GettyImages-1228078344
Üzlet

Ütik az olajat, a koronavírus megijesztette a befektetőket

Portfolio
A ma reggeli kereskedésben jelentősen esik az olaj ára, már több, mint 2 százalékot esett az olajár, aminek több oka is van. Az egyik, hogy a növekvő koronavírusos esetek száma egyre jobban aggasztja a befektetőket, ami meghatározó lehet a további kilátásokat illetően is, másrészt visszatért a líbiai olajtermelés is, és a vártnál gyorsabb ütemben növekszik a kínálat, ami szintén lefelé hajtja az árfolyamot.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az olaj árfolyama már a múlt héten is esett, akkor a Brent 2,2 százalékkal, míg a WTI 2,35 százalékkal került lejjebb. Ez a tendencia folytatódik a mai kereskedésben is, aminek két nagyobb oka van:

  • Koronavírus-járvány: a befektetőket továbbra és egyre növekvő mértékben aggasztja az esetszámok alakulása. Az Egyesült Államok a legmagasabb számú új megbetegedéseket regisztrálta a hétvégén, míg például Európában a franciáknál már 50 ezer felett volt ez a szám vasárnap. Az ezzel járó nehézségek és korlátozások pedig nyilvánvalóan csökkentik az olajkeresletet, ami nyomás alatt tartja az árfolyamokat.
  • A líbiai olajtermelés: ha a járványhelyzet súlyosbodása még nem lett volna elég, akkor még ezen felül ott van az is, hogy két fontos líbiai kikötőben is feloldotta a korábbi exporttilalmat az állami tulajdonban lévő National Oil Corp, és így a kitermelés elérheti az 1 millió hordót naponta akár már négy héten belül is. A visszaállás gyorsabb, mint amire az elemzők számítottak, ez pedig a vártnál magasabb kínálathoz vezet, ami tovább csökkentheti az olajárakat. Az országban gyakorlatilag leállt az olajtermelés az év eleje óta a polgárháborús blokádok miatt.

Avtar Sandu, a Phillip Futures egy menedzsere szerint:

Az újabb líbiai olaj akkor érkezett meg a piacra, amikor az már egyébként is csalódott volt a nem régen zárult OPEC+ találkozót követően, ahol nem született semmilyen érdemi javaslat.

A jelenlegi állapotok szerint az OPEC+ is emelheti a napi olajkitermelését jövő januártól kezdődően napi 2 millió hordóval az idei rekordmegszorításokat követően.

A WTI árfolyama ma már 2,35 százalékot esett, idén pedig 37 százalékkal van lejjebb.

wtispot

A Brent árfolyama ma már 2,2 százalékot esett, az év eleje óta közel 40 százalékot.

brentspot

(Reuters)

Címlapkép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

mol bubi
pfizer
gázvezeték
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

mol bubi