níomdakep
Üzlet

A Nyomda sem úszta meg a koronavírus-válságot

Portfolio
Csökkenő bevételről és eredményekről számolt be az ANY Biztonsági Nyomda 2020 harmadik negyedévére az előző év azonos időszakához viszonyítva – derült ki a pénteken, piaczárás után közzétett gyorsjelentésből. A járvány hatásai a Nyomdát is érintették, minden termékszegmensben a bevétel csökkenését tapasztalta a vállalat.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A járvány következtében minden meghatározó termékcsoportnál visszaesett a kereslet, kevesen váltottak ki új úti okmányokat és más igazolványokat sem váltottak ki az emberek sem Magyarországon sem az export piacok országaiban, ugyanígy az értékcikkek, adójegyek felhasználása is jelentős elmaradást okozott – indokolja a bevétel csökkenését a Nyomda a gyorsjelentésben.

  • A biztonsági termékek és megoldások termékcsoport bevétele közel 23 százalékkal csökkent 2020 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A változást a biztonsági elemekkel ellátott előző évben gyártott egyszeri választási nyomtatványok forgalmának kiesése és a zárjegyek, valamint a papír okmányok árbevételének csökkenése okozta, amely a járvány következménye.
  • A kártyagyártás, megszemélyesítés üzletág bevétele 35 százalékkal zuhant év/év alapon. A változást a csökkenő okmány megrendelések okozták, amely a koronavírus egyértelmű következménye.
  • A nyomtatványok gyártása, megszemélyesítés, adatfeldolgozás bevétele 11 százalékkal esett a július-szeptemberi időszakban, míg a hagyományos nyomdatermékek bevétele 5 százalékkal esett vissza, utóbbi a lecsökkent könyv megrendelések következménye.
  • Az „egyéb” üzletág bevétele 35 százalékot emelkedett 2019 harmadik negyedévéhez képest, ez a szegmens főként kereskedelmi anyagok, áruk értékesítéséből származó bevételeket tartalmaz.

A Nyomda nettó árbevétele 7,1 milliárd forintra csökkent 2020 harmadik negyedévében, ami 22 százalékos visszaesés év/év alapon. Az export árbevétel ennek 38 százalékát adta, miután az exportbevétel közel 26 százalékkal csökkent a 2019 harmadik negyedévi értékhez képest.

A negyedéves üzemi eredmény 484 millió forintra rúgott, ami 26 százalékos visszaesés, az EBITDA pedig 13 százalékkal csökkent, 864 millió forintra. A nettó eredmény szintén közel 43 százalékos visszaesésről számolt be a Nyomda, 205 millió forintos profittal zárta a július-szeptemberi időszakot.

Jó hír, hogy a harmadik negyedévben javultak az eredmények. A vállalat nyereséges maradt, pénzügyi helyzete likviditása a legrosszabb hetekben is stabil volt. Alkalmazkodunk a különleges piaci helyzethez. Új termékek, szolgáltatások jelennek meg kínálatunkban

– kommentálta a negyedéves eredményeket Zsámboki Gábor, a cég vezérigazgatója.

A főbb eredménysorok az ANY Biztonsági Nyomdánál
millió HUF 2019 Q3 2020 Q3 változás
nettó árbevétel 9188 7144 -22,2%
ebből export árbevétel 3650 2713 -25,7%
export árbevétel súlya 39,7% 38,0% -1,7%
üzemi eredmény 654 484 -26,0%
üzemi eredményszint 7,1% 6,8% -0,3%
nettó eredmény 357 205 -42,6%
EBITDA 987 864 -12,5%
Forrás: ANY Biztonsági Nyomda, Portfolio    

A Nyomda részvényeinek árfolyama 3,4 százalékot emelkedett ma, idén 13 százalékos mínuszban van a részvény, amivel kismértékben felülteljesíti a több mint 17 százalékot eső BUX indexet.

Kereskedés ANY-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Egy héttel a gyorsjelentés előtt a Wood vételre minősítette fel a Nyomda részvényeit, 1424 forintos célárral. Az indoklásuk, hogy a kulcsfontosságú iparágak idén kieső bevételei valószínűleg inkább csak csúsznak és nem vesztek el mindörökre. Ezért jövőre fellendülést vár az elemző a vállalatnál. A Wood szerint a Nyomda hosszú távon is növekedni tud majd, a speciális nyomdaszolgáltatásoknak köszönhetően és hogy olyan régiókban van jelen, ahol nagy a növekedési potenciál.

További pozitívum a céggel kapcsolatban, hogy jövőre visszatérhet az osztalékfizetéshez a vállalat (amit idén a járvány miatt függesztett fel) és a szektortársakhoz képest magasabb osztalékhozamot kínálhat. Az elemző szerint az is elképzelhető, hogy a vállalat az idei profit egy részét jövőre rendkívüli osztalékként kifizeti. 2021 és 2028 között legalább 5,5 százalékos átlagos osztalékhozamra számít az elemző.

Címlapkép: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

Balaton strand víz felhő vihar
koronavirus
Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus
Zsidai Roy
pf_hinta-20201125
bicoin2
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Zsidai Roy