GettyImages-495363384
Üzlet

Hitelminősítés érkezett a Magyar Telekomra

Portfolio
A német Scope Ratings első alkalommal minősítette a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázatát és BBB+ minősítést adott, amelyhez stabil kilátást is rendelt. Ez egyébként 2 fokozattal feljebb található a befektetésre ajánlott kategória legalsó BBB- szintjétől. A társaság fix kamatozású kötvénykibocsátást is tervez az NKP keretében legfeljebb 70 milliárd forint összértékben és várhatóan 7 év futamidővel.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A hitelminősítő besorolását támogatta a Magyar Telekom nem ciklikus üzleti modellje, a magyar mobil és vezetékes piacon elfoglalt vezető pozíciója, a széles és diverzifikált ügyfélköre, valamint a megfelelő likviditási profilja. A Scope szerint a piaci részesedésben sem várható jelentős változás, mivel a magyar piac érett. A Magyar Telekom profitabilitása stabil, 2019-ben 29,6 százalékos lízing utáni EBITDA margint értek el, bár ez némileg alacsonyabb az európai versenytársakhoz képest. A vállalat észak-macedóniai pozíciója is nagyon erős.

A Scope szerint a Magyar Telekom pénzügyi kockázati profilja szintén erős, a kamatfedezeti mutatója (EBIT / kamatköltségek) 10 felett áll és a módosított hitelek és EBITDA hányadosa is 2 alatti.

Azt hozzáteszi a hitelminősítő, hogy a hitelek várhatóan némileg emelkedni fognak főleg az 5G hálózattal kapcsolatos frekvenciasávok aukciós költségei miatt. A koronavírus-járvány hatásai pedig csak mérsékelten érintették a céget, amit az első féléves eredmények igazolnak. Végül azt is megjegyzik, hogy bár a német anyavállalat Deutsche Telekom adósságai magasabbak, de ez nem fogja befolyásolni a Magyar Telekom fizetőképességét.

A Scope Ratings BBB+ minősítést adott a társaságnak és a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében kibocsátani tervezett kötvényeinek egyaránt.

A Magyar Telekom korábban bejelentette, hogy kezdeti lépéseket tett az NKP keretei között történő kötvénykibocsátás előkészítésére. A társaság jelenleg az NKP keretében fedezetlen, fix kamatozású vállalati kötvények kibocsátását mérlegeli:

  • legfeljebb 70 milliárd forint összértékben,
  • amelynek futamideje várhatóan 7 év,
  • azzal, hogy a kötvények futamideje hatodik évének a végén visszafizetésre kerülne a kötvények névértékének 50%-a.

A társaság a kötvénykibocsátásból származó forrást befektetései megvalósításához, a vezetékes és mobil hálózat fejlesztésére és modernizációjára (beleértve a frekvenciasávok vásárlását) tervezi felhasználni.

A kötvények várhatóan bevezetésre kerülnek a Budapesti Értéktőzsde Xbond platformjára a kibocsátást követő 90 napon belül.

scopetelekom

A Magyar Telekom árfolyama ma 0,44 százalékot esett, idén pedig már 23,77 százalékkal van lejjebb.

mteelkom

(BÉT, Scope Ratings)

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

bécs
terror europa dzsihad
kórházi ágy egészségügy
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bécs