GettyImages-1190727814
Üzlet

Nagyot zakózott ma a Nokia, lemaradt az 5G versenyben

Portfolio
A nap kétségtelenül egyik legnagyobb vesztese a finn Nokia, amelynek a részvényei közel 20 százalékot estek a mai kereskedésben. A befektetők csalódottságának forrása elsősorban az, hogy a társaság csökkentette a 2020-ra vonatkozó iránymutatását, illetve a várakozások alatti célokat jelentettek be a következő évre vonatkozóan. Emellett az 5G versenyben is lemaradásban van a cég a versenytársakhoz képest.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A Nokia harmadik negyedéves számai alapján az árbevétel 7 százalékkal lett alacsonyabb az előző év hasonló időszakához képest és 5,3 milliárd euró lett a tavalyi 5,7 milliárddal szemben. A működési eredmény azonban sokkal jobb lett, 350 millió euró, míg az előző évben ugyanez csak 264 millió euró volt. A vegyes kép ellenére azonban a befektetők szabadultak a részvényektől, mivel a jövővel kapcsolatos kilátások rosszabbak lehetnek a korábban vártakhoz képest.

Pekka Lundmark CEO nyilatkozata szerint:

A 2021-es pénzügyi teljesítményünk várhatóan kihívásokkal teli lesz.

A cég igyekszik felvenni a harcot az 5G versenyben is, de egyelőre az Ericson és a Huawei is jobban áll ezen a területen. Külön fájdalmas lehet a finn cégnek, hogy szeptemberben a Samsung nyert el velük szemben egy 6,64 milliárd dolláros ügyletet, amelynek keretében 5G felszerelést szállítanak a Verizonnak.

Ami azonban igazán fájt most a befektetőknek az az volt, hogy a cég az idei évre vonatkozó profitsávra vonatkozó iránymutatását lefelé módosította 0,02 euróval részvényenként, így ennek középpontja 0,23 euróra csökkent.

Emellett a Nokia szintén rontotta a 2020-ra vonatkozó várható működési margint is, 9 százalékra a korábbi 9,5 százalékról. A 2021-es évre pedig 7-10 százalékos sávval kalkulálnak.

A vállalat azt is bejelentette, hogy átalakítják az üzleti struktúrájukat is, és 4 szegmens köré építik a céget: mobilhálózat, IP és fix hálózat, felhőalapú és hálózati szolgáltatások, valamint technológia. Az 5G verseny miatt pedig növelik a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos beruházásaikat. 

A JPMorgan egy elemzője szerint:

A várhatóan magasabb kutatási és fejlesztési költségek miatt valószínűleg alacsonyabb lesz a működési margin a konszenzus által korábban várt 10,9 százaléknál a jövő évben.

A Nokia árfolyama ma már 19,3 százalékot esett, idén pedig ezzel 15 százalékos mínuszba kerültek.

nokia

(Reuters, Nokia)

Címlapkép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

GettyImages-1288690436
HEPA_klub2020_cimlapkep_1500x844
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
Orban Viktor Mateusz Morawiecki lengyel zavar veto unios koltsegvetes 201204
horvatorszag_croatia
trader
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
GettyImages-1288690436