pf_diakmunka
Üzlet

Diákmunka koronavírus idején: nem kedvező a helyzet

Inforádió
Az idén a tavalyinál 30 százalékkal kevesebb diák tudott itthon dolgozni, vagyis 120 ezren tudtak hosszabb–rövidebb időre munkába állni - derül ki az InfoRádió összefoglalójából.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A korábbi éveknek megfelelően indult a 2020-as év is: január–februárban még egy 5–10 százalékos növekedés volt tapasztalható a diákmunka terén. Ezt követően márciusban, a koronavírus-járvány beköszöntével, a legtöbb területen 60–70 százalékra esett a korábbi teljesítés.

Az igazi mélypontot április–május jelentette, amikor már 80 százalékos csökkenésre is volt példa. Végül a nyári hónapokban szép lassan tért magához a piac, és szeptember–október hónapokban 70–80 százalék is teljesült a tavalyi év azonos időszakához képest – ismertette az InfoRádiónak a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének főtitkára, megjegyezve: ugyan a legújabb novemberi korlátozások miatt újabb visszaesés várható, talán nem akkora, mint az első hullám idején volt tapasztalható.

Majzik Nándor szerint kettős hatás áll egymással szemben: a zárás, illetve korlátozott nyitvatartás tipikusan olyan területeket érintenek, ahol békeidőben jellemzően sok diákmunkást foglalkoztatnak, mint a mozik, vagy a különféle vendéglátóegységek. Ugyanakkor számos területen a cégek továbbra is a diákmunkában gondolkodnak, éppen a változékony, kiszámíthatatlan helyzet miatt.

Elsősorban az irodai és szolgáltató szektorban, ahol könnyedén meg tudták oldani a home office-ra történő átállást. De természetesen a kereskedelmi egységek is nyitva lehetnek napközben, ahol ugyancsak van lehetősége a diákoknak dolgozni.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus
Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus
Zsidai Roy
pf_hinta-20201125
bicoin2
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Zsidai Roy