Előfizetői tartalom

Recseg-ropog az olajkartell, kiléphet az egyik legnagyobb kitermelő

Portfolio
Jövő héten tartja következő ülését az OPEC+, vagyis a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének bővített változata, ahol az olajkitermelésükkel kapcsolatos újabb irányvonalat fogják megtárgyalni a tagországok. A várakozások szerint pedig a januári termelésbővítés elhalasztásáról állapodhatnak meg az olajkartell tagjai egymással. Ez mindenképpen további pozitívumként hatna az olajárakra, ugyanakkor most újabb kellemetlen hír reppent fel, amely kétséget ébreszt a szervezet jövőjét illetően, állítólag az Egyesült Arab Emírségek fontolgatja a kilépését, bár hivatalosan ezt az ország energetikai minisztere tagadta. Tavaly Katar már kilépett az OPEC kötelékeiből.

Az OPEC+ a jelenleg 13 taggal rendelkező OPEC kibővített változata, amelyet még 1960-ban alapított öt ország: Irán, Irak, Kuvait, Szaúd-Arábia és Venezuela, hogy egységes olajpolitikát folytassanak a stabil piac kialakítása érdekében. Ehhez képest már jóval később, 2016-ban alakult meg az OPEC+, amely az eredeti tagországokon kívül Oroszország vezetésével 10 másik olajtermelőt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés