GettyImages-1227675707
Üzlet

Tovább ütik az olajat, szabadulnak a befektetők az olajrészvényektől is

Portfolio
A tegnapi napot követően ma is lejjebb került az olaj árfolyama. Emellett esnek az olajtársaságok részvényei is, az OMV árfolyama például a mai piacnyitást követően több mint 4 százalékos mínuszban van már. A rossz hangulat mögött több indok húzódik meg, amely hátrányosan befolyásolja a keresletet és a kínálatot is.
A legfontosabb energetikai témákról, az olaj- és a földgáz jövőbeni szerepéről, az energiaátmenet kihívásairól, a megújulók térnyeréséről szó lesz az Energy Investment Forum 2020 konferenciánkon is, ahol az előadók között szerepel Dr. Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár és Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza is.

A mai rossz hangulat nem csak az európai indexekre jellemző, hanem az olajárfolyamra is, illetve ezzel együtt az olajtársaságok részvényeit is megütötték. A Brent és a WTI árfolyama is 2 százalék körül esett ma, amivel tovább folytatódik a lejtmenet. Utóbbi már egy ideje 40 dollár alá került, míg az előbbi ekörül mozog, és már rövidebb időre benézett ez alá is ma.

spotwti
spotbrent

A piacokat elsősorban a koronavírus-járvány miatti aggodalom mozgatja, ami átragad az olajiparra is, hiszen jelentős korlátozások jönnek ismét, Franciaország például a teljes karantén elrendelését fontolgatja, de a németek is szorgalmazzák a további szigorításokat. Ez természetesen az olajkeresletet elég negatívan érinti, hiszen így ismét rosszabbak például a légiközlekedés kilátásai, és a kevesebb utazás kevesebb üzemanyag és olajfelhasználást is jelent. Hasonló az ipari felhasználás esete is.

A kínálati oldal azonban sokkal kevésbé rugalmasabb, és nem tud megfelelően alkalmazkodni a csökkenő kereslethez. A líbiai olajtermelés visszatérése pedig még extra kapacitásokat is hoz a rendszerbe a legrosszabb pillanatban.

Az olajtársaságok részvényei pedig tandemben esnek az olajárral, az OMV például ma már több, mint 4 százalékot esett, de a többi részvény árfolyama sem alakul jól.

Címlapkép: Igor Onuchin\TASS via Getty Images

covid kórház koronavírus járvány
bika spx csucs
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
vonatvasutmagyarshutter-20170719