oil
Üzlet

Nincs megállás, ma is csúnyán megütötték az olajat

Portfolio
A koronavírus terjedése és az újabb korlátozó intézkedések miatti aggodalmak miatt ma is nagyot esett az olaj ára, miután a befektetők tartanak attól, hogy az előbb említett tényezők miatt a fekete arany kereslete tovább gyengülhet.
A legfontosabb energetikai témákról, az olaj- és a földgáz jövőbeni szerepéről, az energiaátmenet kihívásairól, a megújulók térnyeréséről szó lesz az Energy Investment Forum 2020 konferenciánkon is, ahol az előadók között szerepel Dr. Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár és Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza is.

Ma is nagyot ütöttek az olajon, a WTI jegyzése 5 százalékos esést követően 35,4 dollárra került, ilyen szinteken legutoljára június közepén láttuk a fekete aranyat. Nem csak ma, de a tegnapi csúnya eladási hullámban is nagyot esett az olaj ára, ekkor 4 százalékkal értékelődött le a nyersanyag.

spotwti

Eközben a Brent jegyzése ma 4,6 százalékkal került lejjebb.

brent

Miért esik az olaj ára? Egyértelmű azért, mert a befektetőket aggasztja, hogy a koronavírus terjedése és az emiatt bevezetésre került-, vagy a jövőben bevezetésre kerülő korlátozó intézkedések újabb csapást mérnek az olaj keresletére.

  • Franciaországban például péntektől ismét általános karantén lép életbe a koronavírus-járvány erősödő terjedésének megfékezésére: lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire, bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletet és szolgáltató egységek, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak.
  • Eközben Németországban több intézkedés mellett november 2-től bezárják az éttermeket, bárokat, klubokat, diszkókat, és kocsmákat.

A járványhelyzet mellett a növekvő líbiai olajkitermelés is rányomja a bélyegét az olajpiaci hangulatra, az OPEC tag várakozásai szerint a kitermelése elérheti napi 1 millió hordót a következő néhány hétben, ami a hónap korábbi részében látott szintek duplája.

Az olajnak részben támogatást nyújtott a Zeta hurrikán, amely Louisiánában csapott le, és kissé szűkítette kínálatot rövidtávon, viszont a hurrikán várhatóan gyengül csütörtökön, és az amerikai olajkitermelés visszatérése tovább növelheti az amúgy is meglévő túlkínálatot.

A gyenge kereslet következtében kialakuló további túlkínálat elkerülése végett az OPEC+ tervei szerint 2021 januárjában a jelenlegi napi 7,7 millió hordós kitermelését közel napi 5,7 millió hordóra vágja vissza.

(Reuters)

Címlapkép: Spencer Platt/Getty Images

trader
getty, parlament, duna, vár, budapest
pozsonyiéjszaka
GettyImages-1154601854(1)
munkanélküliség
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
trader