GettyImages-507980012 (2)
Üzlet

Együttműködést jelentett be a Mol és az ABB, évi 10 millió eurós többleteredménye lehet

Portfolio
A Mol Csoport és az ABB hároméves együttműködési projektet indított el Európa négy kulcsfontosságú vegyipari és kőolaj-finomító üzemében az eszközintegritás-menedzsment (AIM) átalakítása céljából. A becslések szerint az átalakítás majd annyival képes lesz fokozni a berendezések rendelkezésre állását, illetve csökkenteni a nagyleállások időtartamát (TAR), hogy downstream eszközein éves szinten körülbelül 10 millió euró értékben realizálhat termelésfejlesztésből adódó többleteredményeket a Mol.
A legfontosabb energetikai témákról, az olaj- és a földgáz jövőbeni szerepéről, az energiaátmenet kihívásairól, a megújulók térnyeréséről szó lesz az Energy Investment Forum 2020 konferenciánkon is, ahol az előadók között szerepel többek között Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza is.

Az ABB nyerte el azt a szerződést, mely a folyamatok és szoftverek egységesítésén, valamint annak biztosításán keresztül hivatott javítani a downstream eszközök integritását a Mol Csoporton belül. A Mol Csoport magyarországi, szlovákiai és horvátországi downstream termelőüzemeit átfogó projekt olyan egységesen megvalósított eszközintegritási eljárások kialakítását tűzte ki célul, amelyek egyszerre növelik a termelés hatékonyságát, javítják a munkavégzés biztonságát és csökkentik a kockázatokat.

A technológiai és a folyamatadatokban rejlő lehetőségek kiaknázásával az ABB a Metegrity Visions-zel együttműködve integrált közös digitális platformot hoz létre a Dunai Finomító, a Slovnaft, a Mol petrolkémiai üzemei és az INA vegyipari üzemegysége számára.

Az új megoldás az ABB által bevezetett továbbfejlesztett integritásmenedzsment eljárások alkalmazásával magasabb szintre emeli az eszközök kockázatelemzését, mégpedig elsősorban azzal a céllal, hogy számottevően csökkentse a nem tervezett leállások, kiesések időtartamát és a karbantartás költségeit.

Becslések szerint azzal, hogy a Mol az összes statikus berendezését eszközintegritás-menedzsment (AIM) eljárásokkal, folyamatokkal és rendszerekkel végzett ellenőrzésnek veti alá, annyival képes fokozni a berendezések rendelkezésre állását, illetve csökkenteni a nagyleállások időtartamát (TAR), hogy:

downstream eszközein éves szinten kb. 10 millió euró értékben realizálhat termelésfejlesztésből adódó többleteredményeket.

Ez az összeg pedig egyáltalán nem jelentéktelen, hiszen ez a nagyjából 3,6 milliárd forintnyi többleteredmény nagyjából 1,65 százaléka lenne az elemzők által 2021-re becsült 216 milliárd forintos várható adózott eredménynek. 

Zied Quertani, az ABB Energy Industries globális technológiai igazgatója szerint:

Az AIM bevezetése növelni fogja a hatékonyságot és az átláthatóságot, meghatározza, hogy melyek a kritikus eszközök, továbbá a biztonság és a termelés tekintetében az ellenőrzéseket és a kockázatok csökkentését állítja előtérbe.

Ehhez még hozzátette, hogy ezzel lehetővé válik majd a berendezések proaktív karbantartása.

Az új projekt a Mol Csoport és az ABB hosszú távú együttműködésén alapul. Az ABB munkacsoportja az elmúlt két évben szorosan együttműködött a Mol szakembereivel egyfajta üzleti konstrukció és a megfelelő megoldás kidolgozásában. A projekt három jól elkülöníthető szakaszban történő megvalósítását egy összeválogatott munkacsoport biztosítja majd, melynek központi célkitűzése a tudás átadása, valamint a Mol munkavállalóinak elméleti felkészítése az új szoftverek használatára úgy, hogy 2023-ra önállóan legyenek képesek elvégezni minden feladatot.

A Mol árfolyama a ma bejelentett magyarországi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szigorítások után 1,3 százalékos mínuszban van, idén pedig közel 45 százalékkal van lejjebb.

molarf

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

bécs
terror europa dzsihad
kórházi ágy egészségügy
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

bécs