GettyImages-1281784994
Üzlet

Eladhatja a Huawei a Mate és P okostelefon üzletágait

Portfolio
A kínai Huawei már hónapok óta folytathat tárgyalásokat egy, a sanghaji kormányzat által támogatott befektetői konzorciummal a Mate és P prémium okostelefonok márkajogainak eladásáról két névtelenséget kérő forrás szerint. Az ügy hátterében a Honor eladásához hasonlóan a korábbi amerikai szankciók állhatnak, amelyek megtiltották, hogy a szállítók amerikai technológiájú chipeket adjanak el a telekommunikációs óriásnak, illetve elestek a Google szolgáltatásaitól is.

A Mate és a P szériás okostelefonok márkajogainak eladásáról az egyik forrás szerint már szeptemberben megindulhattak a belső egyeztetések a Huaweinél, de a lehetséges eladási árról nem rendelkezett információval.

Az IDC konzultációs cég becslései szerint 2019 és 2020 harmadik negyedéve között leszállított Mate és P telefonok együttes értéke 39,7 milliárd dollár lehetett.

Magyarán bárki veszi meg a márkajogokat az nem lesz egy olcsó mulatság. Végleges döntés azonban még nem született az ügyben, mivel a Huawei még próbálkozik saját belső tervezésű chipek hazai gyártásával, amelyet az okostelefonokhoz használnak fel.

A Huawei közleményt adott ki a hírekkel kapcsolatban, amelyben azt mondta, hogy:

Értesüléseink szerint alaptalan pletykák keringenek a vezető okostelefon márkáink esetleges értékesítésével kapcsolatban. Nincsenek ilyen terveink.

A tárgyalások híre azt jelentené azonban, hogy a Huaweinél nem számítanak arra, hogy a Joe Biden vezette új amerikai kormányzat megváltoztatná a korábban kivetett szankciókat. Ennek részeként amerikai technológiájú chipeket nem adhatnak el a beszállítók a kínai telekommunikációs óriásnak, illetve elesett például a Google szolgáltatásaitól is. Ez pedig igen komoly érvágás volt, főleg a Kínán kívüli ügyfelek kiesése miatt.

A Huawei még novemberben értékesítette a Honor okostelefon üzletágát, amely mögött hasonló megfontolások húzódtak meg, vagyis az, hogy kivonják a márkát az anyacégre vonatkozó amerikai szankciók alól. A Honor végül egy többszereplős konzorciumhoz került, amelynek része a sencseni kormányzat, illetve a Digital China Group is. Az egyik mostani forrás szerint a Honort végül több mint 100 milliárd jüanért vásárolhatták meg, ami megegyezik a korábban becsültekkel.

A célokat pedig úgy tűnik, hogy sikerült is elérni, mivel a Honor bejelentette múlt pénteken, hogy partnerségre lépett az Intellel és a Qualcommal is az új struktúrában.

A névtelenséget kérő források szerint a Mate és a P esetleges eladását főként a chiphiány motiválhatja.

A két prémium kategóriás márkanév adta a Huawei tavalyi harmadik negyedéves eladásainak a 40 százalékát a Counterpoint kutatóintézet szerint.

(Reuters)

Címlapkép: Wang Gang/VCG via Getty Images

egészségügy doktor orvos kórház
tizezer forint bankjegy
építkezés családi ház

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Milyen időtávon érdemes őket használni? Milyen főbb formációkat javasolt figyelni és ezek mit jelentenek? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
space