telekom
Üzlet

A koronavírus ellenére kifejezetten erős a Magyar Telekom

Portfolio
Az elemzői várakozásoknál minden fontosabb eredménysoron jobb, az egy évvel korábbihoz képest magasabb eredményt ért el az idei harmadik negyedévben a Magyar Telekom. A menedzsment nem változtatott a korábban meghatározott célkitűzéseken.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Jobb lett a vártnál

A Magyar Telekom minden fontosabb eredménysoron az elemzői várakozásoknál jobb eredményt ért el, az összes bevétel és az EBITDA 1 százalékkal, a működési eredmény 2,8 százalékkal, az adózott eredmény pedig 30 százalékkal magasabb lett a vártnál.

vart tabla

Emelkedő bevételek és profit

Az egy évvel korábbihoz képest az összes bevétel 1,8 százalékkal 167,7 milliárd forintra emelkedett, a vezetékes és mobil szolgáltatási bevételek magasabb hozzájárulásának eredményeként, amit mindkét esetben a növekvő készülékértékesítés támogatott.

A mobil bevételeknél, ahogy azt már az elmúlt negyedévekben is láthattuk, a hangalapú kiskereskedelmi bevételek tovább csökkentek, a harmadik negyedévben 5,4 százalékkal 30,9 milliárd forintra, a Magyarországon és Észak-Macedóniában is jelentkező alacsonyabb roaming bevételek, és az észak-macedóniai feltöltőkártyás bevételek csökkenésének hatása meghaladta a magyarországi ügyfélbázis növekedésének pozitív hatásait. A hangalapú nagykereskedelmi bevételek éves összehasonlításban 16 százalékkal 3 milliárd forintra nőttek a jelentősen növekedő magyarországi bejövő mobil forgalomnak és Észak-Macedóniában a magasabb machine-to-machine (M2M -gépek közötti) forgalomnak köszönhetően. Pozitívum, hogy az adatbevételek éves összehasonlításban 10,4 százalékkal 26,8 milliárd forintra emelkedtek. Magyarországon a mobiladatbevételek tovább emelkedtek, a mobil internet előfizetők számának és a használat növekedésének kedvező hatása ellensúlyozta az adatroaming bevételekben látható jelentős kiesést. A mobil készülékértékesítési bevételek 9,8 százalékkal 23,8 milliárd forintra nőttek, ami az ügyfélmegtartást célzó tranzakciókhoz kapcsolódó magasabb készülékeladásoknak köszönhető Magyarországon és Észak-Macedóniában.

A vezetékes bevételeken belül a hangalapú kiskereskedelmi bevételek 3,3 százalékkal 9,9 milliárd forintra csökkentek, elsősorban a vezetékes ügyfélbázis általános zsugorodása miatt ennek hatását mérsékelte a COVID-19 járványhoz kapcsolódó korlátozások miatti átmenetileg megemelkedett használati szint mindkét országban. A szélessávú kiskereskedelmi bevételek 10,8 százalékkal 15,5 milliárd forintra nőttek az ügyfélbázis további növekedése miatt, amit erősített a magasabb sávszélességű csomagok felé gyorsuló ütemben migráló ügyfelek kedvező hatása Magyarországon. A TV bevételek 7,2 százalékkal 13,2 milliárd forintra nőttek az IPTV előfizetői bázis mindkét országban tapasztalt további növekedése miatt. A vezetékes készülékértékesítési bevételek 12,7 százalékkal 5,7 milliárd forintra emelkedtek az értékesítési tranzakciók 2020 második negyedévében a COVID-19 járványhoz kapcsolódó korlátozások miatt tapasztalt átmeneti visszaesést követő-magyarországi növekedésének köszönhetően. A kiskereskedelmi adatbevételek stabilan alakultak, 2,2 milliárd forintos szinten, mivel a Magyarországon jelentkező árnyomás miatti kisebb csökkenést ellensúlyozták a kedvezőbb észak-macedóniai eredmények. A nagykereskedelmi bevételek éves összehasonlításban mérsékelten, 4,8 milliárd forintra emelkedtek.

A rendszerintegrációs (RI) és IT bevételek 2020 harmadik negyedévében 10,1 százalékkal 20 milliárd forintra estek vissza éves összehasonlításban, az év első kilenc hónapjában 15,5 százalékos volt a csökkenés. A magyarországi bevételek csökkenése a magyar közszféra számára nyújtott alacsonyabb implementációs projektvolument tükrözi.

Az EBITDA 0,8 százalékkal 60,7 milliárd forintra nőtt, emögött részben a közvetett költségek javulása áll, a folyamatos költségtudatosságnak és a költségcsökkentési intézkedéseknek köszönhetően. Az adózott eredmény közel 21 százalékkal 18,6 milliárd forintra emelkedett.

A szabad cash flow (spektrum licensz díj nélkül) 32,9 milliárd forint volt 2020 első három negyedévében, közel 18 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés elsősorban az erős EBITDA-nak és a működő tőke kedvező alakulásának köszönhető. Az 5G spektrum licensz díj 2020 második negyedévében történt kifizetését követően a szabad cash flow kiáramlás összesen (spektrum licensz díj kifizetése után) 21,4milliárd forintot tett ki 2020 első három negyedévében.

Bár az osztalékfizetés szempontjából már kevésbé releváns, mint korábban, a rend kedvéért leírjuk, hogy a nettó adósság 439,5 milliárd forintra nőtt, az eladósodottság 40,7 százalékra emelkedett.

Mit mond a menedzsment?

A befektetők szempontjából a legfontosabb üzenet az, hogy a menedzsment nem változtatott a korábban meghatározott célkitűzéseken. Idén a tavalyi, 666,7 milliárd forinthoz képest stagnáló bevételre, és 1-2 százalékkal emelkedő EBITDA-ra számít.

vart tabla2

Árazás

A Magyar Telekom részvényei EV/EBITDA alapon vonzó árazásúak, igaz, a teljes képhez hozzátartozik, hogy az elemzői várakozások alapján az EBITDA a következő években csak stagnálhat, miközben a szektortársak többségénél növekedés várható.

A jelenlegi árfolyammal és a 23,4 forintos részvényenkénti 12 havi előretekintő osztalékkal számolva 6,5 százalék osztalékhozam adódik, a 10 éves magyar állampapír hozama felett 4,4 százalékpontos hozamprémiumot nyújtanak a Telekom részvényei.

A Magyar Telekom árfolyama idén 20 százalékot esett.

telekom

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

bécs
terror europa dzsihad
kórházi ágy egészségügy
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bécs