buffett
Üzlet

Itt a globális összeomlás? Bejelzett a hírhedt Buffett indikátor

Portfolio
A befektetési guru által létrehozott indikátor új csúcsra emelkedett, 2007 októbere óta nem állt ilyen magasan a jelzés. A globális „Buffett indikátor” néven is emlegetett mérőszám a globális GDP-t hasonlítja össze a világ tőzsdéin kereskedett cégek összesített kapitalizációjával - egy egyszerű osztással a historikus adatok alapján elméletileg megállapítható, hogy a részvénypiacok alul- vagy felülértékeltek-e. Más kérdés persze, hogy a jelenlegi példa nélküli időkben mennyire lehet helytálló a hírhedt indikátor.

2007 óta nem volt erre példa

2007 októbere óta nem állt olyan magasan a hírhedt globális Buffett indikátor, mint most. A mérőszám a globális GDP-t hasonlítja össze a világ tőzsdéin kereskedett cégek összesített kapitalizációjával – a 100 százalék feletti érték azt sejteti, hogy

a globális tőkepiacok túlárazottak a gazdasági helyzethez viszonyítva.

Az indikátor a múlt héten elérte a 121 százalékos szintet a Bloomberg adatai szerint, ezzel megközelítve a 2007 októberi szintet. Többek között Holger Zschaepitz, a Welt piaci elemzője is felhívta a követői figyelmét a jelenségre egy tweetben - megjegyezve, hogy a 2008-as globális gazdasági világválság előtti szinten áll most a jelzés:

Warren Buffett 2001-ben a Fortune magazinnak adott interjújában így jellemezte az indikátort:

Valószínűleg a legjobb mérőszám a relatív értékeltség mérésére.

A dotcom lufinál valóban kiválóan lehetett volna alkalmazni a jelzést, illetve a 2008-as összeomlásnál is jól működött az indikátor, ahogy azt az ábra is mutatja. Más kérdés azonban, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben mennyire helytálló Buffett mutatója.

Vajon mennyire megbízható most a jelzés?

Nem megkérdőjelezhető, hogy a globális koronavírus-járvány miatt példátlan időket élünk jelenleg, a pandémia valósággal megbénította a gazdaságokat, világszerte emberek millióit kényszerítette otthonmaradásra, számos üzlet húzta le ideiglenesen vagy végleg a rolót. Ebben a kontextusban egyértelműen látszik, hogy nem csak a részvénypiacok felértékelődésének, de

az év/év alapú globális GDP zuhanásának is ugyanúgy köszönhető a globális Buffett indikátor jelenlegi hajmeresztő értéke.

A helyzet javítása érdekében valósággal öntötték a jegybankok a pénzt a gazdaságokba világszerte, mennyiségi lazítások sorát és elképesztő mértékű stimulusokat láthattunk többek között az Egyesült Államokból, a héten például Joe Biden is be fog jelenteni egy 1000 milliárd dolláros méretű gazdaságélénkítő csomagot - mindezek tudatában finoman szólva is problémás lehet összehasonlítani a dotcom lufit a jelenlegi helyzettel, hiába működött volna akkor remekül Buffett jelzése.

Végül, de nem utolsó sorban 2001-ben a lufi kipukkanása előtt a kamatszint 6 százalék felett állt az Egyesült Államokban, majd ezt követően esett 2 százalék alá - a mostani, globálisan nulla közeli kamatkörnyezetben a pénz relatív és tényleges "olcsósága" miatt a két helyzet nem igazán összehasonlítható.

Mindenesetre egy dolog teljesen világos:

az indikátor figyelmeztet a tőzsde és a reálgazdasági teljesítmény éles elválására.

Miközben a Nasdaq vezetésével az összes fontosabb amerikai index újabb történelmi csúcsokat dönt,

nasdaq

a múlt héten egy újabb  kifejezetten gyenge munkaerőpiaci adat figyelmeztetett arra, milyen állapotban van a gazdaság: csak decemberben 140 ezer munkahely szűnt meg az USA-ban, a munkanélküliségi ráta pedig 6,7 százalékon áll.

usamunkanélk

Címlapkép: 2017 Daniel Zuchnik via Getty Images

cubic houses, rotterdam, hollandia, kocka, lakás
oltás vakcina
koronavírus járvány sejt
teszt koronavírus
parlament budapest
oltas vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Piaci aktualitások, grafikonelemzéssel vegyítve.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus járvány sejt