GettyImages-853538994 (1)
Üzlet

Nap végén lefordultak az amerikai tőzsdék

Portfolio
A vezető európai tőzsdék mérsékelt emelkedéssel, az amerikai részvényindexek mérsékelt eséssel fejezték be a kereskedést csütörtökön.

Kis mínusz

Nap végére lefordultak a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2, az S&P 500 0,4 százalék mínuszban zárt. A hangulatromlásban szerepet játszottak az európai járványügyi korlátozások szigorításával kapcsolatos hírek.

spx

Felfelé!

Bár mérsékelten, de tovább emelkednek az árfolyamok az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones értéke 0,3, az S&P 500-é 0,2 százalékkal került ma feljebb.

dowe

Nagyobb izgalmak a chipgyártóknál vannak, miután a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), amely a világ legnagyobb bérgyártója a chipszektorban bejelentette, hogy idén akár 28 milliárd dollárt is költhet beruházásokra. A TSMC árfolyama ma 11 százalékot emelkedett, az ASML árfolyama 6 százalékkal került feljebb.

tsmc

Újra 40 ezer dollár felett a bitcoin, 3 nap alatt 30 százalékos száguldás

Hullámvasúton van a bitcoin árfolyama. Néhány nap alatt a 20-30 százalékos emelkedés vagy esés simán benne van a pakliban.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel zárta a napot a magyar tőzsde

A BUX index végül 0,43 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot, amivel a jobban teljesítő tőzsdék közé tartozott. A magyar blue chipek közül az OTP 0,28 százalékkal került lejjebb, a Mol pedig 0,25 százalékkal, és a Magyar Telekom is 0,63 százalékos mínuszban fejezte be a napot. Ezzel szemben a Richter a tegnapi remek teljesítményt folytatta ma is, és 2,75 százalékkal került feljebb a nap végére ismét kiemelkedően magas forgalom mellett.

buxii

Ma is brutális a Richter forgalma, történelmi csúcson az árfolyam

A Richter árfolyama még tegnap kezdett egy nagy raliba, miután a JPMorgan egészségügyi konferenciáján az AbbVie prezentációjából az derült ki, hogy a gyógyszergyártó egyik kulcsfontosságú terméke, a Vraylar értékesítései egyszer elérhetik a 4 milliárd dollárt is. Tekintve, hogy ez jóval magasabb a korábbi várakozásoknál, így az árfolyam is kilőtt, de a forgalom mértéke volt egészen brutális. Ez a tendencia folytatódik a mai kereskedésben is, és az árfolyam újabb történelmi csúcsra emelkedett, 8 ezer forint fölé.

Tovább a cikkhez

Lemaradtál a kannabisz raliról? Segítünk, akadnak még lehetőségek

2020 második felének legjobb befektetései közé tartoztak a kannabisszal foglalkozó vállalatok részvényei, Joe Biden elnökké választásának és a demokrata "kék hullámnak" köszönhetően meredeken emelkedett a szektor vállalatainak részvényárfolyama. Az elmúlt hetek-hónapok emelkedése után persze adódik a kérdés, hogy van-e még potenciál a szektorban - megnéztük, mit érdemes tudni jelenleg a vezető kannabisz vállalatokról, és melyik részvényekben van még fantázia.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az amerikai tőzsdék

A vezető amerikai részvényindexek pluszban nyitottak a kereskedés megkezdését követően: a Dow Jones 0,4 százalékkal, az S&P 500 0,2 százalékkal, míg a Nasdaq szintén 0,4 százalékkal került feljebb. Mindezt annak ellenére, hogy a heti új segélykérelmek száma a várakozásoknál sokkal rosszabb lett, 965 ezer, miközben az elemzők csak 800 ezret vártak. Ez tavaly augusztus vége óta a legrosszabb adat. 

Az emelkedést elsősorban az okozhatja, hogy éppen a rossz munkanélküliségi adatok miatt a befektetők úgy érezhetik, hogy nagyobb esélye van egy újabb méretes pénzügyi stimulusnak, amit a Biden-féle adminisztráció támogatna is. 

sp50000

Medvepusztító üzemmódba lépett a piac

Az amerikai tőzsdén a 2008-2009-es válság óta tartó bikapiacot folyamatos és gyakran nagyon erős befektetői pesszimizmus kísérte. Rengetegen voltak, akik nem hittek az emelkedésben, emiatt lemaradtak róla, vagy kimondottan ellene fogadtak, és short pozíciót vettek fel. De a kisebb-nagyobb döccenők után mindig jöttek az újabb és újabb index- és egyedi részvénycsúcsok. Az elmúlt hónapokban gyökeresen megváltozott a piaci szentiment, akár az AAII felmérését, akár az opciós piacot, akár az egyedi shortállományokat nézzük. A medvék elpusztultak.

Tovább a cikkhez

Jól teljesítenek ma a légi- és autóipari részvények

A mai kereskedésben láthatóan ismét a ciklikus részvények felé fordultak a befektetők Európában, ezt részben segíthette, hogy nem okozott negatív meglepetést a német 2020-as GDP első becslése.

A légitársaságok közül remekül teljesít ma az easyJet és a British Airways anyavállalata, az IAG is, de a Wizz Air is több mint 3 százalékot emelkedett már. 

Hasonlóan kedvező képet mutatnak az autógyártók részvényei is, a PSA már 4 százalékot emelkedett és a Volkswagen is jól teljesít. A Fiat-Chrysler esetében is csak technikai az esés speciális osztalék fizetése miatt, ugyanis ma van ennek az "Ex Date" dátuma, amikor már az osztalékszelvény nélkül megy a kereskedés.

Ma is nagyon erős a Richter forgalma

A tegnapi brutális, 9,1 milliárd forintos forgalmat és 5,8 százalékos emelkedést követően ma is kiemelkedő a Richter iránti befektetői érdeklődés. A napi forgalom jelenleg 2,94 milliárd forinton áll, amivel a Richter a BÉT legforgalmasabb részvénye ma, a második az OTP 2,91 milliárddal, míg a harmadik a Mol 445 millióval. Az alábbi grafikonon látható, hogy ma is messze az elmúlt időszak átlaga felett alakul a napi forgalom értéke a Richternél:

richterforg3

Az árfolyam a kiemelt érdeklődés ellenére azonban ma csak 1,28 százalékkal került feljebb, ami új történelmi csúcsot is jelent egyben.

richterár

Gyenge finomítói teljesítmény, de javuló kitermelés az OMV-nél

Előzetes adatokat tett közzé ma az OMV a negyedik negyedéves teljesítményre vonatkozóan. Ezek alapján az látható, hogy a javuló olajárak mellett magasabb volt a kitermelés volumene az előző három hónaphoz képest, de év/év alapon még visszaesés látható. A finomítói kihasználtság és az árrés azonban továbbra is nyomottnak tűnik, bár utóbbi javult a július-szeptember időszakhoz viszonyítva. A földgáz értékesítések azonban jelentősen emelkedtek a téli időszak miatt.

Tovább a cikkhez

Mérsékelten pozitív elmozdulások az európai tőzsdéken

Mérsékelten pozitív elmozdulások figyelhetőek meg a legtöbb európai tőzsdén, a DAX 0,4 százalékkal került feljebb. Megérkezett a német GDP becslés is 2020-ra vonatkozóan, ami azt mutatja, hogy a gazdaság 5 százalékkal csökkent a koronavírus-járványnak köszönhetően. Ez minimálisan jobbnak tűnik mint az elemzők által várt 5,1 százalékos visszaesés. 

Felemás kép látható az európai tőzsdéken

A vezető európai részvényindexek esetében vegyes kép látható a piacnyitást követően, a német DAX és a brit FTSE is feljebb tudott kerülni 0,2 százalékkal, míg a francia CAC inkább stagnál. Az olasz tőzsde feljebb került, a belga stagnál, a svájci pedig mérsékelt mínuszban áll. Németországban közzéteszik hamarosan a 2020-as GDP első becslését, ami iránymutatást adhat a befektetőknek és a kereskedési hangulatnak is. 

daxi

Pluszban nyitott a BUX

A piacnyitást követően enyhe pluszban áll a BUX index, 0,1 százalékkal került feljebb. A magyar blue chipek közül az OTP és a Mol is stagnál, míg a Richter 0,4 százalékkal került feljebb. A Magyar Telekom részvényei 0,4 százalékos mínuszban állnak.

buxi

Emelkedéssel indulhat a nap az európai tőzsdéken

  • A vezető amerikai részvényindexek közül az S&P 500 és a Nasdaq is emelkedni tudott tegnap, előbbi 0,23 százalékkal, míg utóbbi 0,43 százalékkal került feljebb. A Dow Jones ezzel szemben stagnált. Mindeközben a Képviselőház tegnap megszavazta az alkotmányos felelősségre vonási eljárás, vagyis az ’impeachment’ elindítását Donald Trumppal szemben. A politikai feszültségek ellenére azonban a tőzsdék jobb hangulata annak köszönhető, hogy a Biden-féle adminisztrációtól további pénzügyi stimulust várnak a befektetők, és a Fed is hangsúlyozta, hogy folytatja a gazdaság támogatását. A nagyobb emelkedésnek azonban továbbra is gátat szab, hogy az oltási folyamat megindulása ellenére még mindig nagyon sok a koronavírusos fertőzések száma. 
  • Az ázsiai tőzsdék vegyes képet mutatnak, a Nikkei 0,9 százalékkal, a hongkongi tőzsde 0,5 százalékkal emelkedett, míg a koreai Kospi stagnált. Az ausztrál börze 4,3 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji 0,9 százalékkal.
  • Az amerikai határidős indexek vegyes képet mutatnak, míg a határidős DAX emelkedést vetít előre a piacnyitásra.  
  • Makrogazdasági adatok szempontjából itthon a novemberre vonatkozó építőipari és a decemberi inflációs adatok érkeznek délelőtt. Emellett az ÁKK tart ma kötvényaukciót, és délután jön az MNB egyhetes betéti tendere is. Németországban közzéteszik a 2020-as GDP első becslését, így már konkrét képet kapunk arról, hogy hogyan alakult a tavalyi visszaesés mértéke Európa legnagyobb gazdaságában. Az Egyesült Államokból a szokásos heti munkanélküliségi adatok érkeznek.
  • Az olaj ára stagnál ma, egy hordó Brent ára jelenleg 55,9 dollár, míg a WTI típus 52,9 dollárba kerül. Az arany ára szintén nem változott, unciánként 1854,9 dolláron áll.
  • A forint tegnap ismét gyengült, ma nem volt jelentős elmozdulás egyelőre, egy euró 360,5 forintba kerül, míg a dollár ára 296,8 forint.

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólal a római parlament alsóházában
befektető befektetés terminál trader
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
ujgur tüntetés
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam,vételi, eladási zónak.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
fedex