frankfurt
Üzlet

Feltámadtak a tech részvények Amerikában

Portfolio
Szerdán is kitart a részben a Pfizer koronavírus vakcinájával kapcsolatos hír miatt kialakult jó hangulat a tőzsdéken, Ázsiában az elmúlt napokhoz hasonlóan a techpapírok teljesítettek rosszabbul, és a kereskedés képe összességében vegyes volt. Az európai tőzsdék mérsékelten emelkednek a szerdai kereskedésben, a BUX viszont délutánra felpattant, amely részben az OTP jó teljesítményének köszönhető, a bankpapír 3 százalékot emelkedett. Az amerikai tőzsdék mérsékelten emelkedtek a szerdai piacnyitást követően, majd a Dow negatív tartományba került, miközben a technológiai részvények felülteljesítettek.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A techcégek napja volt

Vegyes lett a zárás az USA-ban, hiszen miközben a Dow 0,08%-ot veszített értékéből, az S&P 500 0,77%-kal, a Nasdaq pedig 2,01%-kal feljebb került. Jó napjuk volt a technológiai részvényeknek: az Apple 3,5%-ot, a Facebook 1,5%-ot, a Microsoft 2,6%-ot menetelt.

 

Vegyes elmozdulás Amerikában

A technológiai részvények továbbra is felülteljesítenek, ennek köszönhetően a Nasdaq vezeti a legjelentősebb részvényindexek "versenyét": 1,67%-os pluszban van, miközben az S&P 0,49%-os emelkedést mutat, a Dow viszont 0,33%-ot veszített előző záróértékéből.

Felülteljesítők a tech részvények

A nyitástól távolodva emelkednek az amerikai tőzsdék, a Dow 0,2 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,7 százalékot erősödött, a Nasdaq pedig 1,4 százalékot emelkedett. Az elmúlt napokban látott, ciklikus szektorok felé történő rotáció úgy látszik, hogy valamelyest alábbhagyott, ezért lehet ma felülteljesítő a Nasdaq, de az is közrejátszhat az index mai emelkedésében, hogy az elmúlt napokban alaposan megütötték a tech részvényeket, a hétfői vakcinahírt követően. Ha a Dow komponenseit nézzük, akkor az 5 legjobban teljesítő papírból három technológiai részvény (Apple, Microsoft, Salesforce.com).

 

Pluszban zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1,8 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek közül egyedül a Richter esett 1 százalékot, a Magyar Telekom 2,1 százalékkal került feljebb, a Mol 2,6 százalékot emelkedett, az OTP pedig 3 százalékot erősödött. A magyar tőzsdén a legjobban a CIG Pannónia teljesített, melynek árfolyama 6,4 százalékkal került feljebb. A hazai börzén leggyengébben a SET teljesített, melynek árfolyama 1,9 százalékot esett.

bux

A Pfizer vezére már a hatékony vakcina bejelentésének napján eladta a vállalati részesedésének többs

A Pfizer és a BioNTech még hétfőn jelentette be, hogy az általuk közösen fejlesztett koronavírus-vakcina 90 százalékos hatékonysággal működik, ez pedig felülmúlta a legoptimistább várakozásokat is. A vállalat részvényeinek értéke közel 15 százalékot emelkedett a hír után napközben hétfőn, bár utána lejjebb került. Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója pedig már a bejelentés napján eladta a vállalatban való részesedésének a 62 százalékát. Ezt pedig egész magas áron tette, amivel 5,6 millió dollárt keresett, vagyis nagyjából 1,7 milliárd forintot.

Tovább a cikkhez

UBS: ne ringassuk magunkat abba a hitbe, hogy a vakcina miatt majd azonnal feltámad a gazdaság

A globális piacok kitörő örömmel fogadták a hét eleji bejelentést, hogy hatékony koronavírus vakcinát fejlesztettek ki. Axel Weber, a UBS elnöke arra figyelmeztet, hogy az oltás hatásossága esetén is időbe telik, amíg a gazdasági aktivitás visszatér a válság előtti szintekre. Jelentős időbe telhet az oltóanyag tömeges előállítása és hatalmas logisztikai feladat az oltás szállításának és tárolásának megszervezése.

Tovább a cikkhez

Brutálisan megnőhet a befektetői étvágy a járvány által sújtott részvények iránt az elemzők szerint

Azután, hogy a Pfizer és a BioNTech bejelentette a hét elején, hogy az általuk közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina 90 százalékos hatékonyságú, a piaci szereplők meglehetősen látványosan reagáltak a fejleményekre. A tőzsdék szinte mindenhol megugrottak, és különösen a koronavírus-járvány által nehezen érintett vállalatok részvényei emelkedtek sokat, mint amilyen az olajipar, a légitársaságok, és más ciklikus cégek. Ezzel párhuzamosan pedig az otthonmaradós részvények értéke esett, mint amilyen a Zoom Video, vagy a Netflix is. Az elemzők között pedig megoszlanak a vélemények, hogy ez a trend vajon folytatódhat-e, vagy csak egy egyszeri eset volt. A Fundstrat elemzői szerint az előbbi a helyzet, és komoly rotáció jöhet az értékalapú és ciklikus részvények irányába.

Tovább a cikkhez

Fontos szintek közelében az otthonmaradós részvények, érdemes odafigyelni!

A koronavírus okozta globális lezárások legnagyobb haszonélvezői egyértelműen az “otthonmaradós” részvények voltak eddig, a Pfizer és a BioNTech keddi pozitív vakcinahíre azonban valamelyest megváltoztatta a képet, a jó hírek hatására komoly esések voltak ezeknél a papíroknál, míg a ciklikus vállalatok részvényei nagyot tudtak ralizni. Nagyot esett többek között a Zoom, a Peloton és az Etsy papírja, a jelenlegi árszintek érdekesek lehetnek a befektetők számára.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az amerikai tőzsdék a nyitás után

Emelkednek az amerikai tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,4 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,6 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,9 százalékot erősödött. Az elmúlt napokban a Pfizer bejelentése, és a hatékony vakcinával kapcsolatos remények voltak az emelkedés fő motorjai, a jó hangulat ma is kitart, bár a kereskedés mostani képe valamelyest eltér a korábban látottaktól, hiszen a Nasdaq jelenleg jobban teljesít, mint a másik két index, ez pont fordítva volt az elmúlt napokban. Ennek az lehet az oka, hogy a tech részvények jelentős esést szenvedtek el a héten, így jó beszállók alakultak ki ezekben a papírokban.

dow

Feltépték az OTP-t

Lényegében egész nap mérsékelt elmozdulást láttunk az OTP grafikonján, azonban az elmúlt nagyjából 1 órában nagyot emelkedett a bankpapír árfolyama, amivel már meghaladta a júniusi lokális csúcsot is. Az egyébként már kedden is látszott, hogy túlvett az OTP, az RSI jelenleg 82,5 ponton áll, így mivel vállalati hír ma nem érkezett, az emelkedésnek részben technikai okai lehetnek, az elmúlt napok raliját követően akár shortzárás is meghúzódhat a mai emelkedés mögött.

otptech

Az OTP magával húzza magyar tőzsdét, de a Graphisoft Parkot is érdemes kiemelni, amely tegnap tette közzé negyedéves számait, amelyhez kapcsolódóan a Wood friss elemzést adott ki, az elemzőház szerint 60 százalékos felértékelődési potenciál van a papírban.

Míg a magyar tőzsde napon belül lemaradó volt, mostanra felülteljesítővé vált az európai társaival szemben.

A régiós bankok ma egyébként kifejezetten jól teljesítenek, az OTP itt csak az alsó-középmezőnybe fér be.

Korai még temetni az idei sztárrészvényeket, itt vannak a jó beszállók

Nagyot mentek a héten a gazdasági kilábalást leginkább igénylő, ezzel együtt a koronavírus válságot komolyan megsínylő vállalatok papírjai, komoly rali volt például a légiipar vállalatainál vagy az autóiparban. Mindemellett Mark Tepper, a Strategic Wealth Partners vagyonkezelési cég igazgatója szerint nem érdemes még temetni az idei év sztárbefektetéseit, azaz a stay-at-home részvényeket, a strukturális változások ugyanis velünk maradnak a vírushelyzet után is, a mostani eladási hullám pedig kimondottan jó beszálló lehetőség a vállalatok részvényeibe. A stratéga ki is emelt egy konkrét céget, amiben a legnagyobb fantáziát látja.

Tovább a cikkhez

Ezek a vállalatok és befektetések lehetnek a vakcina győztesei és vesztesei

Hétfőn jelentette be a Pfizer-BioNTech a koronavírus vakcina fejlesztésének 3. fázisú teszteredményét, amelyben közel 90 százalékos hatékonyságról számoltak be. A piacok száguldottak, és bár tegnap korrekciót láthattunk, még mindig lehet tér az emelkedésre. Az eddig magasan felülteljesítő szektorok és befektetési instrumentumok most alulteljesítővé válhatnak, és a befektetők a tőkéjüket ciklikus részvényekbe csoportosíthatják át. A vakcinafejlesztő és egyéb biotechnológiai cégek közt is várhatóan át fog rendeződni a kép, és az oltóanyag engedélyezésével megnyílhat az út az mRNS technológia használata előtt.

Tovább a cikkhez

Emelkedés jön Amerikában

Emelkedés jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,7 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,8 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 1,2 százalékot erősödhet. Úgy néz ki, hogy ma is kitart a jó hangulat az amerikai piacokon is azt követően, hogy a Pfizer hétfőn bejelentette, hogy az esetek 90 százalékában hatékony vakcinát fejlesztett a német BioNTech-vel közösen. Az elmúlt napokban láttunk egy erőteljes rotációt a ciklikus papírok felé, azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a technológiai papírok ma felülteljesítők lehetnek, legalábbis a határidős Nasdaq állása alapján.

dowhati

Esik a magyar tőzsde, emelkedik a Graphisoft Park

Bár az európai tőzsdéken javarészt emelkedést látunk a szerda délelőtti kereskedés végéhez közeledve, a magyar tőzsde továbbra is alulteljesítő, bár a BUX csak mérsékelten esik. Az indexhez képest felülteljesítő a Graphisoft Park, azt követően, hogy a cég tegnap a zárás után közzétette harmadik negyedéves beszámolóját: a koronavírus első hulláma a vártnál kisebb mértékben érintette a Graphisoft Parkot, azonban a második hullám miatt némiképp csökkent az irodák kihasználtsága, ám a budapesti átlagos irodapiaci üresedés mértékénél még így is kedvezőbb maradt. A cég az ingatlanjai valós értéken történő bemutatása miatt mintegy 6,5 százalék értékcsökkenést számolt el, mellyel a társaság portfóliójába tartozó ingatlanok nyilvántartási értéke 2019 decemberéhez képest összességében közel 19,5 millió euróval csökkent. A menedzsment további nagyobb mértékű leírással már nem számol, és fenntartotta a három hónappal korábban kiadott 2020 első félévi jelentésben meghatározott eredménycélokat.

Wood: 60 százalékkal többet ér a Graphisoft Park

Nem változtatott a Graphisoft Park ajánlásán a tegnap esti negyedéves gyorsjelentést követően a Wood és továbbra is vételre ajánlja a részvényeket – derül ki a friss elemzéséből.

Tovább a cikkhez

Emelkedik Európa, lefordult a magyar tőzsde

A nyitástól távolodva továbbra is mérsékelt emelkedést látunk az európai tőzsdéken, a BUX azonban lefordult. A hazai piacon profitrealizálás állhat a mai esés hátterében, hiszen az OTP például 8,6 százalékot emelkedett a héten, de a Mol is 12,3 százalékot ralizott.

Emelkedéssel próbálkoznak az európai tőzsdék

Emelkedéssel próbálkoznak az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,3 százalékos emelkedése mellett, a CAC 0,6 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,5 százalékot erősödött. A milánói börze is feljebb került 0,8 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 1,1 százalékot emelkedett. Úgy néz ki, hogy elfogyott a hét elején látott lendület a tőzsdéken, amelyet a Pfizer koronavírus vakcinájával kapcsolatos bejelentése indikált. Ami ma megmozgathatja a piacot az Christine Lagarde EKB elnök délutáni beszéde lesz, amelyben tisztább képet kapunk az európai gazdasági kilátásokról, és az esetleges gazdaságélénkítő lépésekről.

dax

Mérsékelten esik a magyar tőzsde

Eséssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX 0,2 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 1,1 százalékot esett, míg a Mol 0,2 százalékkal került lejjebb, a Richter 0,4 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékkal került feljebb.

bux

Mérsékelt elmozdulással indulhat a szerdai kereskedés Európában

  • Vegyesen zárták a keddi napot az amerikai tőzsdék, azt követően, hogy a Pfizer hétfői, koronavírus vakcinával kapcsolatos bejelentése után nagy rali alakult ki a világ tőzsdéin. A részvényekkel ellentétben az olaj és az államkötvény hozamok sikeresen megtartották a korábbi emelkedésüket. Az S&P 500 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 0,9 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 1,7 százalékot esett, miután befektetők a vakcinahírre elkezdtek átrotálni a járvány-biztos technológiai papírokból a ciklikusabb szektorok felé. Ma van Amerikában a veteránok napja, a részvénypiacok azonban nyitva lesznek ma is, azonban a kötvénypiac zárva tart.
  • Ázsiában javarészt emelkedtek a tőzsdék, a japán Nikkei 1,8 százalékkal került feljebb, a hongkongi index 0,4 százalékot emelkedett, de a sanghaji tőzsde 0,5 százalékkal került lejjebb, miután a kínai felügyeleti szervek új szabályozásra tettek javaslatot a technológiai cégek kapcsán, melynek hatására az Alibaba 8,3 százalékot esett, a Tencent 4,7 százalékkal kerül lejjebb, a JD.com pedig 8,2 százalékot gyengült.
  • A határidős amerikai indexek mérsékelten emelkednek ma reggel, a határidős DAX is 0,1 százalékos emelkedést vetít előre a szerdai piacnyitásra.
  • Szerdán Amerikában a veteránok napja miatt nem kell semmilyen izgalomra számítani makroadatok terén, de itthon sem lesz érdemi esemény a jegybank szokásos repotenderén kívül.
  • Az emelkedik az olaj árfolyama, a januári határidős WTI 0,6 százalékos erősödést követően hordónként 42,3 dollárnál jár. Az arany árfolyama unciánként 1883 dollár jelenleg, ez 0,3 százalékos emelkedést jelent.
  • A forint ma erősödik az euróval szemben, egy euró most 355,8 forintba kerül, míg a dollár ára 300,8 forint körül mozog.

Ma teszi közzé gyorsjelentését többek között a Rába.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Thomas Lohnes/Getty Images

bécs
terror europa dzsihad
kórházi ágy egészségügy
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bécs