gamestop
Üzlet

Big Short - Egészen elképesztő, amit a robinhoodos csorda művel

Portfolio
Régóta van a kisbefektetők radarján a GameStop, amelyik az egyik legshortoltabb részvény a világon. Az elmúlt időszakban azonban szokatlanul elkezdett emelkedni a részvény árfolyama, részben a kisbefektetői közösségnek köszönhetően, ahol egymást hergelve biztatták társaikat a daytraderek a vásárlásra. Miután brutálisan sokan shortolják a részvényt, így az árfolyam emelkedése a short pozíciók zárását hozta magával (short squeez), ami tovább növelte az árfolyamot és így tovább.

Ma tovább folytatódott a gigantikus short squeez a GameStop részvényeinél, amelyekre a short interest (amennyi részvényen short pozíció van nyitva) magasabb, mint maga a float (közkézhányad).

A múlt pénteki elképesztő ralin felbuzdulva - ami a „the Big Shortról” elhíresült Micheal Burryt (a filmben Christian Bale, aki látta) csak még gazdagabbá tette - az agresszív reddites és a robinhoodos daytraderek tovább fokozták a nyomást a csapdába esett shortosokon.

Valaki múlt héten még azt is írta redditen, hogy a diákhitelének a visszafizetése múlik a részvényen (bár ez vicc is lehetett).

Forrás: Reddit

A GameStop árfolyama valósággal felrobbant, majdnem megduplázódott a múlt pénteki záráshoz képest és történelmi csúcsra is emelkedett 127 dollárnál – amivel már közel 10 milliárd dolláros piaci kapitalizációja van a cégnek – viszont jött egy kisebb visszahúzás és jelenleg 121 dollár körül jár az árfolyam.

Tehát a múlt csütörtöki záráshoz képest már 180 százalékot ralizott a GameStop árfolyama úgy, hogy a fundamentális oldalon az ég világon semmi sem változott.

gme

Mindeközben a Washington Service arról számolt be, hogy négy bennfentes 899 619 GME részvényt adott el január 12-14. között, összesen 20 millió dollárért (ha pár napot várnak, akkor a tranzakció értéke bőven meghaladta volna a 100 millió dollárt). A bennfentesek mostani értékesítése egyébként 2013 óta a legnagyobb eladásnak számított.

GME insiders selling
Forrás: Washington Service

A mostani eseményeket látva a Zerohedge összegyűjtött még néhány olyan részvényt, amelyek esetében hasonló short squeez lehet kilátásban. Ezek mind Russell 3000 részvények, amelyeken a short interest meghaladja a float 50 százalékát.

most shorted stocks_1
Forrás: ZeroHedge

A listán szereplő egyik részvény egyébként már fel is robbant ma, a szétütött mozilánc üzemeltető, az AMC árfolyama óriásit ralizott ma, miután a cég vezérigazgatója és elnöke, Adam Aron arról számolt be, hogy nincs semmiféle tárgyalás a csődről azt követően, hogy a társaság további 917 millió dolláros tőkeinjekciót kapott.

amc

(ZeroHedge)

Címlapkép: Smith Collection/Gado/Getty Images

frankfurt
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
frankfurt