GettyImages-1229164850
Üzlet

Az Európai Bizottság jóváhagyta a román-amerikai atomenergetikai megállapodást

MTI
Az Európai Bizottság jóváhagyta a Románia és az Egyesült Államok között október elején megkötött kormányközi megállapodást, amelynek értelmében Románia amerikai segítséggel bővíti a cernavodai atomerőművet - jelentette be pénteken Ludovic Orban román miniszterelnök.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A kormányfő szerint ez azt jelenti, hogy Románia közelebb került ahhoz, hogy megépítse a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorát. Nyilatkozata szerint:

Nagyon örvendünk, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Washingtonnal kötött megállapodást, ami lehetővé teszi, hogy az egyezményt a végleges formájában írjuk alá, és elkezdődhessen az atomerőmű bővítése.

Orban ugyanakkor nem közölt konkrét ütemtervet.

Virgil Popescu román gazdasági és Dan Brouillette amerikai energiaügyi miniszter október elején írtak alá Washingtonban hosszú távú atomenergetikai együttműködésről szóló elvi megállapodást.

Ennek értelmében az Egyesült Államok hétmilliárd dollár értékű hitelszerződést biztosít az amerikai Exim Bank bevonásával Romániának, így a két reaktor az amerikai AECOM vállalat irányításával, francia és kanadai vállalatok bevonásával épülhet meg.

Románia erről korábban egy kínai vállalattal kötött megállapodást, de júniusban a bukaresti kormány kérésére a román Nuclearelectrica állami vállalat felmondta ezt az együttműködést, és közölte, más lehetőségeket keres a bővítésre.

A cernavodai atomerőműben az eredetileg tervezett öt reaktor közül eddig kettő épült meg, amelyek az ország villamosenergia-szükségletének mintegy 22 százalékát fedezik. A 3-as és a 4-es reaktorok megépítésével megkétszereződne az atomerőmű teljesítménye.

Címlapkép: Boris Roessler/picture alliance via Getty Images

bécs
terror europa dzsihad
kórházi ágy egészségügy
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

bécs