traders
Üzlet

650 pontos eséssel fejezte be a napot a Dow Jones index

Portfolio
Alaposan elromlott a hangulat a világ tőzsdéin, amely részben a koronavírusos esetszámok növekedésének tudható be, az USA-ban az elmúlt két nap rekord új esetszámokat jelentettek, de Franciaországban is csúcson járt a napi új fertőzöttek száma a hétvégén, a spanyolok pedig szükségállapotot hirdettek. Elsősorban a járványhelyzet romlásának betudhatóan csúnya esést láttunk ma az európai tőzsdéken, a DAX kifejezetten gyengén teljesített ma, amely részben magyarázható az SAP zuhanásával. A rossz nemzetközi hangulat Amerikára is átragadt, a nyitástól távodolodva pedig egyre csúnyább esést látunk a tengerentúli tőzsdéken is, a Dow a kereskedés egy szakaszában több mint 950 pontot veszített az értékéből, záráskor azonban már csak 650 pontos pontos esést mutatott.

Miért romlott el a hangulat a tőzsdéken?

Közel egy hét múlva, november 3-án tartják az elnökválasztást az Egyesült Államokban, a választás kimenetele egyelőre bizonytalan, mert bár a demokrata kihívó, Joe Biden előnye relatíve nagy, ha a reprezentatív közvélemény-kutatásokat nézzük, akkor november 3-án sima Joe Biden-győzelem jöhet, azonban sok múlik azon, hogyan szerepelnek a republikánusok és a demokraták a csatatér-államokban, és a rejtőzködő (Trump-)szavazók is megfordíthatják a küzdelmet. A piaci szereplők nagy része volatilis napokra számít a tőkepiacokon, sokan fedezékbe vonulhatnak, ennek is betudható a részvénypiaci esés.

Tovább romlott a járványhelyzet az Egyesült Államokban és Európában is, több országban újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be. Az USA-ban és Franciaországban is új rekordszinten a napi új fertőzöttek száma, Spanyolországban vészhelyzetet hirdettek ki.

Továbbra is sok a bizonytalanság a következő körös amerikai gazdaságélénkítő csomaggal kapcsolatban, nem közeledett a demokraták és a republikánusok álláspontja, nagy valószínűséggel már csak az elnökválasztást követően jöhet megegyezés.

Folytatódik a Brexit-saga: továbbra sincs megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, ezért szerdáig Londonban marad Michel Barnier az EU főtárgyalója. 

A hangulaton nem javít, hogy az egyik legnagyobb európai technológiai vállalat, az SAP 2023-ig kihívásokkal számol, és drámai átalakulást lát a piacán. A vállalat  valamivel a várakozások alatt teljesített a harmadik negyedévben, és törölte a középtávú, marzsokra vonatkozó előrejelzését.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Zárásra javult a hangulat

A Dow Jones Index a nap folyamán 950 pont feletti mínuszban is járt, a kereskedés hajrájában azonban sokat ledolgozott az esésből, a nap végére 650 ponttal került lejjebb, 2,3 százalékos esést szenvedett el. Az S&P 500 1,9, a Nasdaq 1,6 százalékkal került lejjebb. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

 

Kicsit javult a hangulat

A vezető amerikai indexek közül a Dow Jones Index a korábbi 950 pont feletti mínusz után jelenleg 830 pont körüli szinten jár, a Nasdaq 2,2, az S&P 500 2,3 százalékkal került lejjebb. 

Már közel 1000 pontot esett a Dow Jones

950 pont feletti esést mutat a Dow Jones Index, azaz a mai kereskedésben eddig 3,4 százalékot esett, miközben az S&P 500 2,9, a Nasdaq 2,8 százalékkal került lejjebb. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Folytatódik a lejtmenet a tengerentúlon

A vezető amerikai indexek egyre nagyobb esést jeleznek a tengerentúli börzéken: a Dow Jones Index már közel 3 százalékos mínuszban van, mintegy 839 pontot esett a nyitás óta, a Nasdaq 2,1, az S&P 500 2,4 százalékkal került lejjebb. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Csúnya eséssel zárt a magyar tőzsde

Jelentős eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1,9 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül mínuszban zártak, a legmérsékeltebb a Magyar Telekom 0,1 százalékos gyengülése volt, az OTP 1,2 százalékot esett, a Richter árfolyama 1,6 százalékkal került lejjebb, a Mol pedig 3,6 százalékot zuhant, amely részben a gyengülő olajárnak is betudható. A magyar tőzsdén a legjobban az Őrmester teljesített, melynek árfolyama 12,2 százalékkal került feljebb. A hazai tőzsdén leggyengébben a 4iG teljesített, melynek árfolyama 5,6 százalékot esett.

bux

Fontos részletek érkeztek a történelem legnagyobb tőzsdei bevezetéséről

34,4 milliárd dollárt szeretne bevonni az Ant Group tőzsdei bevezetésén keresztül; a világtörténelem legnagyobb IPO-ja egyszerre a sanghaji és a hongkongi tőzsdén is megtörténik majd – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Újabb 200 pontot esett a Dow

Nem telt el sok idő és még tovább ütötték az amerikai tőzsdéket, a Dow több mint 700 pontos mínuszban is járt, ahonnan visszahúzták, jelenleg közel 650 pontos, azaz 2,3 százalékos az index esése. Az index leggyengébben teljesítő komponensei között vegyes a kép, a legnagyobbat az Amercian Express esett, de a Boeing és Salesforce.com is benne van a Top 3-ban jelenleg, mindhárom részvény 3,5-4 százalékos mínuszban tartózkodik. Összességében egyébként az összes Dow-komponens negatív tartományban tartózkodik, a legjobban az Apple teljesít a maga 0,8 százalékos esésével.

dow

Zuhan a német tőzsde

Nincs megállás, tovább ütik a német tőzsdét a hétfői piaczárás felé közeledve, a DAX már 3,2 százalékos mínuszban van. Az index leggyengébben teljesítő komponense az SAP ma, melynek árfolyama több mint 22 százalékot zuhant a harmadik negyedéves gyorsjelentést követően. A három leggyengébb DAX-komponens között ott van még a Lufthansa és az MTU Aero, két légiközelekedés-kapcsolt cég, amelyek mai gyenge teljesítménye részben azzal magyarázható, hogy a koronavírusos esetszámok emelkedése, és az emiatt hozott korlátozó intézkedések újabb csapást mérnek a légi közlekedés keresletére.

Egyre lejjebb az amerikai tőzsdék

Az amerikai tőzsdék nyitásától távolodva egy lejjebb kerültek a vezető tengerentúli indexek, a Dow már 1,8 százalékot, vagy több mint 500 pontot esett, míg az S&P 500 1,4 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq pedig 0,7 százalékot gyengült.

dow12

Európában közben javarészt 1-1,5 százalékos esést látunk a tőzsdéken, viszont a DAX már több mint 3 százalékos mínuszban jár.

dax

Szárnyal az arany, de most gyújthatják csak be a következő rakétát

Az elmúlt évtizedekben két nagy aranypiaci rali is beazonosítható, az első az 1970-es években, a második pedig a 2000-es években zajlott, mindkettő közel egy évtizeden keresztül tartott, és elképesztő árfolyamemelkedéssel járt. Ha abból a két példából indulunk ki, akkor bőven van még tere az aranyár emelkedésének, amit többek között az alacsony kamatkörnyezet, a sok esetben negatív reálkamatok, az inflációs félelmek feléledése, valamint a politikai és geopolitikai feszültségek is támogatnak.

Tovább a cikkhez

Esnek az amerikai tőzsdék

Esnek az amerikai tőzsdék a nyitás után, a Dow 1,1 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékot esett. A rossz piaci hangulat elsősorban a koronavírus terjedésével kapcsolatos aggodalmaknak tudható be, az Egyesült Államokban múlt pénteken új csúcson (83 757 fő) volt a napi új fertőzöttek száma, miközben több európai országban, köztük Spanyolországban és Olaszországban is szigorítanak a korlátozó intézkedéseken. A járványhelyzet mellett az újabb körös amerikai fiskális mentőcsomaggal és a hamarosan esedékes elnökválasztással kapcsolatos bizonytalanság is rányomja a bélyegét a hangulatra.

dow

Elolvadt az olajtársaságok nyeresége, de a befektetőket már csak a túlélés izgatja

Az elmúlt években jelentősen csökkent a nagy olajtársaságok nyereségessége, ami komoly fejfájást okoz a befektetőknek, de még ennél is jobban aggódnak, hogy mit hozhat a jövő ezen cégek számára. A profitok növelése és a szép osztalékhozam persze továbbra is fontos, de nem mindegy, hogy ezt milyen módon érik el a társaságok, akik előtt több kihívás is áll a következő időszakban. Egyrészt csökkenteniük kell a költségeiket, és a nagyobb nyereséggel járó forrásokra kell koncentrálniuk, miközben ezekből kell finanszírozniuk az energiaátmenethez kapcsolódó befektetéseiket.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: létrejöhet a világ negyedik legnagyobb autógyártója

Zöld utat adnak az EU-s trösztellenes felügyeleti szervek a PSA és a Fiat Chrysler egyesülésének – írja a Reuters az ügyhöz közelálló forrására hivatkozva. A 38 milliárd dolláros üzlet keretében a világ negyedik legnagyobb autógyártója jöhet létre.

Tovább a cikkhez

Felpattant a PSA és a Fiat Chrylser

Alapvetően vegyesen teljesítenek ma az európai autógyártók részvényei, azonban a PSA és a Fiat Chrysler árfolyama nagyot emelkedett azt követően, hogy a Reuters forrásai szerint a két cég megkaphatja az engedélyt az EU-tól, a tervezett 38 milliárd dolláros összeolvadáshoz, melynek eredményeként a világ negyedik legnagyobb autógyártója jön létre.

Ezekre figyelünk a héten, felpörög a gyorsjelentési szezon

A héten felpörög a gyorsjelentési szezon, Európából és az Egyesült Államokból is ékeznek vállalati beszámolók. A hét talán legizgalmasabb napja a csütörtök lesz, mikor jelent többek között az Apple, a Facebook, és az Amazon is.

Tovább a cikkhez

Ütik az olajat, a koronavírus megijesztette a befektetőket

A ma reggeli kereskedésben jelentősen esik az olaj ára, már több, mint 2 százalékot esett az olajár, aminek több oka is van. Az egyik, hogy a növekvő koronavírusos esetek száma egyre jobban aggasztja a befektetőket, ami meghatározó lehet a további kilátásokat illetően is, másrészt visszatért a líbiai olajtermelés is, és a vártnál gyorsabb ütemben növekszik a kínálat, ami szintén lefelé hajtja az árfolyamot.

Tovább a cikkhez

Lélegzethez jutottak az európai tőzsdék

A kezdeti csúnya esés egy részét sikerült ledolgozniuk az európai tőzsdéknek, a DAX azonban továbbra is több mint 2 százalékos mínuszban van. Az alapvetően kedvezőtlen részvénypiaci hangulat azzal magyarázható, hogy a koronavírusos esetszámok emelkedése miatt újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be az európai országokban, Olaszországban például hétfő este 6-tól bezárnak a bárok, és éttermek.

Ütik a német tőzsdét, szakad Európa legnagyobb tech cége

Nagyot esett a német tőzsde hétfő reggel, miután a nemzetközi részvénypiaci hangulat elromlott az emelkedő koronavírusos esetszámok miatti aggodalmak következtében, emellett Európa legnagyobb tech cégének, az SAP-nak vártnál gyengébb gyorsjelentése is rányomja a bélyegét a hangulatra.

Tovább a cikkhez

Zuhan az SAP, alaposan elrontotta a hangulatot

Hatalmas zuhanással, közel 20 százalék mínuszban kezdte meg a mai kereskedést az SAP, a német szoftvercég részvényárfolyama azután esett nagyot, hogy a vállalat idén már második alkalommal rontotta a várakozásait.

Tovább a cikkhez

Csúnya esés Európában

Csúnya eséssel indult a hét az európai tőzsdéken, a DAX 2,7 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 1,5 százalékot esett, a FTSE 100 pedig 1,2 százalékot gyengült. A milánói börze is lejjebb került 1,6 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 1,3 százalékot esett. A rossz piaci hangulat elsősorban a koronavírus terjedésének, és az emiatt bevezetett újabb korlátozó intézkedéseknek tudható be, a francia kormány nem zárja ki az országos karantén újbóli elrendelését a koronavírus-járvány megfékezésére, miután az elmúlt 24 órában több mint 52 ezer új fertőzéses esetet regisztráltak, ami napi rekordnak számít. Franciaország mellett többek között Németországban és Spanyolországban is romlik a helyzet, utóbbiban vasárnap ismét szükségállapot elrendeléséről döntöttek, amely törvényi keretet biztosít az éjszakai kijárási tilalom bevezetéséhez.

dax

Esik a magyar tőzsde a nyitás után

Lejjebb került a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,4 százalékot gyengült. A hazai blue chipek közel az OTP és a Mol árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb, a Richter pedig 0,9 százalékos veszített értékéből, míg a Magyar Telekom stagnál.

bux

Csúnya esés jöhet Európában

  • Vegyesen zárták a pénteki a kereskedést a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,1 százalékos esése mellett, az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot emelkedett. A befektetők fókuszában a vállalati harmadik negyedéves beszámolók mellett az újabb körös gazdaságélénkítő csomaggal kapcsolatos tárgyalások álltak.
  • Ázsiában zömmel estek a tőzsdék hétfőn, miután az amerikai elnökválasztással kapcsolatos bizonytalanság és a koronavírusos esetszámok emelkedése - különösen az USA-ban és Európában - aggasztotta a befektetőket. A japán Nikkei 0,1 százalékot esett, míg sanghaji börze 0,8 százalékkal került lejjebb, a dél-koreai Kospi pedig 0,7 százalékot gyengült.
  • Hétfőn itthon az MNB devizaswap-tendert tart, délelőtt a német IFo gazdasági hangulatindex alakulására lesz érdemes figyelni emellett. Külföldön egyébként elsősorban a november 3-án esedékes amerikai elnökválasztással kapcsolatos hírek, felmérések, előrejelzések mozgatják majd a piacot.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel, a határidős jelentős, DAX 1,7 százalékos csökkenést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Az olaj árfolyama lejjebb került ma, a spot WTI és a Brent is esett, 2,4, illetve 2,2 százalékot, előbbi ezzel ismét 40 dollár alá került, és a határidős kontraktusok is estek. Az arany árfolyam 0,3 százalékkal került lejjebb és 1897,4 dolláron áll unciánként.
  • A forint tovább gyengült az euróval szemben és már 365,6 forintba kerül egy euró, míg egy dollár 309 forintba kerül.

Ma teszi közzé legfrissebb számait többek között az NXP és a Hasbro.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Spencer Platt/Getty Images

mol bubi
pfizer
gázvezeték
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
mol bubi