GettyImages-853538994 (2)
Üzlet

Történelmi csúcson zárt az S&P és a Nasdaq, csúnya mínuszt mutatott a bitcoin

Portfolio
A Joe Biden új amerikai elnök által ígért 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag, illetve a koronavírussal szembeni hathatós amerikai fellépés csütörtökön is bizakodással töltötte el a befektetőket, de nem volt már további nagy emelkedés. Mégis elég volt ez ahhoz, hogy a Nasdaq és az S&P új történelmi csúcson zárjon. Az EKB mai kamatdöntő ülésén nem változtatott az alapkamaton, az esti EU-csúcsról pedig egyelőre nem érkezett hír arról, hogy mi lesz a tagállamok közötti utazással és az oltásigazolás kérdésével. A szigorúbb amerikai és brit hatósági fellépéstől való félelem is közrejátszott technikai okok mellett abban, hogy ma csúnya, 9-10%-os esést mutatott a bitcoin. Idehaza a BUX index kis emelkedéssel, 0,33 százalékos pluszban zárt.

Történelmi csúcson zárt az S&P és a Nasdaq, csúnya mínuszt mutatott a bitcoin

A Joe Biden új amerikai elnök által ígért 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag, illetve a koronavírussal szembeni hathatós amerikai fellépés csütörtökön is bizakodással töltötte el a befektetőket, de nem volt már további nagy emelkedés. Mégis elég volt ez ahhoz, hogy a Nasdaq és az S&P új történelmi csúcson zárjon, mert előbbi 0,55%-kal, utóbbi 0,03%-kal emelkedett.

A Dow Jones 0,04%-kal csökkent. A szigorúbb amerikai és brit hatósági fellépéstől való félelem is közrejátszott technikai okok mellett abban, hogy ma csúnya esést mutatott a bitcoin. Csütörtök este 32 ezer 100 dollár körül, 8%-os mínuszban mozog a kereskedés.

Elfogyott a lendület a tőzsdéken a Biden-beiktatás után, 9%-os esésben a bitcoin

A két vezető index (Dow, S&P) mindössze 0,1-0,2%-os pluszt mutat csütörtök este az amerikai kereskedés végéhez közeledve, azaz láthatóan elfogyott a Biden-beiktatással és a koronavírussal kapcsolatos hathatós fellépéssel kapcsolatos bizakodás. A Nasdaq azért 0,6%-os pluszt össze tudott hozni.

Közben a bitcoin továbbra is csúnya, 9%-os mínuszban jár 32 200 dollár felett kissé.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Pluszban zárt a BUX

A BUX index felülteljesítő volt az egyre romló európai piaci hangulatban, és végül 0,33 százalékkal emelkedett. A magyar blue chipek közül az OTP és a Mol árfolyama is 0,43 százalékkal került lejjebb, míg a Richter kiválóan teljesítve 2,4 százalékos pluszban zárt. A Magyar Telekom pedig 0,37 százalékkal került feljebb. Érdemes kiemelni a magyar papírok közül a Masterplast mai teljesítményét, amely 12,26 százalékos pluszban zárt majdnem két hét óta tartó esést követően, és a negyedik legforgalmasabb részvény volt a BÉT-en, bár az elmúlt 30 nap átlagánál alacsonyabb volt a volumen.

buxxi

Egyre csúnyább a bitcoin mai teljesítménye

A mai kereskedésben már több mint 10 százalékot esett a bitcoin árfolyama a bitstampen, és ezzel már 31 ezer dollár környékére süllyedt le, holott nagyjából két hete még 42 ezer dolláron is járt, vagyis azóta már nagyjából 25 százalékkal került lejjebb. 

btccc

Gyengén kezdik a napot az amerikai tőzsdék

A pozitív kereskedés előtti adatok ellenére gyengén kezdik a napot az amerikai vezető részvényindexek: az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq is stagnál. Tegnap történelmi csúcson zárt mind a három index Joe Biden beiktatásának napján, de egyelőre a további emelkedés még elmarad. Megérkeztek a heti munkanélküliségi adatok is, az új segélykérelmek száma a várakozásoknál jobban alakult, 900 ezer volt a becsült 925 ezer helyett, ugyanakkor ez még továbbra is nagyon magas, így pozitívumként nem igazán lehet értelmezni.

sp555

Az EKB kamatdöntése sem segített az európai tőzsdéken

Mai kamatdöntő ülésén nem változtatott az alapkamaton az EKB, és az eszközvásárlási programban sem volt változás. Christine Lagarde az ezt követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy továbbra is fontos a monetáris politika támogató jellege, és minden lehetséges eszközt bevetnek, hogy elérjék az inflációs célt.

Az európai tőzsdék azonban nem reagáltak különösebben a biztató szavakra, valószínűleg amiatt, mert ez megegyezett a korábbi piaci várakozásokkal is, vagyis se pozitív, se negatív meglepetés nem történt igazán.

Tőzsdék és a valóság – Ez az ábra mindennél többet mond

Hosszútávon a profitnövekedés a részvényárfolyamok egyik legfontosabb mozgatórugója - elméletben legalábbis. Sokkoló ábrát közölt a BCA Research, amely azt mutatja, hogy miközben a részvénypiacok globálisan már közel duplájukra nőttek 2008 óta, addig a vállalatok egy részvényre jutó eredményei lényegében a 12 évvel ezelőtti szinten stagnálnak.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat az amerikai tőzsdék emelkedése

Tegnap történelmi csúcsra kerültek a vezető amerikai részvényindexek, és a kereskedést megelőző adatok alapján további emelkedés várható ma is, az S&P 500 és a Dow Jones is 0,3 százalékkal, míg a Nasdaq 0,5 százalékkal kerülhet feljebb.

hatspp

Olvadnak a plusszok az európai tőzsdéken

A piacnyitást követő lendület némileg alábbhagyott az európai tőzsdéken, és már inkább vegyes kép rajzolódik ki, a DAX még 0,3 százalékos pluszban áll, ugyanakkor a CAC és a FTSE már enyhébb mínuszban áll. A BUX index is tartja magát, 0,2 százalékkal emelkedett reggel óta. A befektetők az EKB mai kamatdöntő ülését követik figyelemmel, illetve Christine Lagarde ezt követő sajtótájékoztatóját, amely iránymutatással szolgálhat a piacok számára.

Csúnya, ami a kriptopiacon zajlik, nagyot esett a bitcoin árfolyama

Nagyot esett a bitcoin árfolyama, de az esés más kriptodevizákra is átragadt. A bitcoin korábban már a 40 ezer dolláros szintek felett is járt, ám mostanra egy korrekció kezdődött, és gyors ütemben esik az árfolyam.

Tovább a cikkhez

A világ legnagyobb alapkezelője beszáll a bitcoinba

A Blackrock, a világ legnagyobb alapkezelője, beszáll a bitcoin őrületbe. Kezdésnek két befektetési alapja számára teszi elérhetővé a határidős bitcoint, de más kriptodevizákat és termékeket egyelőre még nem engedélyez.

Tovább a cikkhez

Ismét megtáltosodott a Masterplast

A nagyjából január 8-a óta tartó eséseket követően úgy tűnik, hogy ismét magára találtak a Masterplast részvényei, és már több mint 6 százalékot emelkedtek a mai kereskedésben, amivel 2 250 forint körül jár az árfolyam. Korábban még a 2 800 forintot is érintették a részvények, de utána tegnapra egészen 2 120 forintra estek vissza, ez a rossz széria tűnik úgy, hogy megfordul ma.

masterplast1

A forgalom mértéke nem tűnik kiugrónak az elmúlt 30 nap átlagához viszonyítva, ugyanakkor nem is különösebben alacsony, a Masterplast a BÉT negyedik legforgalmasabb papírja jelenleg az OTP, a Richter és a Mol mögött. 

mp3

Kritikus a chiphiány a világban, egymás után kényszeríti térdre a legnagyobb autógyárakat

Sorra állítják le üzemeiket világszerte az autógyártók a most már globálissá váló chiphiány miatt, a beszállítói szűk keresztmetszet már a magyarországi autógyártást is érinti. A chiphiány a koronavírus-járvány egyik továbbgyűrűző hatása, az autóipari kereslet összeesése, majd vártnál gyorsabb visszapattanása felkészületlenül érte a beszállítókat. A chipgyártók igyekeznek felpörgetni beruházásaikat, de még így sem tudják egyhamar kielégíteni az autóipar igényeit, főként úgy, hogy más iparágakban, például a szórakoztatóelektronikai termékeket gyártó cégeknél is nagy az éhség a chipek iránt, így akár az egész idei első félévet végig kísérheti a jelenség. Megvizsgáltuk a legnagyobb autóipari kitettséggel rendelkező chipgyártók kilátásait, részvényeik árazását és az elemzői véleményeket.

Tovább a cikkhez

Pluszban az európai tőzsdék a nyitást követően

A vezető európai részvényindexek is pluszban kezdik a napot, úgy tűnik Európára is átragadt a kedvezőbb amerikai és ázsiai hangulat. A DAX 0,7 százalékkal, a francia CAC 0,6 százalékkal, míg a brit FTSE 0,3 százalékkal került feljebb a nyitást követően, de a kontinens többi tőzsdéjén is emelkedések láthatóak, mint amilyen a spanyol, az olasz vagy a belga.

daxxx

Cramer: ezek a befektetések lesznek 2021 nagy nyertesei

Joe Biden tegnap több mint egy tucat rendeletet írt alá, miután letette az elnöki esküt, amellyel visszavonta elődjének, Donald Trumpnak több intézkedését. Az eseményekre reflektálva a CNBC Mad Money című műsorának házigazdája két olyan új befektetési témát emelt ki, amelyek számára kifejezetten kedvező lehet 2021.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyitott a BUX

A BUX index már 1 százalékot emelkedett a mai nyitást követően, a magyar blue chipek közül az OTP 1,15 százalékkal, a Mol 1 százalékkal, a Richter 1,6 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékkal került feljebb.

buxiii

A garázsban állva robbant fel egy Tesla

Egy Tesla Model 3 felrobbant az egyik sanghaji mélygarázsban – közölte a CNBC egy kínai médiaforrásra hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Joe Biden beiktatása után emelkedés jöhet Európában is

  • A vezető amerikai részvényindexek mindegyike új történelmi csúcson zárt tegnap, Joe Biden beiktatásának a napján: az S&P 500 1,39 százalékkal, a Dow Jones 0,83 százalékkal, míg a Nasdaq 1,97 százalékkal emelkedett. Az új elnök pedig szeretné minél hamarabb elfogadtatni az újabb pénzügyi mentőcsomagot, amit 1,9 ezer milliárd dollár nagyságú lehet, és Janet Yellen, az új pénzügyminiszter is a további stimulusok mellett foglalt állást. Az is pozitívum, hogy eddig jól alakulnak a vállalati gyorsjelentések is, az S&P 500 vállalatainak nyeresége eddig átlagosan 24 százalékkal teljesítették felül a várakozásokat, bár még sok cég számai vannak hátra. Emellett halad az oltási folyamat is, de továbbra is magas a koronavírusos fertőzések száma.
  • Az ázsiai tőzsdék többnyire emelkednek a várható amerikai pénzügyi stimulus miatt, ami itt az exportokat segítené. A japán Nikkei 0,8 százalékkal, az ausztrál börze szintén 0,8 százalékkal, a koreai Kospi 1,5 százalékkal, míg a sanghaji tőzsde 1,1 százalékkal került feljebb. Ezzel szemben a hongkongi tőzsde 0,4 százalékos mínuszban áll. Japánban az is segítette az emelkedést, hogy a jegybank nem változtatott mai ülésén a laza monetáris politikáján.  
  • A határidős amerikai indexek pozitív nyitást vetítenek előre a tengerentúlon, míg a határidős DAX enyhe emelkedést mutat.
  • Több gazdasági esemény is lesz ma, kamatdöntő ülést tart az EKB, nagy változások nem várhatóak, a nem konvencionális eszközeit már decemberben kibővítette a jegybank, de a 14:30-kor elhangzó Lagarde-sajtótájékoztató üzenetére mindenképp figyelni kell. Ma lesz az Európai Tanács ülése is, ahol az EU tagállamok dönthetnek a vakcinaútlevélről és hasonló, beoltottakra vonatkozó szabályozásokról. Az Egyesült Államokból heti munkanélküliségi adatok érkeznek, ittthon pedig az MNB tart egyhetes betéti tendert és az ÁKK kötvényaukciót.
  • Az olaj ára ma emelkedett, a Brent és a WTI típus is 0,4 százalékkal került feljebb, előbbi ára 55,9 dollár hordónként, míg utóbbié 53,1 dollár. Az arany ára stagnál, unciánként 1 873 dolláron áll.
  • A forint árfolyama a héten erősödött, ma stagnál, egy euróért 357,15 forintot kérnek, míg a dollár a 294,4 forintos szinten áll.

Ma teszi közzé negyedéves gyorsjelentését az Intel, az American Airlines és a Baker Hughes is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

frankfurt
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
frankfurt