bullbear
Üzlet

A Nasdaq enyhe pluszban, a Dow 180 pontos mínuszban zárt

Portfolio
Az ázsiai piacokon rossz volt a hangulat pénteken, miután a régió több területén is ismét elkezdett emelkedni a koronavírusos esetek száma, főleg Kínában és Délkelet-Ázsiában. Az európai tőzsdéken szintén negatív hangulat uralkodott ma, részben a koronavírusos esetszámok növekedése miatt, részben pedig az emiatt hozott korlátozó intézkedések miatt, amelyek kedvezőtlenek a régió gazdasági kilátásaira nézve. A nemzetközi hangulatnak megfelelően az amerikai tőzsdék is mínuszban zártak a pénteki kereskedésben, egyedül a Nasdaq volt kivétel.

Nem változtak az erőviszonyok

Meglehetősen eseménytelenül telt a hét utolsó kereskedési napja az amerikai tőzsdéken, a Nasdaqnak sikerült megtartania enyhe erősödését a kereskedés végéig, de az S&P 500 és a Dow nem tudott szépíteni.

Az S&P 500 végül 0,3%-os mínuszban zárt, a Dow Jones pedig közel 180 pontot gyengült, ami közel 0,6%-os mínusznak felel meg.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A Nasdaq már enyhe pluszba fordult

Nincs jó hangulat az amerikai tőzsdéken, de nem is gyászos a helyzet. A vezető részvényindexek közül az S&P 500 és a Dow Jones van enyhe mínuszban, utóbbi 0,3%-ot gyengül. A Dow komponensei közül különösen az IBM és az Intel részvényei gyengélkednek.

A Nasdaq viszont a tegnapi záróértéke körül mozog, jelenleg enyhe pluszban van az index.

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1,4 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül estek ma, az OTP 2 százalékos gyengülése mellett, a Mol 2,4 százalékot esett, míg a Magyar Telekom 0,8 százalékkal került lejjebb, és egyedül a Richter tudott 0,6 százalékos pluszban zárni. A magyar tőzsdén a legjobban a DM-Ker teljesített ma, melynek árfolyama 20,6 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Masterplast teljesített, melynek árfolyama 2,9 százalékot esett.

bux

Lejjebb kerültek az amerikai tőzsdék

Eséssel nyitottak a tengerentúli tőzsdék pénteken, a Dow 0,6 százalékos esése mellett, az S&P 500 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq szintén 0,4 százalékot esett. Nem sok okot találhatnak a befektetők ma az optimizmusra, miután a koronavírusos esetszámok növekedése és az újabb lezárások Európában és Ázsiában kedvezőtlenül hatnak a piaci hangulatra. Boris Johnson közölte, hogy a brit lezárások akár nyárig is tarthatnak, ami további kérdéseket vet fel a járvány gazdasági hatásairól Európán és az Egyesült Államokon. Emellett Kínában ismét felütötte a fejét a járvány, Hongkongban pedig lezárásokat eszközöltek. Tovább rontotta a hangulatot, hogy az eurózónából ma érkezett BMI-k csökkenést mutattak januárra. Emellett Christine Lagarde EKB-elnök csütörtökön közölte, hogy W-alakú lehet a recesszió az eurozónában, ha hosszabb ideig maradnak a lezárások.

dow

Esés jöhet az amerikai tőzsdéken

Eséssel nyithatnak a hét utolsó kereskedési napján az amerikai tőzsdék, a határidős indexek állás alapján a Dow és az S&P 500 is 0,7 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékos mínuszban vághat neki a kereskedésnek. A kedvezőtlen nemzetközi hangulat az újabb európai és amerikai korlátozó intézkedéseknek tudható be, de azzal kapcsolatban is felmerültek kérdések, hogy a Biden által javasolt 1,9 ezermilliárd dollár mentőcsomag vajon sértetlenül átjut-e a kongresszuson.

dowhati

A magyar piacon is egyre csúnyább az esés

A rossz nemzetközi hangulattal esik a magyar tőzsde is, a BUX már 1,4 százalékos mínuszban jár, amivel európai viszonylatban alulteljesítő a hazai piac. A magyar blue chipek kivétel nélkül mínuszban járnak ma, a leggyengébben a Mol teljesít ma, amely mögött részben az olajár esése húzódik meg, a Brent jegyzése 2,2 százalékos mínuszban van, míg a WTI 2,4 százalékos gyengülést mutat.

Ma egyébként általánosan elmondható, hogy gyengén teljesítenek az európai olajcégek, itt a középmezőnyben található a Mol.

Esnek az európai tőzsdék

Mínuszban állnak délelőtt az európai tőzsdék, a BUX is 0,8 százalékot esett. A rossz hangulat részben a koronavírusos esetszámok növekedésével és a járvány megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedésekkel magyarázható. Emellett megérkeztek az eurózónás BMI-k, amelyek szerint mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltatószektor teljesítménye romlott januárban, bár továbbra is az 50-es határérték felett jár mindkét mutató. Az IHS Markit vezető üzleti közgazdásza szerint a W-alakú recesszió egyre elkerülhetetlenebbnek látszik az eurózóna gazdaságában.

Bepánikoltak a kripto befektetők, azt hitték, hogy valaki kétszer adta el ugyanazt a bitcoint

Nagyon csúnyán lefordult a bitcoin, és már 30 ezer dollár alatt is járt az árfolyam reggel, mielőtt elkezdett visszakapaszkodni, vagyis két hét alatt értékének mintegy harmadát vesztette el. Az eladási hullám mögött az állhat főleg, hogy egy tegnapi twitter bejegyzésben a bitmex arra utalt, hogy ugyanazt a bitcoint kétszer költhették el, bár később ezt maguk is korrigálták. Ez is elég volt azonban ahhoz, hogy a befektetők megijedjenek és elkezdjék dobálni a kriptodevizát félelmükben.

Tovább a cikkhez

Ezek a részvények voltak tavaly a shortosok rémálmai

Nem volt könnyű dolga tavaly a shortosoknak, azaz az árfolyam esésére spekuláló befektetőknek, hiszen bár a világ tőzsdéi óriásit zuhantak a koronavírus miatt, ezt az esést aránylag hamar sikerült ledolgozniuk a tőzsdéknek, és az év második felére már ismét az új csúcsok közelében jártak a fontosabb börzék.

Tovább a cikkhez

Itt a vakcina, hamarosan berobban a turizmus, de a sebek begyógyulása évekig tarthat

Napjaink egyik kétségtelenül legfontosabb iparága a turizmus és a vendéglátás, amely sok ország gazdasága számára létfontosságú bevételi forrás. A koronavírus-járvány azonban kíméletlenül odacsapott, és alaposan megviselte a szektorban tevékenykedő vállalatokat, a legnagyobb európai utazásszervező, a TUI például majdnem csődbe ment és csak a német állam segítsége óvta meg. Ennek ellenére sok helyen a befektetők már a jövő nyertesei után kutatnak, mint amilyen az Airbnb is lehet. Az tisztán látszik, hogy kiválóak a növekedési kilátások a következő években a főként utazásszervezéssel és online foglalással foglalkozó cégeknél, részvényeik pedig sok esetben még kifejezetten olcsóak is.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyitott Európa

Esnek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,1 százalékos esése mellett, a CAC 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,3 százalékot esett. Az olasz tőzsde is lejjebb került 0,8 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,7 százalékot esett. Bár a héten összességében jó volt a hangulat az európai tőzsdéken, mára ez elromlott, ami részben betudható annak, hogy a koronavírusos esetszám emelkedik, amely veszélyezteti a gazdasági növekedési kilátásokat. Erre hívta fel egyébként a figyelmet tegnap Christine Lagarde EKB-elnök is, aki arról beszélt, hogy a növekvő esetszámok, és a vírus megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedések - mint a lezárások - fenyegetik a régió gazdasági kilátásait.

dax

Felemás nyitás a magyar tőzsdén

Vegyes volt a pénteki nyitás a magyar tőzsdén, a BUX 0,1 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek felemás képet mutatnak, az OTP 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,4 százalékot esett, a Richter 0,1 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékot erősödött.

bux

Mérsékelt elmozdulásokra lehet számítani a mai piacnyitáskor

  • A Joe Biden új amerikai elnök által ígért 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag, illetve a koronavírussal szembeni hathatós amerikai fellépés csütörtökön is bizakodással töltötte el a befektetőket, de nem volt már további nagy emelkedés. Mégis elég volt ez ahhoz, hogy a Nasdaq és az S&P új történelmi csúcson zárjon, mert előbbi 0,55 százalékkal, utóbbi 0,03 százalékkal emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdék estek pénteken, miután Kínában és Délkelet-Ázsiában ismét elkezdett nőni a koronavírusos esetek száma. A japán és a sanghaji tőzsde 0,4 százalékkal, míg hongkongi index 1,4 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein is rossz volt a hangulat, a dél-koreai Kospi 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri tőzsde 0,7 százalékot esett.  
  • A határidős amerikai indexek mérsékelt mínuszban állnak, a határidős DAX 0,1 százalékos enyhe esést vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • Ma megismerjük a tavalyi büdzsé részletes számait, de a lényeget már láttuk múlt héten: 2020-ban korábban soha nem látott hiánnyal zárt a költségvetés. Európából és az Egyesült Államokból a januári beszerzésimenedzser-indexekre figyelünk majd.
  • Az olaj ára ma esik ma, a Brent és a WTI típus is 1 százalékkal került lejjebb, előbbi ára 55,5 dollár hordónként, míg utóbbié 52,5 dollár. Az arany árfolyama is esik, a sárga nemesfém jegyzése 0,5 százalékos gyengülést követően unciánként 1 860,6 dolláron áll.
  • A forint árfolyama a héten erősödött, ma azonban stagnál, egy euróért 357 forintot kérnek, míg a dollár a 293,4 forintos szinten áll.

Ma teszi közzé gyorsjelentését a Nextera. 

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

spanyol covid intenziv kórház
iskola jelentkezés önkéntes tanuló diák suli
hotel lobby
usa egyesült államok
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
koronavírus vakcina

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
GettyImages-game