besr
Üzlet

Mínuszban fejezte be a napot Amerika

Portfolio
Emelkedni tudtak pénteken az amerikai vezető indexek, leginkább annak örülhettek a befektetők, hogy Joe Biden megválasztott elnök jelezte, hogy e hét csütörtökén ezermilliárd dolláros méretű gazdaságélénkítő csomag tervét fogja bejelenteni. Európában továbbra is zajlanak a koronavírus-oltások, az Európai Bizottság további 300 millió adag koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről egyezett meg a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal pénteken, illetve egyre több helyen üti fel a fejét az agresszívabb brit vírustörzs, több országban is szigorításokra lehet számítani. Az ázsiai tőzsdéken ma többnyire jó hangulatban telt a kereskedés, Európában azonban kimondottan rossz hangulatban nyitottak a vezető indexek, feltehetőleg korrekció zajlik a börzéken. A délutáni órákban még rosszabbra fordult a közhangulat, a legtöbb ország vezető indexe lejjebb került a kereskedésben, felülteljesítenek valamelyest a régiós indexek. Kimondottan rossz hangulatban kezdte a kereskedést Amerika is, mindhárom vezető index több, mint 1 százalékkal került lejjebb a piacnyitásban, zárásra a Dow Jones Index 0,3, az S&P 500 0,7, a Nasdaq 1,3 százalékkal került lejjebb.

Mínuszban fejezte be a napot Amerika

A vezető amerikai indexek közül a Dow Jones Index végül 0,3, az S&P 500 0,7, a Nasdaq 1,3 százalékos eséssel fejezte be a napot. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Kisebb esés Amerikában

A nyitáskor látott 1 százalék körüli mínuszokhoz képest a kereskedés második felében valamelyest javult a hangulat az amerikai tőzsdéken, a vezető amerikai indexek közül a Dow Jones 0,3, az S&P 500 0,4, a Nasdaq 0,6 százalékos esést jelez. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Felülteljesített a magyar tőzsde

A kimondottan kedvezőtlen nemzetközi tőkepiaci hangulatban felülteljesítő volt a magyar tőzsde, a BUX Index végül 0,7 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A relatíve jó hangulatot többek között az OTP teljesítménye határozta meg, 2,9 százalékkal került feljebb a magyar nagybank papírja – a régiós bankrészvényeknek is kimondottan jó napjuk volt ma egyébként. A többi blue chip azonban lejjebb került ma, a Magyar Telekomnál 0,4 százalékos lett a mínusz a zárásban, szintén lejjebb került a Mol, az olajcég papírja 0,1 százalékos mínuszban zárta a napot, illetve a Richter árfolyama is esett, végül 1,8 százalékos lett a mínusz.

buxii

Előretör a Tesla riválisa, új modellt mutatott be a hétvégén

A hétvégén zajlott le a már szokásosnak mondható Nio Day, a már negyedik alkalommal megrendezett eseményen a kínai autógyártó új luxusszedánt mutatott be, és jó pár technológiai újítást is leleplezett. Az esemény a Teslától már megszokott show jelleget öltött, lézerfényekkel és élő énekesekkel.

Tovább a cikkhez

Ütik a FAANG-részvényeket

Komoly mínuszokban vágtak neki a hétfői kereskedésnek a nagy amerikai tech részvények, ami többek között annak tudható be, hogy a demokraták által irányított kongresszuson nagy valószínűséggel könnyebben átmehetnek a Biden által javasolt vállalati adóteher-emelések, amely többek között a techcégekre is negatívan hatna (főleg a külföldről származó bevételek miatt), valamint a szigorúbb szabályozói környezet - elsősorban az antitröszt-alapú szabályozás tekintetében - is kedvezőtlen lenne ezen cégek számára.

Komoly lefordulás Európa piacain

A késődélutáni órákban komoly lefordulást láthatunk Európa vezető tőzsdéin, a legtöbb ország börzéje több, mint 1 százalékos esést mutat, a magyar tőzsde is lefordulni látszik. A visszaesést 2,5 százalékos mínuszával a portugál börze vezeti, de 1,5 százalékos a csökkenés a német DAX Indexnél is, illetve a francia CAC 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a brit FTSE 100 1,1 százalékot esett.

Rossz nyitás Amerikában

Új történelmi csúcson zárták a múlt heti kereskedést a vezető tengerentúli börzék, ma azonban mindhárom index lejjebb került a piacnyitásban - úgy tűnik, hogy a befektetők már beárazhatták a jelentős gazdaságélénkítő csomag belengetéséről szóló hírt, és a politikai feszültségek fokozódására figyelnek: elindulhat ugyanis a leköszönő Donald Trump elleni "impeachment" folyamata, illetve a jövő héten megrendezésre kerülő beiktatási ceremónia apropóján országos méretű zavargásokra számítanak az amerikai rendvédelmi erők, ezt sem feltétlenül "díjazzák" a befektetők.

A piacnyitáskor a Nasdaq és a Dow is 1,1 százalékkal, az S&P 500 pedig 1 százalékkal került lejjebb.

sp500

Az amerikai olajcégek járhatnak a legjobban Szaúd-Arábia meghökkentő lépése után

A múlt héten nagy meglepetésre Szaúd-Arábia bejelentette, hogy önként csökkenti az olajkitermelését napi 1 millió hordóval, ami után nagyot ralizott az az olaj árfolyama. A lépés legnagyobb nyertesei pedig az amerikai palaolaj cégek lehetnek, amelyek ezzel igazi mentőövet kaptak, még ha nem is ez volt elsősorban az olajnagyhatalom célja.

Tovább a cikkhez

A magyar tőzsde az élbolyban, veszik az OTP papírjait

A kimondottan borongós nemzetközi tőkepiaci hangulatban 0,3 százalékos emelkedésével az élbolyban teljesít a magyar BUX Index, egyébként a régiós indexek rendre jól teljesítenek ma. A magyar tőzsde emelkedése többek között az OTP remek teljesítményének is köszönhető, jelenleg 1,9 százalékos pluszban áll a nagybank papírja. November eleje óta egyébként egészen elképesztő, 45 százalékos szárnyaláson van túl az árfolyam.

otp

Régiós szinten is kimondottan jó napjuk van egyébként a nagyobb pénzintézeteknek, az OTP bank papírjai mellett zsákolják a befektetők többek között a lengyel Handlowy és a szintén lengyel mBank papírjait is.

Egyre rosszabb a helyzet Európában

A délutáni órákban egyre rosszabb a hangulat Európa vezető börzéin, a legtöbb ország tőzsdéje lejjebb került a kereskedésben, ám a régiós indexek továbbra is kitartanak. 1 százalékos mínuszban áll jelenleg a brit FTSE 100, míg a német DAX és a francia CAC is 0,9 százalékkal lejjebb került. A magyar tőzsde 0,5 százalékos emelkedésével az élmezőnyben szerepel, az emelkedést jelenleg az osztrák börze vezeti, míg a legrosszabb teljesítményt 1,9 százalékos mínuszával a görög indexnél láthatjuk.

Jön az Akko Invest rendkívüli közgyűlése

Február elsején rendkívüli közgyűlést tart az Akko Invest, a veszélyhelyzetre való tekintettel nem a hagyományos módon kerül megrendezésre az esemény, hanem az igazgatótanács dönt majd a napirendi pontokat illetően.

Tovább a cikkhez

Negatív nyitás jöhet Amerikában

Kimondottan rossz hangulatú nyitás jöhet az amerikai tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,8 százalékos esése mellett az S&P 500 0,7 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékos mínuszban nyithat.

Komoly politikai feszültség van kialakulóban a tengerentúlon, ez lehet hatással a tőzsdék várható teljesítményére is - a legfrissebb forgatókönyvek egyike alapján ma elkezdik a demokraták a Képviselőházban Donald Trump amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonási eljárását, ez azért lehet fontos, mert  ezzel végleg eltilthatnák az újraindulástól Trumpot és az is benne van a pakliban, hogy később megfosztják a volt elnököknek járó biztonsági és anyagi garanciáktól is.

dow

Keresi az irányt a magyar börze

A délutánba fordulva nem találja az irányt a magyar tőzsde, a BUX jelenleg 0,1 százalékos mínuszban tartózkodik. Jelentős mozgásokat tapasztalhatunk a kis papíroknál, de a blue chipek esetében is komolyak az elmozdulások: az OTP papírja 1,7 százalékkal, a Magyar Telekom részvénye pedig 1,1 százalékkal tudott feljebb kerülni, míg a Mol árfolyama 0,8 százalékot esett, a Richter jegyzése pedig 2,5 százalékkal került lejjebb.

buxi

Igazi hullámvasút a magyar tőzsde - komolyak a kilengések mindkét irányban

Egészen nagy árfolyammozgások jellemzik az elmúlt időszakban a magyar tőzsdét, többnyire emelkedések voltak láthatóak, mint például a Masterplast esetében is, de pénteken arról is megemlékeztünk, hogy kilőtt az Ehep árfolyama, bár ez inkább spekulatív jellegűnek tűnt. Ma ismét folytatódnak a mozgások, de míg az Ehep árfolyama továbbra is emelkedik, addig a Masterplast részvényei jelentősen lefordultak az elmúlt két kereskedési napban.

Tovább a cikkhez

Eladhatják a Magyar Telekom testvércégét

A Deutsche Telekom tárgyalásokat folytat a holland leányvállalata, a T-Mobile Netherlands eladásáról, tudta meg egy holland lap, a Financieele Dagblad.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztet a befektető, aki megjósolta a 2008-as válságot: össze fog omlani a Tesla árfolyama

Michael Burry leginkább a Nagy dobás című filmből lehet ismerős, ahol Christian Bale alakította a gurut. A jelzálogkötvényekből gyúrt pénzügyi termékekben lufit azonosító, és azok összeomlását sikerrel meglovagló stratéga a válság után visszavonult, de az elmúlt években újra aktivizálta magát. Burry újra buborékot lát, ezúttal a rengeteg befektető által imádott Tesla részvényében épít ki jelentős short pozíciót a szakember.

Tovább a cikkhez

Borongós a hangulat Európában, de a régiós indexek jól teljesítenek

A késődélelőtti órákban is többnyire rossz a hangulat Európa vezető tőzsdéin, a német DAX Index 0,6 százalékos, a francia CAC fél százalékos, a brit FTSE 100 pedig a némethez hasonlóan szintén 0,6 százalékos mínuszt mutat, illetve a spanyol és a milánói börzék is lejjebb kerültek a kereskedésben.

Régiós szinten viszont jobb valamelyest a hangulat, a szerb és a magyar tőzsdén kívül az összes régiós ország börzéje pozitív tartományban mozog, az emelkedést a lengyel index vezeti a maga 1,2 százalékos emelkedésével.

Újabb cég készül a magyar tőzsdére

A 2011 óta működő ViVeTech 2021 második felében tervezi részvényeinek bevezetését a Budapesti Értéktőzsdén. Ehhez most 40 millió forint, 50 százalékos intenzitású, vissza nem térítendő támogatást nyert el a BÉT Mentoring Programjától, a BÉT és a Pénzügyminisztérium közös, kis- és középvállalatok tőzsdei megjelenését, felkészülését elősegítő pályázatán. A cég saját fejlesztésű szoftverével és ahhoz kapcsolódó új szolgáltatáscsomagjával készül belépni a nyugat-európai piacra és a tőkebevonással ezt kívánja finanszírozni.

Tovább a cikkhez

Tombol a bika, szinte mindenbe öntik a pénzt a befektetők

Mostanában úgy tűnik, hogy bármit csinálnak a befektetők, az pénzt hoz a konyhára. A múlt héten például Elon Musk egy rövid tweetjét értette félre sok befektető, és ennek köszönhetően egy parányi egészségügyi technológiával foglalkozó cég részvényének az árfolyama több mint a tízszeresére ugrott. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, hiszen egyre több kisbefektető fordul spekulatív és tőkeáttételes ügyletekhez is.

Tovább a cikkhez

Új székhelyre költözik a CIG Pannónia

Elköltözteti székhelyét a fővárosi Flórián térről a CIG Pannónia. A biztosító új központja 33%-os, tulajdonosának, a Mészáros Lőrinc és Keszthelyi Erik érdekeltségébe tartozó Hungarikum alkuszcég fővárosi irodái mellett lesz.

Tovább a cikkhez

Csúnya ami a kriptopiacon zajlik, nagyot esett a bitcoin árfolyama

Nagyot esett az elmúlt néhány órában a bitcoin árfolyama, de az esés a teljes kriptopiacra is átragadt. A bitcoin a múlt héten már a 40 ezer dolláros szintek felett is járt, ám mostanra egy korrekció kezdődött, és gyors ütemben esik az árfolyam.

Tovább a cikkhez

Rossz hangulatban indult a kereskedés Európában

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,6 százalékos csökkenése mellett a CAC 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,3 százalékot gyengült. A milánói börze is lejjebb került 0,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,3 százalékot esett.

A kimondottan rossz tőkepiaci hangulatot leginkább korrekcióként lehet értelmezni, a múlt héten ugyanis kimondottan jó teljesítményt mutattak a vezető részvényindexek, pénteken új csúcsra emelkedett például a német DAX Index.

daxi

Mérsékelt emelkedéssel nyitott a magyar tőzsde

Mérsékelt emelkedéssel vágott neki a szerdai kereskedésnek a magyar tőzsde, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemás képet mutatnak, az OTP 0,7 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom pedig 1,1 százalékot emelkedett, míg a Richter 0,9 százalékot esett, a Mol pedig 0,4 százalékot gyengült.

Javíthatja valamelyest a befektetői hangulatot, hogy nemrég kiszivárgott, hogy a kormány már készül a tömeges koronavírus-oltásra itthon. Egyes forgatókönyvek alapján azzal számolnak, hogy ha kellő mennyiségben rendelkezésre áll majd a koronavírus elleni védőoltás, akkor akár egy hétvége alatt 1-1,5 millió embert is be tudnak majd oltani.

buxi

Saját részvényeit vásárolta a PannErgy

December 30-án, január 6-án és 7-én is vásárolt saját részvényeket a PannErgy, a társaság részvény-visszavásárlási programjának keretében.

Tovább a cikkhez

Megint vette saját részvényeit a Mol

Idén már háromszor vett saját részvényeiből a Mol, múlt pénteken 557,3 millió forint értékben, ami a napi forgalom 11,5 százalékát adta.

Tovább a cikkhez

Korrekcióval indulhat a hét a tőzsdéken

  • A múlt hét elején kezdett körvonalazódni a „kék hullám” lehetősége az Egyesült Államokban, a döntéshozatal felső házának számító szenátus demokrata többségének lehetőségére komoly ralit láthattunk többek között a zöldenergiás befektetések és a kannabisz vállalatok részvényeinél. Szerda este aztán erőszakba torkolltak Washingtonban a Trump melletti demonstrációk, a tüntetők rendőrökre támadtak és betörtek a Capitoliumba is, négy halálos áldozatot követelt az ostrom – mindez azonban nem törte meg a vezető amerikai részvényindexek lendületét, sőt, új csúcsra is emelkedtek a börzék többek között annak a bejelentésnek is köszönhetően, miszerint Trump „békésen” átadja a hatalmát Joe Bidennek és elhagyja a Fehér Házat január 20-án. Pénteken is emelkedni tudtak az indexek, leginkább annak örülhettek a befektetők, hogy Joe Biden megválasztott elnök jelezte, hogy e hét csütörtökén ezermilliárd dolláros méretű gazdaságélénkítő csomag tervét fogja bejelenteni. Mindhárom index történelmi csúcson zárt, végül 0,2 százalékos lett a plusz a Dow-nál, az S&P 500 is emelkedni tudott 0,5 százalékot, a Nasdaq pedig 1,3 százalékkal került feljebb.
  • A jelentős amerikai gazdaságélénkítő csomag hírére többnyire emelkedtek az ázsiai tőzsdék: bár az ausztrál tőzsde lejjebb került 0,6 százalékkal, de emelkedni tudott a Hong Kong-i tőzsde és 2,5 százalékkal feljebb került a dél-koreai Kospi is, illetve 0,4 százalékot erősödött a shanghaji börze, míg a japán tőzsde ma zárva tartott.
  • A határidős amerikai indexek lejjebb kerültek, a határidős DAX is enyhe csökkenést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Gazdasági adatok szempontjából ma itthon a novemberi külkereskedelmi mérleg alakulása lehet említésre méltó, nemzetközi szinten Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnökének bejelentéseire figyelhetnek a befektetők.
  • Az olaj a múlt heti remek teljesítménye után ma korrigálni látszik, az elmúlt napok komoly emelkedése utána ma lejjebb került az árfolyam a kereskedésben, a márciusi határidős WTI árfolyama 1,9 százalékkal került lejjebb hordónként 51,69 dollárra, míg az arany jegyzése szintén lejjebb került, 0,1 százalékos csökkenés után jelenleg 1846 dollárt kell fizetni egy uncia aranyért.
  • A forint most enyhe gyengülés jeleit mutatja, jelenleg 360 forintot kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 295 forint 40 filléres szinten állnak a jegyzések.

Címlapkép: Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images

pfizervakcina
dmker
rotorsandcams
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus tüdő