Előfizetői tartalom

Elözönlötték a tőzsdéket a zombik: nulla profit, halmokban álló adósságok

Portfolio
Kevesen vitatkoznának azzal, hogy volt-e szüksége pénzügyi segítségre a vállalatoknak a koronavírus-járvány berobbanását követően, ugyanakkor a támogatásoknak vannak árnyoldalai is, számos olyan vállalat is kapott segítséget, amelyek üzletmenete egyéb körülmények között fentarthatatlan lenne, így ennek következménye az, hogy ezek az úgynevezett zombivállalatok egyre nagyobb mértékben lepik el a tőzsdéket. Sem a dotcom-lufi, sem a 2008-as pénzügyi válság alatt nem volt ilyen magas a profitot nem termelő vállalatok aránya.

Többféleképpen is lehetséges definiálni, hogy mit értünk zombivállalat alatt, de általában elfogadott az a megközelítés, hogy: olyan cégek tartoznak ide, akiknek a kamatfedezeti mutatója kisebb, mint egy, vagyis még a kamatköltségeikhez szükséges profitot sem képesek megtermelni. Azoknak a vállalatoknak az aránya, akik ez elmúlt három évben nem termeltek elég profitot...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái