgh Research cikket közölt a cégről, melyben a Nikolát átverésként mutatta be.

Tovább a cikkhez

Európa is eséssel nyit, mínuszban a DAX

A piacnyitást követően a DAX is mínuszban, 1,3 százalékkal került lejjebb az index, de a többi európai tőzsdén is negatív a hangulat, például a CAC és a FTSE is közel 1 százalékkal esett és szinte minden máshol is hasonló tapasztalható. Úgy tűnik a várakozásokkal összhangban átragadt a tegnapi rossz amerikai hangulat. 

daxii

Új információ jelent meg a DM-KER részvénykibocsátásáról

A DM-KER igazgatósága úgy határoz, hogy a hamarosan sorra kerülő jegyzés csak akkor minősül sikeresnek, ha 300 millió forint teljes kibocsátási értékben kerül sor az újonnan kibocsátandó részvények jegyzésére. Ha a jegyzés nem éri el a 300 millió forintot, akkor a jegyzés sikertelen, aluljegyzést a társaság nem fogad el.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyitott a magyar tőzsde

A mai piacnyitást követően 0,25 százalékkal esett a BUX. Ebben jelentős szerepet játszik, hogy az OTP is 0,6 százalékos mínuszban kezdett, de a Richter is hasonló mértékben esett. Ellenben a Mol és a Magyar Telekom is egyelőre pluszban tartózkodik, előbbi 0,4 százalékkal, utóbbi 0,3 százalékkal. 

buxi2

Folytatódhatnak az esések ma, rossz a hangulat

  • Az amerikai tőzsdék mínuszban zárták a tegnapi napot, a Dow Jones 0,35 százalékot, az S&P 500 0,22 százalékot, míg a Nasdaq 0,28 százalékot esett. A piacokat elsősorban az mozgatta lefelé, hogy nem sikerült továbbra sem megegyezni egy fiskális stimulusról, ami segíthetne a gazdaságon. A Wall Street Journal értesülései szerint Nancy Pelosi hajlandóságot mutat a megállapodásra, de már csak az elnökválasztás után. Megjelent a Fed bézskönyve is, ami alapvetően optimista volt a kilábalással kapcsolatban, ám annak mértéke fokozatos és eltér szektoronként, valamint sok a bizonytalanság is még. Tegnap jött ki a Snapchat tulajdonos Snap gyorsjelentése is, a cég bevételei 52 százalékkal emelkedtek, a részvények pedig közel 30 százalékot a jó hírekre.
  • Az ázsiai piacokra többnyire átragadt a negatív hangulat és a legtöbb index mínuszban van: a japán Nikkei 0,55 százalékot esett, a koreai Kospi 0,86 százalékot, a sanghaji piac 0,47 százalékot, míg az egyetlen kivétel a hongkongi tőzsde, ami 0,75 százalékot emelkedett.
  • Makroadatok szempontjából a KSH közli ma a népmozgalom szeptemberi adatait. Emellett a Pénzügyminisztérium az államháztartás szeptemberi részletes beszámolóját publikálja, illetve az ÁKK kötvényaukciója és az MNB egyhetes betéti tendere érdemel említést. Nemzetközi szempontból fontos adat lesz a heti munkanélküliségi adat az USA-ban.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek, míg a határidős DAX 0,4 százalékos csökkenést vetít előre ma.
  • Az olaj árfolyama lejjebb került ma, a spot WTI és a Brent is esett, 0,5, illetve 0,4 százalékot, előbbi ezzel ismét 40 dollár alá került, és a határidős kontraktusok is estek. Az arany árfolyam 0,54 százalékkal került lejjebb és 1914 dolláron áll unciánként.
  • A forint tovább gyengült az euróval szemben és már 364,7 forintba kerül kerül egy euró, míg a dollárral szemben szintén gyengült és már 307,8 foritnba kerül.

Ma is több fontosabb gyorsjelentés érkezik, többek között az Intel, a Coca-Cola, és az AT&T.

Mi történt idén a tőzsdéken?

Címlapkép: Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images

mol bubi
pfizer
gázvezeték
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
mol bubi