traders
Üzlet

650 pontos eséssel fejezte be a napot a Dow Jones index

Portfolio
Alaposan elromlott a hangulat a világ tőzsdéin, amely részben a koronavírusos esetszámok növekedésének tudható be, az USA-ban az elmúlt két nap rekord új esetszámokat jelentettek, de Franciaországban is csúcson járt a napi új fertőzöttek száma a hétvégén, a spanyolok pedig szükségállapotot hirdettek. Elsősorban a járványhelyzet romlásának betudhatóan csúnya esést láttunk ma az európai tőzsdéken, a DAX kifejezetten gyengén teljesített ma, amely részben magyarázható az SAP zuhanásával. A rossz nemzetközi hangulat Amerikára is átragadt, a nyitástól távodolodva pedig egyre csúnyább esést látunk a tengerentúli tőzsdéken is, a Dow a kereskedés egy szakaszában több mint 950 pontot veszített az értékéből, záráskor azonban már csak 650 pontos pontos esést mutatott.

Miért romlott el a hangulat a tőzsdéken?

Közel egy hét múlva, november 3-án tartják az elnökválasztást az Egyesült Államokban, a választás kimenetele egyelőre bizonytalan, mert bár a demokrata kihívó, Joe Biden előnye relatíve nagy, ha a reprezentatív közvélemény-kutatásokat nézzük, akkor november 3-án sima Joe Biden-győzelem jöhet, azonban sok múlik azon, hogyan szerepelnek a republikánusok és a demokraták a csatatér-államokban, és a rejtőzködő (Trump-)szavazók is megfordíthatják a küzdelmet. A piaci szereplők nagy része volatilis napokra számít a tőkepiacokon, sokan fedezékbe vonulhatnak, ennek is betudható a részvénypiaci esés.

Tovább romlott a járványhelyzet az Egyesült Államokban és Európában is, több országban újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be. Az USA-ban és Franciaországban is új rekordszinten a napi új fertőzöttek száma, Spanyolországban vészhelyzetet hirdettek ki.

Továbbra is sok a bizonytalanság a következő körös amerikai gazdaságélénkítő csomaggal kapcsolatban, nem közeledett a demokraták és a republikánusok álláspontja, nagy valószínűséggel már csak az elnökválasztást követően jöhet megegyezés.

Folytatódik a Brexit-saga: továbbra sincs megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, ezért szerdáig Londonban marad Michel Barnier az EU főtárgyalója. 

A hangulaton nem javít, hogy az egyik legnagyobb európai technológiai vállalat, az SAP 2023-ig kihívásokkal számol, és drámai átalakulást lát a piacán. A vállalat  valamivel a várakozások alatt teljesített a harmadik negyedévben, és törölte a középtávú, marzsokra vonatkozó előrejelzését.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Zárásra javult a hangulat

A Dow Jones Index a nap folyamán 950 pont feletti mínuszban is járt, a kereskedés hajrájában azonban sokat ledolgozott az esésből, a nap végére 650 ponttal került lejjebb, 2,3 százalékos esést szenvedett el. Az S&P 500 1,9, a Nasdaq 1,6 százalékkal került lejjebb. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

 

Kicsit javult a hangulat

A vezető amerikai indexek közül a Dow Jones Index a korábbi 950 pont feletti mínusz után jelenleg 830 pont körüli szinten jár, a Nasdaq 2,2, az S&P 500 2,3 százalékkal került lejjebb. 

Már közel 1000 pontot esett a Dow Jones

950 pont feletti esést mutat a Dow Jones Index, azaz a mai kereskedésben eddig 3,4 százalékot esett, miközben az S&P 500 2,9, a Nasdaq 2,8 százalékkal került lejjebb. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Folytatódik a lejtmenet a tengerentúlon

A vezető amerikai indexek egyre nagyobb esést jeleznek a tengerentúli börzéken: a Dow Jones Index már közel 3 százalékos mínuszban van, mintegy 839 pontot esett a nyitás óta, a Nasdaq 2,1, az S&P 500 2,4 százalékkal került lejjebb. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Csúnya eséssel zárt a magyar tőzsde

Jelentős eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1,9 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül mínuszban zártak, a legmérsékeltebb a Magyar Telekom 0,1 százalékos gyengülése volt, az OTP 1,2 százalékot esett, a Richter árfolyama 1,6 százalékkal került lejjebb, a Mol pedig 3,6 százalékot zuhant, amely részben a gyengülő olajárnak is betudható. A magyar tőzsdén a legjobban az Őrmester teljesített, melynek árfolyama 12,2 százalékkal került feljebb. A hazai tőzsdén leggyengébben a 4iG teljesített, melynek árfolyama 5,6 százalékot esett.

bux

Fontos részletek érkeztek a történelem legnagyobb tőzsdei bevezetéséről

34,4 milliárd dollárt szeretne bevonni az Ant Group tőzsdei bevezetésén keresztül; a világtörténelem legnagyobb IPO-ja egyszerre a sanghaji és a hongkongi tőzsdén is megtörténik majd – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Újabb 200 pontot esett a Dow

Nem telt el sok idő és még tovább ütötték az amerikai tőzsdéket, a Dow több mint 700 pontos mínuszban is járt, ahonnan visszahúzták, jelenleg közel 650 pontos, azaz 2,3 százalékos az index esése. Az index leggyengébben teljesítő komponensei között vegyes a kép, a legnagyobbat az Amercian Express esett, de a Boeing és Salesforce.com is benne van a Top 3-ban jelenleg, mindhárom részvény 3,5-4 százalékos mínuszban tartózkodik. Összességében egyébként az összes Dow-komponens negatív tartományban tartózkodik, a legjobban az Apple teljesít a maga 0,8 százalékos esésével.

dow

Zuhan a német tőzsde

Nincs megállás, tovább ütik a német tőzsdét a hétfői piaczárás felé közeledve, a DAX már 3,2 százalékos mínuszban van. Az index leggyengébben teljesítő komponense az SAP ma, melynek árfolyama több mint 22 százalékot zuhant a harmadik negyedéves gyorsjelentést követően. A három leggyengébb DAX-komponens között ott van még a Lufthansa és az MTU Aero, két légiközelekedés-kapcsolt cég, amelyek mai gyenge teljesítménye részben azzal magyarázható, hogy a koronavírusos esetszámok emelkedése, és az emiatt hozott korlátozó intézkedések újabb csapást mérnek a légi közlekedés keresletére.

Egyre lejjebb az amerikai tőzsdék

Az amerikai tőzsdék nyitásától távolodva egy lejjebb kerültek a vezető tengerentúli indexek, a Dow már 1,8 százalékot, vagy több mint 500 pontot esett, míg az S&P 500 1,4 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq pedig 0,7 százalékot gyengült.

dow12

Európában közben javarészt 1-1,5 százalékos esést látunk a tőzsdéken, viszont a DAX már több mint 3 százalékos mínuszban jár.

dax

Szárnyal az arany, de most gyújthatják csak be a következő rakétát

Az elmúlt évtizedekben két nagy aranypiaci rali is beazonosítható, az első az 1970-es években, a második pedig a 2000-es években zajlott, mindkettő közel egy évtizeden keresztül tartott, és elképesztő árfolyamemelkedéssel járt. Ha abból a két példából indulunk ki, akkor bőven van még tere az aranyár emelkedésének, amit többek között az alacsony kamatkörnyezet, a sok esetben negatív reálkamatok, az inflációs félelmek feléledése, valamint a politikai és geopolitikai feszültségek is támogatnak.

Tovább a cikkhez

Esnek az amerikai tőzsdék

Esnek az amerikai tőzsdék a nyitás után, a Dow 1,1 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékot esett. A rossz piaci hangulat elsősorban a koronavírus terjedésével kapcsolatos aggodalmaknak tudható be, az Egyesült Államokban múlt pénteken új csúcson (83 757 fő) volt a napi új fertőzöttek száma, miközben több európai országban, köztük Spanyolországban és Olaszországban is szigorítanak a korlátozó intézkedéseken. A járványhelyzet mellett az újabb körös amerikai fiskális mentőcsomaggal és a hamarosan esedékes elnökválasztással kapcsolatos bizonytalanság is rányomja a bélyegét a hangulatra.

dow

Elolvadt az olajtársaságok nyeresége, de a befektetőket már csak a túlélés izgatja

Az elmúlt években jelentősen csökkent a nagy olajtársaságok nyereségessége, ami komoly fejfájást okoz a befektetőknek, de még ennél is jobban aggódnak, hogy mit hozhat a jövő ezen cégek számára. A profitok növelése és a szép osztalékhozam persze továbbra is fontos, de nem mindegy, hogy ezt milyen módon érik el a társaságok, akik előtt több kihívás is áll a következő időszakban. Egyrészt csökkenteniük kell a költségeiket, és a nagyobb nyereséggel járó forrásokra kell koncentrálniuk, miközben ezekből kell finanszírozniuk az energiaátmenethez kapcsolódó befektetéseiket.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: létrejöhet a világ negyedik legnagyobb autógyártója

Zöld utat adnak az EU-s trösztellenes felügyeleti szervek a PSA és a Fiat Chrysler egyesülésének – írja a Reuters az ügyhöz közelálló forrására hivatkozva. A 38 milliárd dolláros üzlet keretében a világ negyedik legnagyobb autógyártója jöhet létre.

Tovább a cikkhez

Felpattant a PSA és a Fiat Chrylser

Alapvetően vegyesen teljesítenek ma az európai autógyártók részvényei, azonban a PSA és a Fiat Chrysler árfolyama nagyot emelkedett azt követően, hogy a Reuters forrásai szerint a két cég megkaphatja az engedélyt az EU-tól, a tervezett 38 milliárd dolláros összeolvadáshoz, melynek eredményeként a világ negyedik legnagyobb autógyártója jön létre.

Ezekre figyelünk a héten, felpörög a gyorsjelentési szezon

A héten felpörög a gyorsjelentési szezon, Európából és az Egyesült Államokból is ékeznek vállalati beszámolók. A hét talán legizgalmasabb napja a csütörtök lesz, mikor jelent többek között az Apple, a Facebook, és az Amazon is.

Tovább a cikkhez

Ütik az olajat, a koronavírus megijesztette a befektetőket

A ma reggeli kereskedésben jelentősen esik az olaj ára, már több, mint 2 százalékot esett az olajár, aminek több oka is van. Az egyik, hogy a növekvő koronavírusos esetek száma egyre jobban aggasztja a befektetőket, ami meghatározó lehet a további kilátásokat illetően is, másrészt visszatért a líbiai olajtermelés is, és a vártnál gyorsabb ütemben növekszik a kínálat, ami szintén lefelé hajtja az árfolyamot.

Tovább a cikkhez

Lélegzethez jutottak az európai tőzsdék

A kezdeti csúnya esés egy részét sikerült ledolgozniuk az európai tőzsdéknek, a DAX azonban továbbra is több mint 2 százalékos mínuszban van. Az alapvetően kedvezőtlen részvénypiaci hangulat azzal magyarázható, hogy a koronavírusos esetszámok emelkedése miatt újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be az európai országokban, Olaszországban például hétfő este 6-tól bezárnak a bárok, és éttermek.

Ütik a német tőzsdét, szakad Európa legnagyobb tech cége

Nagyot esett a német tőzsde hétfő reggel, miután a nemzetközi részvénypiaci hangulat elromlott az emelkedő koronavírusos esetszámok miatti aggodalmak következtében, emellett Európa legnagyobb tech cégének, az SAP-nak vártnál gyengébb gyorsjelentése is rányomja a bélyegét a hangulatra.

Tovább a cikkhez

Zuhan az SAP, alaposan elrontotta a hangulatot

Hatalmas zuhanással, közel 20 százalék mínuszban kezdte meg a mai kereskedést az SAP, a német szoftvercég részvényárfolyama azután esett nagyot, hogy a vállalat idén már második alkalommal rontotta a várakozásait.

Tovább a cikkhez

Csúnya esés Európában

Csúnya eséssel indult a hét az európai tőzsdéken, a DAX 2,7 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 1,5 százalékot esett, a FTSE 100 pedig 1,2 százalékot gyengült. A milánói börze is lejjebb került 1,6 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 1,3 százalékot esett. A rossz piaci hangulat elsősorban a koronavírus terjedésének, és az emiatt bevezetett újabb korlátozó intézkedéseknek tudható be, a francia kormány nem zárja ki az országos karantén újbóli elrendelését a koronavírus-járvány megfékezésére, miután az elmúlt 24 órában több mint 52 ezer új fertőzéses esetet regisztráltak, ami napi rekordnak számít. Franciaország mellett többek között Németországban és Spanyolországban is romlik a helyzet, utóbbiban vasárnap ismét szükségállapot elrendeléséről döntöttek, amely törvényi keretet biztosít az éjszakai kijárási tilalom bevezetéséhez.

dax

Esik a magyar tőzsde a nyitás után

Lejjebb került a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,4 százalékot gyengült. A hazai blue chipek közel az OTP és a Mol árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb, a Richter pedig 0,9 százalékos veszített értékéből, míg a Magyar Telekom stagnál.

bux

Csúnya esés jöhet Európában

  • Vegyesen zárták a pénteki a kereskedést a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,1 százalékos esése mellett, az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot emelkedett. A befektetők fókuszában a vállalati harmadik negyedéves beszámolók mellett az újabb körös gazdaságélénkítő csomaggal kapcsolatos tárgyalások álltak.
  • Ázsiában zömmel estek a tőzsdék hétfőn, miután az amerikai elnökválasztással kapcsolatos bizonytalanság és a koronavírusos esetszámok emelkedése - különösen az USA-ban és Európában - aggasztotta a befektetőket. A japán Nikkei 0,1 százalékot esett, míg sanghaji börze 0,8 százalékkal került lejjebb, a dél-koreai Kospi pedig 0,7 százalékot gyengült.
  • Hétfőn itthon az MNB devizaswap-tendert tart, délelőtt a német IFo gazdasági hangulatindex alakulására lesz érdemes figyelni emellett. Külföldön egyébként elsősorban a november 3-án esedékes amerikai elnökválasztással kapcsolatos hírek, felmérések, előrejelzések mozgatják majd a piacot.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel, a határidős jelentős, DAX 1,7 százalékos csökkenést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Az olaj árfolyama lejjebb került ma, a spot WTI és a Brent is esett, 2,4, illetve 2,2 százalékot, előbbi ezzel ismét 40 dollár alá került, és a határidős kontraktusok is estek. Az arany árfolyam 0,3 százalékkal került lejjebb és 1897,4 dolláron áll unciánként.
  • A forint tovább gyengült az euróval szemben és már 365,6 forintba kerül egy euró, míg egy dollár 309 forintba kerül.

Ma teszi közzé legfrissebb számait többek között az NXP és a Hasbro.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Spencer Platt/Getty Images

GettyImages-1288690436
HEPA_klub2020_cimlapkep_1500x844
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
Orban Viktor Mateusz Morawiecki lengyel zavar veto unios koltsegvetes 201204
horvatorszag_croatia
trader
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
GettyImages-1288690436