GettyImages-1140758216
Üzlet

A románok megvennék az Exxon fekete-tengeri földgázmező részesedését

MTI
A Romgaz, a román állami gázvállalat kész megvásárolni az amerikai Exxontól a fekete-tengeri Neptun Deep gázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedését Virgil Popescu gazdasági miniszter nyilatkozata alapján.
A legfontosabb energetikai témákról, az olaj- és a földgáz jövőbeni szerepéről, az energiaátmenet kihívásairól, a megújulók térnyeréséről szó lesz az Energy Investment Forum 2020 konferenciánkon is, ahol az előadók között szerepel többek között Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza is.

A tárcavezető pénteken az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozott. Elmondta, hogy:

a lengyel PGNIG vállalat visszalépett a tárgyalásokból és immár nem érdekelt a gázmező 50 százalékos részesedésének a megvásárlásában, amit az amerikaiak bocsátottak áruba.

Korábban a román állami gázvállalat vezetője úgy nyilatkozott, hogy a Romgaz maximum 20 százalékos részesedést vásárolna a projektben.

A Neptun Deep névre keresztelt földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gázmennyiség rejlik, amelynek a kitermelési jogán az amerikai vállalat mellett az osztrák OMV osztozik 50-50 százalékos arányban.

Az ExxonMobil eladná a részét, ennek érdekében több vállalattal tárgyalásokat kezdeményezett. A földgázmező kitermelése a román úgynevezett offshore törvény miatt késik, amely kedvezőtlen feltételeket állapít meg a kitermelőknek, ezért az OMV 2021-re halasztotta a kitermelésről szóló döntést.

Az érdekelt befektetők arra számítanak, hogy a decemberi romániai parlamenti választásokat követően felálló új törvényhozói testület a beruházók számára kedvezőbben módosítja a törvényt. Klaus Iohannis román elnök az Európai Unió klímavédelmi céljairól folytatott október közepi EU-csúcson világossá tette, hogy Románia ki akarja termelni a fekete-tengeri földgáztartalékokat az átmeneti időszakban, egyebek mellett csak ezzel a feltétellel hajlandó elfogadni az EU klímavédelmi céljait.

Címlapkép: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

bika spx csucs
covid kórház koronavírus járvány
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
vonatvasutmagyarshutter-20170719