Előfizetői tartalom

Ilyen sokkot nem élt még át a légiközlekedés, ezt még évekig emlegetni fogják

Portfolio
A második világháború óta számított modern repülés korának legsúlyosabb válságát élte át idén a légiközlekedés a koronavírus miatt. Márciusban szinte teljesen leálltak a menetrendszerinti járatok Európában és még most is csak a korábbi járataik töredékét üzemeltetik a nagy légitársaságok, a flottájuk egy része továbbra is a földön pihen. A veszteségek hatalmasak és hétről hétre égetik a készpénzt a vállalatok, még egy olyan nagymúltú cég, mint a Lufthansa is állami mentőövre szorult. Fellélegzést a vakcina hozhat, a várakozások szerint jövő nyártól, de még évekig nem áll vissza az utasforgalom a korábbi szintekre a prognózisok szerint. Azonban van néhány részvény a szektorban, ami még így is jól teljesített, a Ryanair és a Wizz Air árfolyama emelkedni tudott idén, miközben a többi nagy európai légitársaság részvénye kétszámjegyű ütemben zuhant.

Jó néhány nehézséggel szembe kellett néznie a légiközlekedésnek az elmúlt években. 2001-ben az amerikai WTC elleni terrortámadások, 2003-ban a SARS-járvány ingatta meg a repülésbe vetett bizalmat, majd 2008-ban az olajár-robbanás és a pénzügyi szektorból kiindult gazdasági válsággal kellett megküzdeniük a légitársaságoknak. De ahhoz képest, amit a koronavírus-járvány művelt a szektorban, ezek szinte eltörpülnek.

A becslések szerint idén a harmadára eshet a globális utasforgalom (utaskilométerben mérve az év első 10 hónapjában 65 százalékos volt a visszaesés) és bár biztatóak a vakcinákkal kapcsolatos hírek, az iparág első számú globális testülete, a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség várakozásai szerint legkorábban 2024-re fogja elérni a tavalyi szintet a forgalom.

A legsúlyosabban a második negyedévet érintette a járvány, amikor a légiforgalom nagy része leállt és az utazási korlátozások miatt hirtelen jött keresletvisszaesés durván megütötte a rugalmatlan költségstruktúrával, magas fix költségekkel működő légitársaságokat.

A cikkünk tartalmából

  • A harmadára eshet idén a globális légi utasforgalom a koronavírus miatt és 2024 előtt nem is várható teljes felépülés.
  • Gyors ütemben égetik a készpénzt a légitársaságok, hatalmasak a veszteségek.
  • Voltak már csődök, de a legnagyobbakat állami mentőcsomagokkal segítették meg.
  • Zuhantak idén a nagy európai légitársaságok részvényei, de a Ryanair és a Wizz Air kivételt képezett.
  • Összefoglaltuk, milyen évük volt a légitársaságoknak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés