bull
Üzlet

Csúnya lett a nap vége, de még így is szép pluszokat láttunk az amerikai tőzsdéken

Portfolio
A piacok ma alapvetően kedvezően fogadták, hogy a hétvégén eldőlt az amerikai elnökválasztás eredménye, majd a Pfizer mai bejelentésére ténylegesen is elszabadultak az indulatok, a német tőzsde közel 5 százalékot emelkedett, de a BUX-ot is percek alatt visszarántották az esésből, amelyet az újabb korlátozó intézkedések bejelenetését követően szenvedett el az index. Az amerikai piacon elképesztő jókedv uralkodott a nyitás körülig, majd egyre olvadtak a hatalmas pluszok, csúnya lett az utolsó óra, végül a három vezető index közül a Dow Jones, és az S&P 500 rendre 3%-os, illetve 1,2%-os pluszban zárt, a technológia-túlsúlyos Nasdaq pedig 1,5%-os esést produkált.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Csúnya lett a vége - lászólag

Az utolsó fél órában intenzív, 1,5-2% körüli esés bontakozott ki a vezető amerikai részvénypiacokon, amit feltehetően a napközbeni nagy emelkedés utáni profitrealizálás váltott ki. Ezzel együtt is 3%-os pluszban zárt a Dow Jones, 1,5%-os pluszban az S&P és 1,5%-os mínuszban a Nasdaq.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Még mindig hatalmas pluszokat látunk az amerikai tőzsdéken

Az amerikai tőzsdék nyitása óta a Dow és az S&P mérsékelten süllyedt, de még ezzel együtt is nagy, rendre 4,4% és 2,6%-os pluszban járnak és így a jelenlegi szinteken még mindig történelmi csúcson zárnának. Mivel az ígéretes vakcináról szóló hírek hatására a technológiai részvények egy része esett, ezért a Nasdaq jelenleg stagnál a pénteki záróértékén.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Jelentős emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 3,2 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek közül egyedül a Richter esett 0,6 százalékot, az Magyar Telekom 0,4 százalékot emelkedett, a Mol 4,5 százalékot erősödött, az OTP pedig 5,7 százalékot ralizott. A magyar tőzsdén a legjobban az OTP teljesített, míg a leggyengébben a Kulcs-Soft, melynek árfolyama 5,3 százalékot esett.

bux

Hatásos vakcina jöhet, száguldanak a mozitársaságok részvényei

A mozis láncok ma jó híreket kaptak, a vizsgálati adatok szerint Pfizer és a BioNTech koronavírus vakcinája több mint 90 százalékban hatékony. Ennek megfelelően talán idővel újra megnyílhatnak a mozik is, és újra közösségi program lehet a filmnézés. A legnagyobb amerikai mozilánc, az AMC árfolyama 80 százalékkal emelkedett a tőzsdei nyitást megelőző kereskedésben, de jelenleg is közel 40 százalék pluszban tartózkodik.

Tovább a cikkhez

Felrobbantak a hajózási cégek részvényei

Nagy rali alakult ki a világ tőzsdéin azt követően, hogy kedvező hírek érkeztek a Pfizer és a BioNtech közösen fejlesztett koronavírus vakcinájáról. A járvány alatt alaposan megütött szektorok kifejezetten jól teljesítenek ma, köztük a hajózási társaságok részvényei is.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat Európában

Továbbra is bombaformában az európai tőzsdék, a DAX már 6 százalékos pluszban van, de a magyar tőzsde is 2,4 százalékot emelkedett annak ellenére, hogy a délelőtt csúnya mínuszba fordult a BUX az Orbán Viktor által bejelentett újabb korlátozó intézkedéseket követően.

Pozitív vakcinahírek, tépik az autógyártók részvényeit

A pozitív vakcinahírekre a világ részvénypiacain hatalmas rali indult be, az eddig agyonvert szektorok szárnyalnak. A hagyományos autógyártók részvényei is óriásit mennek, a befektetők elkezdték beárazni a mobilitás visszaállását a normális kerékvágásba. Az emelkedés széles körű, az eddig is jól teljesítő EV gyártók is pluszban nyithatnak, de az igazi rali az európai autógyártók piacán tapasztalható.

Tovább a cikkhez

Szabadulnak a befektetők az otthonmaradós részvényektől, ütik az aranyat is

Ma jelentette be a Pfizer és a BioNTech, hogy az általuk közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcina több, mint 90 százalékos hatékonysággal működik. A hatékony koronavírus elleni oltóanyag hírére nagyon pozitívan reagáltak úgy általában a piacok, szárnyal az olaj, hatalmasat ralizik a légiközlekedés és a turisztika is, de az ipari vállalatok és autógyártók részvényeit is nagy tempóban veszik a befektetők. Nem minden árutőzsdei termék vagy részvény számára jelent azonban ez jó hírt, hiszen így a vártnál gyorsabban csökkenhet az igény a távmunkát segítő vállalati szolgáltatásokra, mint amilyet a Zoom is kínál, de „rossz hír” ez az otthoni szórakoztatást támogató Netflixnek is. A befektetők pedig az aranyat is dobálják, hiszen, ha jól mennek a dolgok, akkor a menedékeszközök iránti igények is alacsonyabbak.

Tovább a cikkhez

Gyengén szerepelnek az idei sztárrészvények

Egyedi részvények szintjén a Dow komponensek közül az American Express teljesít a legjobban, melynek árfolyama 17,8 százalékot ralizott, de a Top 5-ben több megütött részvényt is találunk, az olajipari óriás Chevron 12,7 százalékot emelkedett, míg a Disney és a Boeing 12,2 százalékkal került feljebb. Az indexben mindössze egy komponens áll jelenleg mínuszban, ez a Home Depot, melynek árfolyama 2,5 százalékkal került lejjebb, de relatíve gyengén teljesít a Microsoft (+0,5%) és az Apple (+0,6%) is.

A Dow egyébként valamennyit veszített a kezdeti lendületéből, jelenleg 4,4 százalékos pluszban van az index.

dow

Tombol a bika

Nagyot emelkedtek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow több mint 1500 pontos, vagy 5,5 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 2,7 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 3,5 százalékot erősödött. A Dow és az S&P 500 ezzel új történelmi csúcsra került. A mai kirobbanó hangulat annak köszönhető, hogy biztató eredményekről tudott beszámolni a Pfizer a BioNtech-vel közösen fejlesztett koronavírus-vakcinája tesztjeiről: az oltóanyag 90 százalékos hatékonyságot mutatott. Egyébként már a vakcinahír nélkül is nagyon jó volt a hangulat a tőzsdéken, mivel Joe Biden hétvégén megnyerte az amerikai elnökválasztást, és ezzel lezárult egy kifejezetten bizonytalan időszak.

dow

Új csúcs jöhet a tengerentúlon

Az amerikai piacnyitás előtti kereskedésben elszabadult a hangulat, az S&P 500 már 4,5 százalék emelkedésnél jár, míg a Dow Jones 6 százalékkal került feljebb. Ha az emelkedés kitart, akkor mindkét index új történelmi csúcson nyithat, A technológiai szektor jelenleg mérsékelt, 1,5 százalékos emelkedést mutat.

sp500
dow jones

Küszöbön a vakcina, óriásit mennek a légitársaságok

A pozitív vakcinahírre a világ részvénypiacain óriási rali indult be, az eddig agyonvert szektorok szárnyalnak. A vakcina által visszatérhet az élet a normál kerékvágásba, ennek megfelelően a ciklikus részvények is emelkednek. A légitársaságoknak van mit ledolgozniuk, az értékeltségeik nagyon nyomottak voltak, így ma elképesztő emelkedést produkálnak.

Tovább a cikkhez

Tépik a német tőzsdét

Nagyot emelkedett ma a német tőzsde is, a DAX 5,1 százalékos pluszban van már. Az index messze legjobban teljesítő két komponense repülés-kapcsolt részvény, de látunk autóipari papírokat is, és gyógyszeripari vállalatok részvényeit is a DAX 10 legjobban teljesítő komponense között.

Kilőtt az olajár a hatékony koronavírus elleni oltóanyagok hírére

A minap jelentette be a Pfizer és a német BioNTech, hogy az általuk közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina több, mint 90 százalékos hatékonysággal működik. Ez messze jobb, mint amiben sokan előzetesen reménykedtek volna. Az amerikai járványügyi főtanácsos Anthony Fauci például korábban még azt mondta, hogy már egy 50-60 százalékos hatékonyság sem lenne rossz. Ez természetesen elképesztően jó hír az olajárfolyam szempontjából is, hiszen ez azt is jelenti, hogy gyorsabban normalizálódhat az olajkereslet is.

Tovább a cikkhez

Szárnyalnak a légitársaságok, tépik a turisztikai cégeket

Masszív rali indult a turisztikai cégek és a légitársaságok között a friss vakcinahíreknek köszönhetően, ezeket a szektorokat érintette az egyik legrosszabbul a koronavírus, hiszen az utazás kereslete durván visszaesett, azonban a vakcinával megnyílik az út a helyreállás előtt - ezt árazzák most a piacok.

Elképesztő rali Európában

Hihetetlen rali alakult ki a tőzsdéken a Pfizer bejelentését követően, több vezető index már 5 százalék feletti pluszban tartózkodik, de ha a magyar tőzsdét nézzük, akkor is már csak távoli emléknek tűnhet a délelőtti csúnya esés, amelyet a BUX elszenvedett az Orbán Viktor által bejelentett korlátozó intézkedéseket követően.

Nagy emelkedés jön Amerikában

Az amerikai tőzsdéken is izgalmas napnak ígérkezik a mai, a határidős indexek állása alapján a Dow 5 százalékos pluszban nyithat, ami durván 1 400 pontos ugrásnak felel meg a pénteki záróértékéhez képest, de az S&P 500 is 3,6 százalékos emelkedéssel kezdheti a hétfői kereskedést, míg a Nasdaq csak mérsékeltebb 0,8 százalékkal nőhet a nyitás után. A mai rali annak tudható be, hogy jó hír érkezett az egyik fejlesztés alatt álló koronavírus-vakcináról. 90 százalékos hatékonyságot mutatott a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett vakcina a tesztek során a Covid megelőzésében azoknál az alanyoknál, akik nem estek át korábban a fertőzésen az ismeretek szerint – adta hírül a vállalat.

dowhati

Tépik az olajat

Az olaj árfolyama durván megugrott a Pfizer bejelentését követően, hiszen a vakcina kulcskérdés a fekete arany keresletének helyreállása szempontjából, hiszen a gyenge kereslet és a túlkínálat vezetett idén az olaj árfolyamának gyengüléséhez. A januári határidős WTI jegyzése 8,1 százalékot emelkedett ma.

wti01

Nagyon jó hírek érkeztek az egyik koronavírus-vakcináról: 90 százalékos a hatékonysága

Jó hír érkezett egy egyik fejlesztés alatt álló koronavírus-vakcináról. 90 százalékos hatékonyságot mutatott a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett vakcina a tesztek során a covid megelőzésében azoknál az alanyoknál, akik nem estek át korábban a fertőzésen az ismeretek szerint – adta hírül a vállalat.

Tovább a cikkhez

Ugranak a tőzsdék

Egyre durvább ralit látunk az európai tőzsdéken, a német és a francia tőzsde is már 4 százalékos pluszban van, de a BUX-ot is pluszba rántották azt követően, hogy a Pfizer bejelentette, hogy a BioNTech-kel közösen fejlesztett vakcinája az estek több mint 90 százalékában sikeresnek bizonyult a koronavírus megelőzésében.

dax

Közben a korábbi mínuszokból lényegében percek leforgása alatt pluszba rántották a magyar tőzsdét, a BUX 0,5 százalékos pluszban van jelenleg.

bux

Megint egyre forróbbak a tech részvények, komoly emelkedés jöhet év végéig

Az amerikai elnökválasztás ideje alatt jelentősen emelkedett a technológiai cégek részvényárfolyama, sok papír történelmi csúcsának közelébe került, és bár a befektetők szerint ezek a részvények továbbra is vonzóak hosszútávon, az eldöntetlen szenátusi választás volatilitáshoz vezethet a piacukon az év vége felé.

Tovább a cikkhez

A Nobel-díjas közgazdász mutatója szerint hatalmas tőzsdei esés jöhet, mások szerint most kell venni

Az elmúlt hónapok meglehetősen kaotikusra sikerültek a tőzsdéken, márciusban még hatalmasat estek, majd szeptember elején már új csúcsokat állítottak fel. Ez az ingadozás pedig jellemző volt az elmúlt néhány hétben is, hiszen október végén még csúnyán estek a vezető részvényindexek, de azóta folyamatosan felfelé mennek ismét, amit az amerikai elnökválasztás sem tudott megingatni, sőt. Az ismert Nobel-díjas közgazdász, Robert Shiller egyik mutatója szerint azonban már nagyon régóta nem aggódtak a befektetők ennyire egy újabb tőzsdei esés miatt. Mások szerint viszont éppen most érdemes részvényeket venni, mivel kevés alkalom van, amikor ilyen alacsony beszállási lehetőségeket lehet találni.

Tovább a cikkhez

Jöhet a 3800 pontos S&P 500 az egyik részvénypiaci guru szerint

Phil Orlando, a Federated Hermes vezető részvénypiaci stratégája volt a CNBC „Trading Nation” vendége pénteken. Az elemző nagyon pozitívan látja a választások eredményét, szerinte a demokrata elnök és republikánus szenátussal a  társasági adóemelés nagy valószínűséggel lekerült a napirendről, így a politikai környezet új csúcsra repítheti az S&P 500-at.

Tovább a cikkhez

Együttműködést jelentett be a Mol és az ABB, évi 10 millió eurós többleteredménye lehet

A Mol Csoport és az ABB hároméves együttműködési projektet indított el Európa négy kulcsfontosságú vegyipari és kőolaj-finomító üzemében az eszközintegritás-menedzsment (AIM) átalakítása céljából. A becslések szerint az átalakítás majd annyival képes lesz fokozni a berendezések rendelkezésre állását, illetve csökkenteni a nagyleállások időtartamát (TAR), hogy downstream eszközein éves szinten körülbelül 10 millió euró értékben realizálhat termelésfejlesztésből adódó többleteredményeket a Mol.

Tovább a cikkhez

Egyre csúnyább, ami a magyar tőzsdén megy

Egyre csúnyább esést látunk a magyar tőzsdén, a BUX már több mint 2 százalékos mínuszban van azt követően, hogy Orbán Viktor újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be. A hazai nagypapírok közül az OTP teljesít a leggyengébben, amely több mint 4 százalékos mínuszban is járt, míg a BUX komponensei közül a 4iG esett a legnagyobbat.

Orbán bejelentette a lezárást, gyorsan lefordult a magyar tőzsde

Orbán Viktor szigorú korlátozó intézkedéseket jelentett be, többek között este 8 után kijárási tilalom lép életbe, általános rendezvénytilalom van, a sporteseményeket zárt kapuk mögött rendezik, bezárnak a szabadidős létesítmények, az éttermek csak elvitelre dolgozhatnak, a középiskolák 8. osztálya felett jön a digitális oktatás. A bejelentés nyilvánvalóan a hazai tzsdei vállalat működésére is hatással lesz, a tőzsdén az árfolyamok azonnal reagáltak a bejelentésekre, és gyorsan lefordult a hazai tőzsdei cégek árfolyama.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat Európában, a BUX azonban lefordult

Továbbra is kitart a jó hangulat az európai tőzsdéken, a BUX azonban a korábbi emelkedést követően lefordult, miután Orbán Viktor új járványügyi intézkedéseket jelentett be a Facebookon.

Folytatódik a rali az európai tőzsdéken

Felpattantak az európai tőzsdék a nyitást után, a DAX 1,9 százalékos emelkedése mellett, a CAC 1,5 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 1,2 százalékot erősödött. A milánói börze is feljebb került 1,7 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 1,5 százalékot emelkedett. A kedvező hangulat részben annak tudható be, hogy Joe Biden a hétvégén megszerezte a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazatot, miután a megnyerte Pennsylvaniát. Ezzel a választás körüli bizonytalansági faktornak úgy néz ki, hogy vége és jöhet majd egy újabb gazdaságélénkítő csomag, bár mivel a kongresszus várhatóan vegyes lesz így, valószínűleg a stimulus mértéke jóval kisebb lesz, mint a korábban várt teljes demokrata győzelem esetén.

dax

Emelkedéssel nyitott a magyar tőzsde

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,8 százalékkal került feljebb. A hazai nagypapírok közül az OTP 1,2 százalékot emelkedett, míg a Mol 1,5 százalékkal került feljebb, a Richter pénteki záróértéke közelében jár, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékot esett.

bux

Folytatódik a rali

  • Pénteken a befektetők a szavazatszámlálások eredményének publikálására várhattak a még nem lefutott államokban, emiatt mérsékelt elmozdulást mutattak a vezető amerikai indexek: a Nasdaq és az S&P 500 a kereskedés végére nyitóárfolyamához közeli szinten zárt, utóbbi nem egészen egyetlen pontos esést mutatott (azaz mindössze 0,03 százalékkal került lejjebb), a Dow Jones pedig 0,2 százalékkal került lejjebb. A pénteki stagnálás ellenére is április óta a legjobb hetüket zárták az amerikai tőzsdék.
  • A hétvégén bejelentett Biden-győzelem után azonban megjött a kockázatvállalási kedv hétfőre, az ázsiai tőzsdék raliztak ma, amely egy kedvező hétvégi kereskedelmi makroadat mellett annak volt betudható, hogy a várakozások szerint Biden alatt az USA-Kína közti kereskedelmi feszültségek csökkenhetnek, amely kedvez a régiónak. A Nikkei 2,1 százalékot emelkedett, míg a sanghaji tőzsde 1,5 százalékkal került feljebb, a hongkongi index pedig 1,2 százalékot emelkedett. Ázsia más részein is jó volt a hangulat, a dél-koreai Kospi 1,3 százalékot emelkedett, szingapúri részvényindex pedig 1,2 százalékkal került feljebb.
  • A határidős amerikai indexek jelentősebb pluszban állnak ma reggel, a határidős DAX is 1,8 százalékos emelkedés vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Lényeges adatok jönnek a héten, hétfő reggel például az MNB közli az értékpapírok tulajdonosi szerkezetére vonatkozó friss adatát. Ennél is lényegesebb lehet az államháztartás októberi egyenlegére vonatkozó előzetes beszámoló.
  • Az emelkedik az olaj árfolyama, a januári határidős WTI 1,8 százalékos erősödést követően hordónként 38,5 dollárnál jár. Az arany árfolyama pedig unciánként 1956,9 dollár jelenleg, ez 0,3 százalékos emelkedést jelent.
  • A forint tegnapi erősödött ma az euróval szemben, egy euró most 358,5 forintba kerül, míg a dollár ára 301,4 forint körül mozog.

Ma teszi közzé gyorsjelentését többek között az Infineon és a McDonald's.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Robert Nickelsberg/Getty Images

koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
bull
boldog kereskedő trader befektető
GettyImages-495363400
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

koronavirusholidayfairvirtual