Előfizetői tartalom

Megtáltosodott a Mol, meddig tarthat a szárnyalás?

Portfolio
Nagyot raliztak december eleje óta a Mol részvényei és továbbra is folytatódik az emelkedés. Nem csak a Mol, hanem a régiós versenytársak is jól teljesítenek, hiszen az OMV és a PKN Orlen is szépen emelkedett az elmúlt hetekben, de alapvetően az egész olajipar folyamatosan felfelé tart már november eleje óta. Közelebbről is megnéztük a Molnak és szektortársainak az árfolyamváltozásait, és az emelkedés mögött álló indokokat, amelyek között van fundamentális és technikai is. Azt is megvizsgáltuk, hogy merre mehet tovább a Mol árfolyama innen, és az árazást is az európai olajtársaságokhoz viszonyítva.



Megint kilőtt a Mol

A Mol árfolyama egészen szépen kilőtt ma is, már 3 százalék körüli az emelkedés, amivel 2200 forint környékén áll az árfolyam. Az elmúlt egy hónapban már közel 20 százalékos az emelkedés, és még így is 25 százalékkal a korábbi csúcsok alatt található. A Mol még november elején kezdett egy elég komoly raliba, akkor még csak 1500 forint környékén volt az árfolyam, azóta tehát közel 50 százalékkal került feljebb, vagyis 700 forinttal. Mindeközben pedig csak egy viszonylag kisebb korrekció volt, még december elején, de akkor is 2000 forint körül maradt az árfolyam, ahonnan az elmúlt napokban ismét erősen felfelé mozdult el.

mol1

Forgalom szempontjából is kiemelkedő a Mol az elmúlt 30 nap átlagához képest, már a délelőtt folyamán 1,8 milliárd forintnál jár, holott az egész napi átlag 3,2 milliárd forint, vagyis ennek több mint felénél tart már most. Ezzel egyébként a legnagyobb forgalmú papír is ma a Mol a BÉT-en, az OTP 1,3 milliárd forintnál jár, míg a harmadik Opus 150 milliónál. 

mol3

Mi a helyzet a szektortársakkal?

Az is látható, hogy ha egy kicsit hosszabb időszakot nézünk, mondjuk az elmúlt egy hónapot, akkor a Mol teljesítménye nem emelkedik ki a szektortársakhoz képest, nagyjából a középmezőnyben található, ami persze így is közel 20 százalékot jelent:

Miről szól még a cikk?

  • Hogyan teljesítettek a szektortársak?
  • Mi áll az emelkedés hátterében?
  • Hogyan néz ki az olajipari részvények árazása?
  • Mit mutat a technikai kép?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés