Előfizetői tartalom

Masszív korrekció a tőzsdéken – Meddig tarthat még a zuhanás?

Az elmúlt napokban begyorsult az esés a világ tőzsdéin, a korrekciót elsősorban a járványhelyzet romlása okozta, egyre több piaci szereplő árazza azt, hogy a járvány tartósan velünk marad, gazdasági hatása pedig az újabb korlátozó intézkedésekkel a korábban vártnál hosszabban tartó és súlyosabb lehet. Csak hab a tortán, hogy hamarosan elnökválasztást tartanak az Egyesült Államokban, az eseménnyel kapcsolatos bizonytalanság is nyomás alatt tartja a tőzsdéket. Megnéztük, mik az okai az esésnek, és meddig tarthat a lejtmenet a fontosabb részvényindexekben.

Mi okozza az esést a tőzsdéken?

Sokan ezt a kérdést inkább úgy tennék fel, hogy eddig miért emelkedtek a részvénypiacok? Hiszen az már az elmúlt hónapokban is látszott, hogy a koronavírus-járvány tartósan velünk marad, a járványhelyzet azonban sokat romlott az elmúlt hetekben, és az amerikai elnökválasztás körüli bizonytalanság is nyomás alatt tartja a tőzsdéket.

  • Az esés első számú oka az, hogy a járványhelyzet világszerte romlik, Észak-Amerikából és Európából is egyre ijesztőbb fertőzési statisztikák érkeznek, több országban került közel a helyi egészségügy a teljesítőképességének határához.
  • A járványhelyzet súlyosbodása egyre több országban korlátozó intézkedések bevezetésével járt, valós az a félelem, hogy újra a tavaszihoz hasonló lezárásokra kerül sor, ami újra megbéníthatja a gazdaságokat.
  • A láncreakció ebben az esetben úgy folytatódhat, hogy azok a vállalatok, amelyek már a járvány első hullámában nehéz helyzetbe kerültek, azóta a tartalékaikat élik fel, a második hullám pedig megadhatja a kegyelemdöfést, sokan attól tartanak, hogy vállalati csődhullám jöhet idén télen, jövő tavasszal.
  • Közben a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos várakozások is pesszimistábbá váltak, egyre valószínűbb, hogy a korábban vártnál később lesz csak globálisan elérhető hatékony és biztonságos vakcina, az sem lesz mindenki számára elérhető (első körben az egészségügyi dolgozók, idősek, krónikus betegek kaphatnak), ráadásul egyre több kutatási eredmény szól arról, hogy a koronavírus-vakcina csak néhány hónapra adhat immunitást, vagyis összességében egyre valószínűbb, hogy akár még évekig együtt kell élnünk a koronavírussal.
  • Ha a Covid-19-járvány nem lenne elég, november 3-án amerikai elnökválasztást is tartanak, ez az esemény is jelentős bizonytalanságot hordoz. A legfrisseb felmérések alapján még mindig Joe Biden vezet, de a csatatér államokban Donald Trump hátránya csökkent, így a verseny még nem lefutott, emiatt sok befektető inkább fedezékbe vonul, és zárja pozícióit.
  • A piaci szereplők egy része nagy reményeket fűzött ahhoz, hogy még az elnökválasztás előtt sikerül megállapodnia a demokratáknak és a republikánusoknak egy újabb amerikai gazdaságélénkítő csomagról. Az elmúlt napokban nem közeledtek érdemben az álláspontok, és egyre valószínűbb, hogy már csak a választások után jöhet megállapodás a kérdésben. Ez a bizonytalanság is lefelé nyomja a tőzsdéket.
  • Több vezető részvényindexnél a technikai kép is elromlott, fontos technikai szintek estek el, ez is meghozta az eladókat.

Meddig tarthat az esés?

S&P 500

Az elmúlt napok esése ellenére az egyik legegészségesebb grafikonja még mindig az S&P 500-nak van, az emelkedő trend még mindig sértetlen, a február-márciusi esésből úgy sikerült talpra állni, mint ha csak egy rossz álom lett volna a koronavírus-járvány, elvileg egy nagyobb, több száz pontos esés után is folytatódhatna az emelkedés, valahogy így:

Miről szól még a cikk?

  • Több oka is van az esésnek, a legfontosabb a koronavírus-járvány súlyosbodása és az amiatt bevezetett újabb korltozó intézkedések.
  • A befektetők elkezdték árazni, hogy a járvány tartósan velünk marad, gazdasági hatásai pedig hosszan elnyúlók és mélyebbek lesznek a korábban vártnál.
  • Az S&P 500-nál még nem romlott el az öszkép, a DAX és a BUX már sokkal betegebb képet fest.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés