richter3_forras_richter
Üzlet

Készülnek a Richter koronavírus-gyógyszerei, de a bevételre és az eredményre nem lesznek hatással

Portfolio
Megtartotta a gyorsjelentést követő szokásos sajtótájékoztatóját a Richter, amelyen Orbán Gábor vezérigazgató beszélt többek között a lezárt negyedév és 2020 első 9 hónapjának eredményeiről, a kilátásokról, valamint a terápiás koronavírus-készítményeik fejlesztéseiről.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az alábbiakban a sajtótájékoztató fontosabb pontjait foglaljuk össze:

 • Rekordárbevételt ért el a Richter az év első 9 hónapjában, ami magas és növekvő fedezettel párosult, ez pedig mind az adózott eredményt, mind az EPS-t megemelte több mint 30 százalékkal – kezdte a számok ismertetését Orbán Gábor.
 • Kétszámjegyű növekedés volt az előző év azonos időszakához képest az árbevétel és az eredmények szintjén, euróban is emelkedést könyvelt el a cég.
 • A korábbi években a nagy-és kiskereskedelmi szegmens nagyobb ütemben növekedett, mint a gyógyszergyártás, idén viszont fordult a kocka, a nagyobb fedezetű gyógyszergyártás árbevétele tudott magasabb ütemben nőni.
 • Folytatódott az a tendencia, hogy a kiemelt specializált portfolió aránya növekedett a bevételen belül. A bioszimiláris termékportfolió már 5 százalékot ért el, a Cariprazine aránya 20 százalékra nőtt.
 • A Richter stratégiájának lényege, hogy a jövedelmezőség kerüljön át a specializált termékportfolióra, ezt látjuk most megvalósulni – mondta el Orbán Gábor. A Cariprazine bevétele 74 százalékkal nőtt az első 9 hónapban (ebben benne volt egy egyszeri mérföldkő bevétel) és a jövőben tovább folytatja a cég a földrajzi terjeszkedést, valamint az indikáció bővítést. Utóbbiban a legjelentősebb feladat a major depresszió körében való engedélyezése, ami jól halad, a fázis 3 vizsgálatok zajlanak éppen, a várakozások szerint 2022-ben végbemehet az engedélyeztetési folyamat.
 • A bioszimiláris Terrosa jól teljesít a tavaly augusztusi bevezetése óta, elégedett a Richter a termék bevételeinek alakulásával, az éves tervezett 20 milliós forgalom már az első 9 hónapban megvalósult – mondta el Orbán Gábor, hozzátéve, hogy a negyedik negyedévben nem számítanak hasonló dinamikára.
 • A Bemfola értékesítése a harmadik negyedévben feltámadt, a járvány miatt elhalasztott beavatkozásokra ugyanis a harmadik negyedévben sor került. A koronavírus-helyzet lefékezte a meddőségi beavatkozásokat, ez a Bemfola keresletében éreztette a hatását.
 • Az Esmya a PRAC szeptemberben a forgalombahozatali engedély visszavonását javasolta, a piacról korábban kikerült a termék, a számokra hatása nem volt.
 • Az orális fogamzásgátlók keresletén látszik egy olyan hatása a járványnak, hogy sokan nem terhesen szeretnék elkapni a vírust és nem egy járvány közepette szeretnének szülni - mondta el a koronavírus hatásaival kapcsolatban Orbán Gábor.
 • Ami a regionális teljesítményt illeti, az amerikai piac hányada 17 százalékra nőtt, ezzel a Richter legnagyobb forgalmú piaca lett. A kiemelt régiók közül mindenhol növekedés volt, Amerikában több mint 60 százalékos, Magyarországon pedig egy szerényebb mértékű növekedést könyvelt el a Richter. Kínában jelentős bevételvisszaesés volt. Az orosz piacon a forint gyengülése segített, miután inkább a negatívumok domináltak, a hatósági árak ugyanis negatívan befolyásolták a számokat.
 • Az év első 9 hónapjában elkönyvelt fedezetnövekedés egyrészt a Vraylarnak, másrészt a forintnak köszönhető, de a sürgősségi fogamzásgátlók keresletének növekedése is segített. Kínában a Cavinton csökkenése negatívan hatott a fedezetre, valamint Közép-Kelet-Európában a bérköltség emelkedése is negatív hatással volt.
 • A költségek oldalán is volt hatása a járványnak, abszolút értékben csökkentek a marketingköltségek, már 20 százalék alatt van az arányuk a bevételhez képest. Ez nem egy fenntartható csökkenés, amint a járvány véget ér, újra emelkedni fognak – tette hozzá Orbán Gábor.
 • A k+f tevékenységet nem akadályozta a járványhelyzet, halad előre a Richter a k+f programokkal. Az átmeneti költségcsökkenés, illetve az árfolyamhatás miatti fedezetnövekedés 20 százalék közelébe emelte az üzleti eredményhányadot az év első 9 hónapjában.
 • November elején már könnyebben megjósolható az év, euróban kifejezve a konszolidált árbevétel 3 százalékkal növekedhet idén. A gyógyszergyártásból ennél magasabb, akár 4 százalék körüli növekedés is lehet, a nagykereskedelmi tevékenység inkább csökkenést mutathat, de ez egy alacsony fedezetű szegmens, így nem bánjuk, a profitabilitásra nem hat- mondta el Orbán Gábor a kilátásokat részletezve.
 • Az amerikai piacon 45 százalék körüli dinamikát vár a menedzsment, a Vraylar forgalmára vonatkozó várakozás a korábbi konszenzushoz képest jelentősen feljebb került.  A kiemelt termékek esetében az év során prognosztizált pályán van a cég, a Terrosa esetén a várakozást valamennyivel meg fogják tudni haladni.
 • 57-58 százalékos bruttó fedezeti hányad várható idén, 20 és 21 százalék közötti kereskedelmi és marketing ráfordítás, valamint 10-11 százalékos k+f arány, ami az üzemi eredményhányad 19-20 százalék közötti alakulását vetíti előre 2020-ra. Ez emelkedés tavalyhoz képest, ami főként a marketingköltségek csökkenésének és a Vraylar dinamikus növekedésének köszönhető.
 • A tulajdonosi struktúrában volt változás, a magyar állam (MNV Zrt.) tulajdoni hányada 5%-ra csökkent, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványhoz került 10%. 67% pedig továbbra is nemzetközi intézményi befektetőkhöz tartozik. Újságírói kérdésekre válaszolva Orbán Gábor elmondta, hogy ez a fajta tulajdonosi struktúra nagyobb kockázattal jár az ellenséges felvásárlások tekintetében, de egyelőre nincs okuk feltételezni, hogy lennének ilyen törekvések. Az alapítvány is megerősítette, hogy nem áll szándékában értékesíteni a papírokat, most pedig a covid-helyzet sem kedvez a felvásárlásoknak.
 • A koronavírus-gyógyszerek fejlesztésével kapcsolatban Orbán Gábor elmondta, hogy 5 hónap alatt sikerült szintetizálni a remdesivir hatóanyagát és így október elejére elkészült a készítmény. Halad a többi koronavírus-gyógyszer fejlesztése is, de a tocilizumab és az ACE-2 fúziós fehérje biztosan nem a járványnak ezt a hullámát fogja megoldani, a mostani covidosokat nem ezzel fogják kezelni. Hosszú távú projektek, 2025-ös törzskönyvben gondolkodik a cég. A favipiravir fejlesztése lassabban halad, a technológia nem kellően robosztus ahhoz, hogy a hatóanyagot nagyüzemben előállítsák és ez a készítmény nem a leginkább preferált terápiás eszköz, a remdesvir lényegesen jobban bevált gyógyszer.
 • Bogsh Erik hozzátette, hogy a koronavírus-fejlesztések gyakorlatilag bérmunkáról szólnak, aminek a nyereségessége gyakorlatilag nulla, az árbevételt és a nyereségességet nem befolyásolják.

A Richter árfolyama 0,8 százalékos mínuszban tartózkodik ma, amivel alulteljesítő a magyar tőzsdén. Idén 7 százalék feletti pluszban van a részvény, miközben a BUX index közel 24 százalékot esett az év eleje óta.

Kereskedés RICHTER-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start
kórházi ágy egészségügy
kásler miklós
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

GettyImages-1079804128