trader
Üzlet

Mínuszban zárt Amerika

Portfolio
A vezető amerikai részvényindexek estek ma, a hangulatot rontja a koronavírus-járvány kedvezőtlen alakulása, de az sem segített, hogy Steve Mnuchin pénzügyminiszter jelezte, hogy nem hosszabbítanák meg az év végén lejáró pénzügyi programokat, bár ma pontosított ezen, hogy ha szükséges, akkor tudnak még pénzt nyújtani. Európában mérsékelt emelkedést látunk az irányadó indexeken, a BUX 0,1 százalékos pluszban zárta a napot. Érdemes még kiemelni a bitcoint is, amely ma tovább száguld az új csúcsok felé.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Esett Amerika

A Dow Jones és az S&P 500 egyaránt 0,7%-os veszteségben búcsúzott, a nap végére a Nasdaq is mínuszba került. A technológiai cégek indexe 0,4%-ot veszített értékéből pénteken. A befektetők a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt aggódnak, hiszen ez súlyos hatást gyakorolhat a gazdaságra is.

Mínuszban Amerika

Nem igazán javul a hangulat a tengerentúlon, a Dow Jones 0,5%-os mínuszban van, az S&P 500 index 0,3%-ot esett, míg a Nasdaq stagnál.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Emelkedéssel zárt a BUX és többnyire pluszban az európai tőzsdék is

A BUX enyhe emelkedéssel fejezte be a hét utolsó napját, 0,11 százalékkal került feljebb. A magyar blue chipek közül az OTP 0,84 százalékot, a Magyar Telekom pedig 0,54 százalékot esett. Ezzel szemben a Mol 1 százalékot, a Richter pedig 0,79 százalékot emelkedett ma. Az elmúlt egy hét tekintetében egyébként mind a négy vállalat árfolyama feljebb került, legtöbbet a Mol 23,5 százalékkal. 

Az európai tőzsdék többségében kisebb pluszban vannak a nap végén, a DAX és a francia CAC 0,3 százalékkal, a FTSE 0,2 százalékkal. Az egész hét tekintetében szintén emelkedést mutattak a vezető részvényindexek.

Eséssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Eséssel nyitottak a tőzsdék a tengerentúlon: az S&P 500 és a Dow Jones is 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal, tehát egyelőre a technológiai részvények sem teljesítenek jól. A rosszabb hangulatot egyrészt a koronavírus-járvány és a növekvő megbetegedések okozzák, másrészt Steve Mnuchin pénzügyminiszter is azt mondta, hogy az év vége után nem hosszabbítanák meg a Fed hitelezési programjait sem, bár ma pontosított álláspontján, hogy ha szükséges, akkor tudnak még pénzt nyújtani.

amerikasp

Felemás nyitás jöhet az amerikai tőzsdéken

Vegyes nyitás jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,1 százalékkal kerülhet lejjebb, míg az S&P 500 csütörtöki záróértéke közelében nyithat, a Nasdaq pedig 0,2 százalékkal kerülhet feljebb. A befektetők fókuszában a koronavírus járvány áll, az Egyesült Államokban szerdán a második egymást követő napon volt új csúcson a fertőzöttek száma (142 ezer), míg a kórházi ápoltak száma 65 ezer fő, ami a vírus kezdete óta a legmagasabb szám.

dowhati

Kitart a jó hangulat Európában

Kitart a jó hangulat az európai tőzsdéken, a BUX azonban mostanra már gyengébben teljesítők között van. Ezen a héten két erősen egymással szemben álló álláspont találkozott: a vakcina ígéretével kapcsolatos optimizmus, és a zord valóság, amelyben továbbra is emelkednek az esetszámok és a folytatódnak a szigorítások. Most viszont, hogy a hét végére értünk és megnézzük az egyes szektorok teljesítményét, akkor a vakcinával kapcsolatos optimizmus tűnik a dominánsnak, hiszen az olaj és gázipari cégek, bankok és az autóipari vállalatok részvényei felülteljesítők voltak a héten a 8 hónapig tartó alulteljesítést követően. Ezzel szemben a gyógyszeripari vállalatok, a technológiai cégek és az élelmiszeripari cégek alulteljesítők voltak.

Bank of America: a következő hónapokban tetőzhetnek a részvényárfolyamok

A befektetők rávetették magukat a kockázatos eszközökre múlt héten, és 27 milliárd dollárt pumpáltak a különböző részvényalapokba a pozitív vakcinahíreket követően, amelyek hatására egy eufórikus vásárlási hullám alakult ki a tőzsdéken, elsősorban a járvány által leginkább megütött szektorok részvényeit vették, mint a bankok, szabadidő és utazási szektor, valamint olaj szektor papírjait – közölte a Bank of America pénteken.

Tovább a cikkhez

Tovább száguld a magyar sztárrészvény

Megállíthatatlannak tűnik a Masterplast, az árfolyam kicsit több mint egy hete tartó ralija ma tovább folytatódik, így ismét történelmi csúcsra került az árfolyam.

Tovább a cikkhez

Ez a nagy Tesla rivális, vagy csak nagyobb a füstje, mint a lángja?

Az idei év egyik nagy befektetői kedvence az elektromosautó-gyártók részvényei, szinte kivétel nélkül kapkodják őket a piacon. Az szinte bizonyos, hogy a jövő az elektromos autóké, kérdéses ugyanakkor, hogy a mostani szemforgatóan magas árazások mennyire tükrözik a várható realitásokat. Az egyik nagy reményekkel kecsegtető cég, a Nio, amelynek árfolyama idén 1000 százalék felett emelkedett, holott még 50 ezer autót sem szállít majd le várhatóan idén. Számos pozitív vélemény van azonban a céggel kapcsolatban, több elemzőház, mint a Deutsche Bank és a JPMorgan is sorozatban adja a bókokat és a jövő sztárjának kiáltották ki a Niot. Nem mindenki ért egyet azonban ezzel a nézettel és múlt pénteken a shortos Citron Reserach is betámadta a gyártót, de a kisebb esést gyorsan lerázta magáról a Nio, mintha mi sem történt volna.

Tovább a cikkhez

Új csúcson a Masterplast

Ma is új történelmi csúcsra emelkedett a Masterplast, a cég árfolyama a harmadik negyedéves gyorsjelentést követően valósággal elszabadult, azóta 55,8 százalékot emelkedett, ma pedig 8,4 százalékos emelkedést követően új csúcsot döntött. A befektetők alapvetően azt árazták be, hogy a vállalat üzletmenete rezisztens a koronavírus-járvánnyal szemben, a bevételek is nőnek, a marzsok is javulnak, új iparágba, az egészségiparba is belépett idén németországi akvizíciójával a cég.

mplasz

Elolvadt a magyar tőzsde emelkedése

Mostanra elolvadt a magyar tőzsde korábbi emelkedése, így a BUX az európai középmezőnybe került. A nemzetközi hangulat egyébként egyre inkább javul.

A magyar blue chipek is mostanra vegyes képet mutatnak, az OTP teljes korábbi emelkedése elolvadt, a Magyar Telekom pedig már lefordult.

Európában is javult a hangulat

A nyitástól távolodva az európai tőzsdéken is kezd javulni a hangulat, a magyar tőzsde továbbra is felülteljesítő. Szektorszinten a kiskereskedelmi cégek vezetik az emelkedést, őket pedig az olaj és gázipari vállalatok, valamint a szabadidő és utazás-kapcsolt cégek részvényei követik.

Felpattant a magyar tőzsde

Amíg az európai tőzsdéken mérsékelt elmozdulásokat látunk, addig a magyar tőzsde felpattant, mostanra az összes hazai blue chip pluszba került, az emelkedést a Mol vezeti.

A Mol egyébként ezen a héten már közel 6,3 százalékot emelkedett, miközben tegnap közel 2 százalékos mínuszban zárt, látszik, hogy nagy a volatilitás jelenleg a részvényben. November elején javult egyébként nagyot a Mol technikai képe, amikor az árfolyam kitört a hónapokig tartó csökkenő trendcsatornából és azóta töretlenül tart a rali, azonban egy intő jel, hogy rövidtávon továbbra is túlvett a részvény, az RSI jelenleg 76 ponton áll. 

moll

Gyengülés az európai tőzsdéken

Mérsékelt esést látunk az európai tőzsdéken, a DAX 0,2 százalékos esése mellett, a CAC 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,1 százalékot esett. A milánói börze lejjebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,1 százalékot esett. A befektetői hangulatra továbbra is koronavírus terjedése és az emiatt hozott korlátozó intézkedések miatti aggodalmak határozzák meg. Emellett az is negatív hatással lehet a hangulatra, hogy az amerikai pénzügyminiszter, Steve Mnuchin 580 milliárd dolláros élénkítőt pumpálna az amerikai gazdaságban, melynek forrását részben a Fed által részben ki nem használt koronavírus miatt létrehozott alap jelentené,azonban a kérést a Fed elutasította.

dax

Mérsékelt elmozdulás a magyar tőzsdén

Mérsékelt emelkedéssel nyitott a magyar tőzsde, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemásan tejesítenek, az OTP és a Mol 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 0,7 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 0,4 százalékot erősödött.

bux

Tovább száguld a bitcoin

Tovább emelkedik ma reggel a bitcoin árfolyama, jelenleg 2,1 százalékos erősödés után 18 194,8 dollárnál jár az eszköz, ilyen szinteken utoljára 2017-ben láttuk a kriptodevizát. Az látszik, hogy számos tényező közrejátszik az árfolyam emelkedésében, egyrészt egyre népszerűbbé válik az eszköz, nem csak a kisbefektetők, de az intézményi befektetők körében is, emellett többek között a gyengülő dollár, és a stablecoinok terjedése is pozitívan hat a bitcoinra. Idén egyébként már több mint 150 százalékot ralizott a bitcoin, így tagadhatatlanul az év egyik nagy nyertese.

bitocin

Mérsékelt elmozdulás jöhet az európai tőzsdéken

  • A vezető amerikai részvényindexek mérsékelt emelkedéssel zárták a tegnapi napot: az S&P 500 0,4 százalékot emelkedett, míg a Dow Jones 0,2 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 0,9 százalékot emelkedett a nap végére. Nagyrészt a technológiai részvényeknek volt köszönhető a visszapattanás, emellett a fogyasztói költekezéstől függő és kommunikációs részvények is erősek voltak, amelyek ellensúlyozták a gyengébben szereplő közműcégeket és az egészségügyi szektort. Az államkötvény hozamok szintén estek, ami az óvatosság jele.
  • Az ázsiai piacok vegyesen teljesítettek pénteken, miután befektetők a koronavírus helyzet alakulására figyeltek. A japán Nikkei 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 0,5 százalékot emelkedett, a hongkongi tőzsde pedig 0,4 százalékkal került feljebb. Ázsia más részein egyértelműbb volt az irány, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékot emelkedett, míg szingapúri index pedig 1,1 százalékkal került feljebb. Az látható tehát, hogy a piacok erősen vacillálnak az irányok között, mivel egyrészt a növekvő koronavírusos fertőzések és gazdasági károk továbbra is aggodalmat okoznak, ugyanakkor a hatékony oltóanyag az ellenkező irányba löki őket.
  • A határidős amerikai indexek lejjebb kerültek, a határidős DAX 0,1 százalékos esést vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • Pénteken a Pénzügyminisztérium közli a részletes államháztartási beszámolót, Kínában a jegybank kamatdöntő ülést tartott.
  • Az olaj árfolyama enyhébben esik a mai kereskedésben, a januári határidős WTI árfolyama 0,1 százalékkal került lejjebb hordónként 41,8 dollárra, míg az arany árfolyama 0,1 százalékkal 1866,8 dollárra emelkedett unciánként.
  • A forint árfolyama gyengül, egy euró 358,9 forintba kerül, míg egy dollárért jelenleg 302 forintot kérnek.

Ma teszi közzé negyedéves beszámolóját a Nyomda.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus
koronavirus
Zsidai Roy
pf_hinta-20201125
bicoin2
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Zsidai Roy