DMARC20191122008
Üzlet

Richter-vezér a koronavírusról: tavasszal már visszatérhetünk egy normálisabb kerékvágásba

Portfolio
Óriási dolog, hogy egy év alatt két koronavírus-vakcina is megkapta az amerikai engedélyeket, ezt egy évvel ezelőtt senki sem gondolta volna – mondta el a Richter vezérigazgatója, Orbán Gábor az Indexnek adott interjúban. 2021-től azt várja a Richter vezetője, hogy tavasszal visszatérhetünk egy normálisabb, de a korábbival nem teljesen azonos kerékvágásba társadalmi, gazdasági szempontból egyaránt.

A gyógyszeripar védettebb a konjunktúraciklusokkal szemben, azonban a Richtert sem kerülte el a válság, extra alkalmazkodást és figyelmet igényelt a helyzet – mondta el a magyar gyógyszercég vezérigazgatója, Orbán Gábor az Indexnek adott interjújában. Az egyik nagy kihívás volt, hogy üzletmenet és a gyógyszerellátás folyamatosságához szükséges munkavállalói létszámot biztosítani tudja a vállalat, a készárukészletek olyan magas szinten voltak, amire a vállalat 120 éves történetében nem volt példa.  A korlátozások miatt csökkent az orvoslátogatások száma és a marketingtevékenység is korlátok közé lett szorítva, a klinikai vizsgálatok előrehaladási üteme pedig lassult – tette hozzá.

A járvány elleni harcba a Richter is bekapcsolódott, a leglátványosabb eredményeket a remdesivir antivirális szer fejlesztésével és szintézisével érték el.

A szintézis 5 hónap alatt megtörtént és szeptemberre elő tudták állítani a készítményt. 27 ezer fiolát gyártott le első körben az őszi hónapokban belőle a Richter, ami közel 2500 beteg kezelésére elegendő. A klinikai vizsgálatok szerint azon betegeknél, akik megkapták, jelentősen rövidült a gyógyulás időtartama. Az intenzív osztályos kezelés néhány napos csökkenése pedig már pénzben is kifejezhető és az új betegek ellátásában is sokat számít a felszabaduló kórházi kapacitás.

A vakcinával kapcsolatban Orbán Gábor elmondta, hogy senki sem gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy ilyen rövid időn belül ki lehet fejleszteni és engedélyeztetni. Óriási dolog, hogy 2020-ban két amerikai vakcina is engedélyt kapott a gyógyszerfelügyelettől és a küszöbön a Johnson & Johnson és az AstraZeneca vakcinájának engedélyeztetése is. Ehhez kellett egy nagyon korai felismerés a gyógyszergyártók körében, egy olyan alapkutatásból származó tudás, amire építkezni lehetett és kellett a szabályozó hatóságoktól a megváltozott munkamódszer.

Soha nem volt még olyan járvány, amit a vakcina megtalálása és a tömeges oltás állított volna meg a tetőpontján

– mondta el Orbán Gábor.

A Richter december elején bejelentett akvizíciójával kapcsolatban (a Johnson & Johnson egyik leányvállalatának fogamzásgátló termékét vásárolták meg) Orbán Gábor elmondta, hogy a termékátvételnek komoly árbevételvonzata várható és a jövedelmezőségre is jelentős hatással lesz a készítmény. A távlati cél, hogy a Richter a legnagyobb nőgyógyászati szereplő legyen az európai gyógyszerpiacon.

Idén nem indított új terméket a Richter, jövőre viszont kettő is lesz, az egyik a relugolinx, a másik pedig egy szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta, ami törzskönyvezés alatt van és várhatóan a jövő év közepe felé indulhat.

2021-től azt várja a Richter vezetője, hogy tavasszal visszatérhetünk egy normálisabb, de a korábbival nem teljesen azonos kerékvágásba társadalmi, gazdasági szempontból egyaránt. El kell gondolkodni azon, hogy mit érdemes 2020 tanulságai közül hosszú távra megtartani.

Kereskedés RICHTER-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Címlapkép: Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a Budapesti Értéktőzsde kereskedését indító csengetésén 2019. november 22-én. MTI/Mónus Márton

forint
koronavírus vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
GettyImages-1206147315