GettyImages-1209215811
Üzlet

Kilőtt az olajár a hatékony koronavírus elleni oltóanyagok hírére

Portfolio
A minap jelentette be a Pfizer és a német BioNTech, hogy az általuk közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina több, mint 90 százalékos hatékonysággal működik. Ez messze jobb, mint amiben sokan előzetesen reménykedtek volna. Az amerikai járványügyi főtanácsos Anthony Fauci például korábban még azt mondta, hogy már egy 50-60 százalékos hatékonyság sem lenne rossz. Ez természetesen elképesztően jó hír az olajárfolyam szempontjából is, hiszen ez azt is jelenti, hogy gyorsabban normalizálódhat az olajkereslet is.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az olaj árfolyama a koronavírus elleni hatékony vakcinás híreket követően jelentősen emelkedett, a Brent és a WTI is közel 8-9 százalékkal emelkedett a Pfizer és a BioNTech bejelentését követően. Ezzel már nem csak a Brent, hanem a WTI is benézett 40 dollár felé.

spotwtiiii
brentarrr

Az olaj árfolyama már a múlthéten is emelkedésnek indult a november eleji lokális mélypont óta, mivel ugyan sok negatívum volt keresleti oldalon, de a hírek szerint az OPEC+ tagországok várhatóan elhalasztják majd a januárra tervezett napi 2 millió hordós kitermelésnövelésüket. Ez pedig felfelé hajtotta mind a Brent, mind pedig a WTI árát. Ettől függetlenül azonban az árfolyamot leginkább meghatározó motívum a koronavírus-járvány alakulása, hiszen ennek lefolyásától nagyban függ, hogy hogyan és mikor normalizálódhat az olajkereslet is.

A mostani, magas hatékonyságú koronavírus elleni oltóanyaggal kapcsolatos hírek pedig azt jelentik, hogy:

a vártnál gyorsabban indulhat be a visszatérés a normális kerékvágásba, ami azt jelenti, hogy gyorsabban fog növekedni az olaj iránti kereslet is, beleértve a közlekedési és ipari célú felhasználást is.

Azonban nem csak az olaj, hanem az olajtársaságok is örülhetnek a hírnek, amit követően a lengyel PKN Orlen árfolyama több, mint 10 százalékot nőtt, de közel ennyit a Repsol, az OMV, a BP és a Shell is. Hatalmas rali zajlik ezen a piacon jelenleg hasonlóan, mint a légitársaságok részvényei esetén. 

Címlapkép: Yegor Aleyev\TASS via Getty Images

bécs
terror europa dzsihad
kórházi ágy egészségügy
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

bécs