Előfizetői tartalom

Koronavírus-válság a magyar cégeknél: mindenki hosszú hitelekbe menekül?

Portfolio
A 2008-as válsággal ellentétben nem állt meg az élet a vállalati hitelpiacon az elmúlt hónapokban, de a visszaesés így is egyértelmű. Az állami hitelprogramoknak, különösen az NHP Hajrának köszönhetően látványosan felértékelődtek a hosszú lejáratú forinthitelek a vállalatok tartozásaiban. Az IT-kommunikáció és a mezőgazdaság mellett érdekes módon éppen a turizmus hitelállománya vészelte át eddig a legjobban a válságot.

Közzétette a héten a Magyar Nemzeti Bank az egyes nemzetgazdasági ágazatok szeptember végi hitelállományára vonatkozó statisztikáit, az alábbiakban ezekből az adatokból szemezgetünk, és próbálunk következtetést levonni. Állományi adatokból persze nehéz ezt megtenni, hiszen az, hogy egy ágazat hitelállománya jobban növekszik, mint a többié, most egyszerre két ellentétes dolgot is jelenthet:

  • javul az adott szektor hitelképessége és relatív gazdasági helyzete más ágazatokhoz képest, vagy épp ellenkezőleg,
  • a szektor cégeinek a nagy része a törlesztési moratórium alá menekült, és ha nincs törlesztés, nem csökken a hitelállomány sem.

Így érdemes azt is értékelnünk, hogy márciusról szeptemberre (vagyis a koronavírus-válság közepette) a vállalatok hitelállománya mindössze 1,8%-kal növekedett.

A törlesztési moratórium nélkül becslésünk szerint hasonló mértékű visszaesést látnánk.

Miről szól még ez a cikk?

  • Az egyes ágazatok teljesítménye a hitelpiacon
  • A koronavírus-válság hatása a turizmusban
  • Radikálisan átalakulást hozott az NHP Hajrá

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés