vakcinaoltas_koronavirus
Üzlet

Koronavírus: néhány szomszédos országban már kezdődhet a lazítás

Portfolio
Közelíti a 100 millió főt a világban regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, ma reggelig összesen 99,19 millió esetről lehet tudni a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Az elhunytak száma 2,1 millió a járvány kirobbanása óta, a legtöbb fertőzöttet és a legtöbb áldozatot is az Egyesült Államokban jegyzik. Közben lassan, de haladnak az oltási kampányok a világban, eddig a világ 56 országában több mint 65 millió dózist adtak be a Bloomberg adatai szerint. Népességarányosan Izrael áll a legjobban, amit az Egyesült Arab Emirátusok, majd az Egyesült Királyság követ.

Spanyolországban rekordsok fertőzöttet találtak a hétvégén

Spanyolországban a hétvégén rekord mértékben, mintegy 94 ezerrel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki az egészségügyi minisztérium hétfőn közölt összesítéséből.

A tartományok adatai alapján készült jelentés szerint az elmúlt 24 órában mintegy nyolcezer új esetet diagnosztizáltak. A járvány egy éve alatt csaknem 2,6 millió fertőzöttek szűrtek ki.

A dél-európai országban százezer emberből átlagosan már 884-en fertőzöttek, számuk egy hete még 689 volt. A 17 tartományból hatban ezer feletti a százezerre vetített esetszám.

A járvány kezdete óta több mint 56 ezren vesztették életüket, 1369-en az utóbbi egy hét során.

Január 15-e és 21-e között 1,6 millió tesztet végeztek, a pozitivitási arány 16,7 százalék volt.

(MTI)

Ursula von der Leyen nekiment az AstraZenecának

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn telefonbeszélgetés keretében felszólította az AstraZeneca oltóanyaggyártó vállalat vezérigazgatóját az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére és a koronavírus elleni vakcina kiszállításának felgyorsítására - jelentette be a testület illetékes szóvivője hétfőn.

Tovább a cikkhez

NNK: a második hullám lecsengő szakaszában vagyunk

Az új koronavírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban csökkenő tendenciát mutat a harmadik heti szennyvízvizsgálatok eredményei alapján - tette közzé az NNK a koronavírus.gov.hu oldalon.

Tovább a cikkhez

Nagy-Britanniában rég nem volt ilyen kevés fertőzött

A hétfőn ismertetett legújabb adatok szerint csaknem másfél hónapja nem mért alacsony szintre csökkent az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 22 195 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

Ez december 15. óta a legalacsonyabb napi adat. E hónap elején még rendre 60-70 ezer között mozgott a tesztekkel naponta azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma.

A hétfő este zárult egy hétben 236 164 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. Ez 78 816-tal, 25 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

(MTI)

Koronavírus: már a héten megkaphatja az AstraZeneca vakcinája az EU-s engedélyt, de ez még nem elég

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn telefonbeszélgetés keretében felszólította az AstraZeneca oltóanyaggyártó vállalat vezérigazgatóját az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére és a koronavírus elleni vakcina kiszállításának felgyorsítására - jelentette be a testület illetékes szóvivője hétfőn.

Tovább a cikkhez

A beutazási szabályok szigorítását javasolja az Európai Bizottság - Franciaország már lépett is

Az Európai Bizottság hétfőn azt javasolta a tagállamoknak, hogy szigorítsák beutazási szabályaikat, hogy csökkentsék a koronavírus és mutációi terjedését az unióban. Franciaország már lépett is az új koronavírus-variánsoktól tartva, tengeri és légi úton már csak negatív PCR-teszttel lehet belépni EU-s országokból is.

Tovább a cikkhez

A nagy dilemma: nyárig vársz az oltásra, vagy kérheted hamarabb a kínai vakcinát

A koronavírus elleni védőoltás mielőbbi beadatására biztatta az embereket a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában.

Tovább a cikkhez

Moderna: hatásos a vakcina a brit és a dél-afrikai koronavírus-mutációra is

A Moderna vakcinája képes semlegesíteni a koronavírus azon újabb változatait is, amelyeket az Egyesült Királyságban és Dél-Afrikában azonosítottak először – olvasható a cég közleményében.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: feladta a vakcinafejlesztést az egyik nagy amerikai gyógyszergyártó

Felfüggesztette a Merck két koronavírus-vakcinájának fejlesztését, miután kiábrándító adatok érkeztek a korai klinikai vizsgálatok során az oltóanyag által kiváltott immunválaszról – írja a The Wall Street Journal.

Tovább a cikkhez

Lazításra készül Horvátország

A kedvező járványügyi trendek alapján Horvátország enyhíthet a koronavírus-járvány megfékezésére hozott egyes korlátozásokon, ha nem jelenik meg az országban a vírus Nagy-Britanniában azonosított új változata - mondta hétfőn Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője.

Sajtótájékoztatóján Bozinovic kiemelte: a jelenlegi járványügyi intézkedések január 31-ig vannak érvényben, mindazonáltal úgy vélte: még nem jött el az ideje a nagy enyhítéseknek.

Vili Beros egészségügyi miniszter vasárnap a sajtónak úgy nyilatkozott: első körben kinyithatnak a sportközpontok és az edzőtermek, valamint megkezdődhet a tantermi oktatás az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban. Az alsó tagozatosok a múlt hétfőtől már járhatnak iskolába.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 134 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 229 054-et. Egy nap alatt 32 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak számát 4859-re emelve. Kórházban 1485 beteget ápolnak, közülük 138-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2519.

Zágrábban elhunyt egy 10 éves gyermek, akinél úgynevezett sokszervi gyulladás (MIS-C) alakult ki. A kisfiút csütörtökön szállították kórházba magas lázzal és erős hasi fájdalommal, három nappal később belehalt a Covid-betegség súlyos szövődményeibe. Zoran Barusic, a zágrábi járványklinika igazgatóhelyettese a közszolgálati televíziónak elmondta: a sokszervi gyulladás a koronavírus fertőzésen átesett gyerekek körében fordul elő. Eddig húsz ilyen beteget jegyeztek fel Horvátországban, közülük négyen még kórházban vannak - tette hozzá.

Szlovéniában hétfőre 293-mal 158 123-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 19 beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3379-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1173-an vannak kórházban, 192-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 18 350. Az országban már megjelent a brit vírustörzs, ezért a szlovén kormány a hét közepéig felülvizsgálhatja a már bejelentett enyhítéseket, és akár újabb szigorításokat is bevezethet, ha az új vírustörzs elterjedtebb, mint ahogy most tudják. Szlovéniában keddtől megkezdődhet a tantermi oktatás az általános iskolák első három osztályában. Ezt megelőzően azonban még kötelező tesztelésnek vetik alá a pedagógusokat.

(MTI)

Október eleje óta nem látott mélyponton az új esetszám Lengyelországban

Lengyelországban az elmúlt napon 2419 új koronavírus-fertőződést mutattak ki, ez a legkevesebb október eleje óta - közölte hétfőn a lengyel egészségügyi tárca. December 28-a óta a legalacsonyabb az elhunytak száma is. Közölték egyúttal, hogy késik a Moderna e heti vakcinaszállítmánya, de ez egyelőre nem okoz fennakadást a lengyel oltási kampányban.

Előző hétfőn 3332 újonnan regisztrált fertőzöttről adtak számot. A csaknem 38 millió lakosú Lengyelországban október 7-e óta nem mutattak ki napi háromezernél kevesebb új fertőzöttet. Az adatok a következő napokban valamivel magasabbak lehetnek, mert vasárnap mintegy feleannyi tesztet végeznek, mint hétköznap szoktak.

Kifejezetten a Covid-19 miatt 10-en, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 28-an hunytak el. Ez összességében a legkevesebb december 28-a óta, amikor 29 megfertőzött ember hunyt el.

A kormány a hét elejére ígért döntést az eddigi, január végéig érvényes járványügyi intézkedésekről.

A Covid-19 ellen december 27-e óta hétfő délelőttig 707 474 oltást végeztek a Pfizer-BioNTech gyártotta vakcina első vagy második dózisával, illetve a Moderna oltóanyagával. Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője hétfő reggeli sajtóértekezletén közölte: a Moderna vakcinagyártó aznap tájékoztatta Varsót, hogy legalább szombatig elhalasztja a keddre tervezett szállítmányát. "Így már egy következő gyártó is a szállítási időpont módosítását jelenti be, az utolsó pillanatban" - kommentálta a helyzetet Dworczyk, utalva ezzel arra, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinából múlt hétfőn 176 ezer adag érkezett a tervezett 360 ezer helyett, és a következő hetekben is csökkentett szállítmányok várhatók. A Pfizer ígérete szerint a szállítmányokat március végéig pótolják.

Dworczyk közölte: a Modernától további, pontos információkat várnak a halasztás kapcsán. Újságírói kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy a következő szállítmány nem késnek majd. A Moderna miatt a lengyel oltási ütemterven egyelőre nem kell módosítani, mert az oltóhelyeknek már kiosztották az e heti oltásokhoz szükséges vakcinamennyiséget - mondta el.

(MTI)

Ukrajnában már napközben kinyitnak a vendéglátóegységek

Ukrajnában hétfőre a megelőző napoknál jelentősen kevesebb, mintegy 2,5 ezer új beteget és ismét száz alatti elhunytat jegyeztek fel egy nap alatt, az egészségügyi miniszter szerint a csökkenés az épp most lejárt szigorított karantén eredménye.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 2516 új esettel 1 194 328-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 63 áldozattal 21 924-re. Eddig 953 297-en gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem 5800-an, az aktív betegek száma így több mint 3300-zal 219 107-re csökkent.

Vasárnap az országban 1166 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba, fele annyian, mint a megelőző napon.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy hétfőtől véget ért a január 8-án bevezetett, úgynevezett szigorított karantén, és mostantól megint a korábbi, adaptív karantén narancs színtű veszélyességi besorolásának megfelelő szabályok vannak érvényben az ország egész területén, egyelőre február 28-ig.

Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a tanulók visszatérhetnek az iskolapadokba, a vendéglátóegységek nap közben már fogadhatnak vendégeket, az üzletek korlátozás nélkül bármit árusíthatnak, valamint legfeljebb húsz fővel kulturális, sport- és egyéb rendezvények is tarthatók.

A tárcavezető közölte, hogy a kormányzat figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és kedvező esetben szó lehet további könnyítésről, azaz visszatérhetnek az egyes régiók helyzetéhez igazított, adaptív korlátozásokhoz. Ez nyáron volt érvényben Ukrajnában, amikor a régiókat és településeket négy különböző színű - vörös, narancs, sárga és zöld - veszélyességi kategóriába sorolták.

Sztepanov közölte, hogy január 18-24. között 30 612 új koronavírusos megbetegedést jegyeztek fel, csaknem 14 ezerrel kevesebbet, mint a megelőző héten. Tájékoztatása szerint 11 630 új beteg került kórházba, csaknem kétezerrel kevesebb, mint a megelőző héten, továbbá folytatódott az a tendencia is, hogy többen távoztak gyógyultan az egészségügyi intézményekből, mint ahány új beteg került be.

(MTI)

A végzős középiskolások digitális oktatásának felfüggesztését kéri a Nemzeti Ifjúsági Tanács

A Nemzeti Ifjúsági Tanács azt javasolja, hogy a középiskolai végzős évfolyamon tanulók érettségi vizsgáinak sikeressége érdekében - a határidők közelgő lejárta miatt - a digitális munkarendet váltsa fel a jelenléti oktatás, a pedagógusok, a diákok és hozzátartozóik egészségvédelmi szempontjainak maximális figyelembevételével.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: óvatosságra int az orosz vakcina fejlesztője egyes súlyos betegségek esetén

Az orosz Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet az oltóanyag módosított alkalmazási útmutatásában óvatosságra intett a készítmény egyes súlyos betegségek esetén való alkalmazásával kapcsolatban, mivel ezen betegeknél még nem mérték fel a vakcina hatásait maradéktalanul.

Tovább a cikkhez

Müller Cecília: a második oltás után hevesebb reakciók látszanak, de ez csak jót jelent

A héten érkeznek újabb adag vakcinák a Pfizertől és a Modernától, a kínai Sinopharmmal pedig zajlanak a tárgyalások - derült ki az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. A második dózis oltóanyag-beadása után hevesebb reakciók látszanak a beoltottaknál, de ettől nem kell megijedni, mert azt jelzi, hogy reagál a szervezet az oltóanyagra - mondta el Müller Cecília.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: még az amerikai járványügyi hivatal sem tudja, hogy mennyi vakcinára számíthatnak

Még az amerikai járványügyi hivatal (CDC) sem tudja, hogy mennyire koronavírus-vakcinája lesz az Egyesült Államoknak, és ha ők sem tudják, akkor ezt az információt nem fogják tudni közölni Joe Biden elnökkel és a kormánnyal sem – mondta el a CDC vezetője, Rochelle Walensky a CNBC-nek nyilatkozva.

Tovább a cikkhez

Több kórházban járványkitörést okozott a brit vírus Németországban

Németországban is meghatározóvá válik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) először Nagy-Britanniában azonosított, a korábbiaknál fertőzőképesebb változata (B.1.1.7) a szövetségi kormány kancelláriaminisztere szerint. Helge Braun az ARD országos köztelevízió vasárnap késő esti politikai vitaműsorában kiemelte, hogy az új mutáció egyre inkább terjed az országban.

Több kórházban is ez a változat okozott járványkitörést - mutatott rá, felidézve, hogy a hét végén teljes egészében karantén alá kellett helyezni egy berlini klinikát, mert egyszerre 14 fertőződést regisztráltak. Mint mondta, több más országhoz hasonlóan Németországban is a B.1.1.7 lesz a meghatározó vírusváltozat, ami "gondokat okoz" majd, még nehezebbé teszi a járványügyi védekezést.

Németországban december 16-án vezettek be a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó zárlatot. Csak az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok tartanak nyitva, a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás ügyeleti üzemmódban működik, és munkába is csak azok járhatnak, akiknek otthoni munkavégzése nem megoldható. A korlátozások egyelőre február 14-ig érvényesek.

A szigorítások révén a járvány tavaly ősszel kezdődött második hulláma nagyjából tíz napja enyhül. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői  adatai szerint az utóbbi 24 órában 6729 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez hatszázalékos csökkenés az egy héttel korábbi 7141-hez képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 141 665 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 217 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 52 087-re emelkedett.

(MTI)

Két hónapja először újra találtak koronavírusost Új-Zélandon

Több mint két hónapja először regisztráltak koronavírus-fertőzést Új-Zélandon, az ország egészségügyi hatóságainak hétfői bejelentése szerint az 56 éves nő vélhetően a karantén ideje alatt kapta el a vírus új, dél-afrikai variánsát. Chris Hipkins új-zélandi egészségügyi miniszter szerint a fertőzött nő nemrég tért vissza Európából, ám az aucklandi karantént január 13-án a szükséges negatív teszteredményekkel hagyta el. A miniszter azt mondta, egyelőre nem biztosak abban, hogyan kapta el mégis a fertőzést, de hozzátette, vélhetően a karanténlétesítmény egy másik lakója fertőzhette meg.

A nő több rokonának teszteredménye negatív lett, ezt Ashley Bloomfield egészségügyi főigazgató azzal indokolta, hogy a fertőzött elsősorban izomfájdalmakról panaszkodott, nem voltak légzőszervi problémái, így vélhetően kisebb eséllyel adta át a fertőzést környezetének.

A mostani eset az első regisztrált helyi fertőzés november közepe óta Új-Zélandon, a hatóságok pedig arra figyelmeztettek, hogy a vírus dél-afrikai variánsa fertőzőbb az eredeti változatnál.

Új-Zélandon február végén jelentették az első fertőzést, márciusban pedig a kormány országos karantént vezetett be, amelynek keretében az üzleteket és iskolákat bezárták, a lakosokat pedig otthonmaradásra szólították fel. Február óta kevesebb mint 2300 fertőzést regisztráltak, és 25 halálos áldozatról tudni.

A hatóságok hétfőn azt is bejelentették, hogy 2021 júniusáig a körülbelül 5 milliós ország teljes lakosságát be szeretnék oltani. Wellington a svéd-brit AstraZeneca, az amerikai-német Pfizer/BioNTech, az amerikai Novavax és a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica NV gyógyszergyártó cégektől rendelt koronavírus elleni oltóanyagot.

(MTI)

Zavargások Hollandiában a kijárási tilalom miatt

Hollandiában országszerte zavargások törtek ki vasárnap a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatt, több mint 200 embert vettek őrizetbe a hatóságok - írja a Dutchnews holland hírportál.

A beszámoló szerint a rendzavarás Amszterdamban és Eindhovenben kezdődött, ahol tüntető csoportok gyűltek össze annak ellenére, hogy minden fajta csoportos gyülekezést betiltottak a hatóságok. A rendőrség vízágyúkat, lovas rohamosztagot, rendőrkutyákat és könnygázt is bevetett a tiltakozók ellen.  A holland televízió csatornák arról számoltak be, hogy Eindhovenben fiatalokból álló bandák tüzeket gyújtottak és üzleteket fosztottak ki.

Más városokban is, este 9 óra körül - a kijárási tilalom kezdetekor - zavargók támadtak a rendőrökre, és kővel dobálták a kórházakat. Több fiatalt huliganizmus vádjával állítottak elő a hatóságok. Szombaton, a kijárási tilalom első estéjén, a rendbontók egy csoportja felgyújtotta a közép-hollandiai Urk kisváros szabadtéri koronavírus-tesztközpontját, míg a dél-hollandiai Steinben is összetűzésbe torkollott egy százfős illegális rendezvény feloszlatása.

A holland kormány hosszas megfontolás után döntött arról a múlt héten, hogy bevezeti a kijárási tilalmat este fél 9 és reggel fél 5 között, hogy lassítsa a járvány terjedését.

Az országban továbbra is magas, közel ötezer körül van az új fertőzések napi átlaga. Vasárnapi adatok szerint naponta mintegy 80-an haltak bele a fertőzésbe az elmúlt héten, és 2343 fertőzöttet kezelnek kórházakban.

(MTI)

Koronavírus Magyarországon: megérkezett a hétfő reggeli adat, újabb Pfizer-vakcinaszállítmányok érke

844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 360 418 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 024 főre emelkedett - derül ki a napi jelentésből. A kormány a heti ülésén várhatóan a korlátozások meghosszabbításáról dönt. Közben folytatódik az oltási program, hétfőn és kedden újabb Pfizer-vakcinaszállítmány érkezik, több mint 36 ezer ember beoltására elegendő adag.

Tovább a cikkhez

Törökország elkezdte a tömeges oltást az egyik kínai vakcinával

Újabb 6,5 millió adag kínai, koronavírus elleni CoronaVac vakcina érkezett Törökországba - jelentette a török sajtó hétfőn. Ankara összesen 50 millió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített víruson alapuló oltóanyagából. Az első hárommillió adag december végén érkezett meg a kis-ázsiai országba. A szállítmány bevizsgálása után a török gyógyszerfelügyelet engedélyezte a CoronaVac vészhelyzeti alkalmazását, január 14-én pedig megkezdődött a lakosság tömeges beoltása.

A beoltottak száma múlt hét szerdán meghaladta az egymilliót, jelenleg pedig 1 millió 248 ezren áll a mutató. Eddig túlnyomórészt egészségügyi alkalmazottaknak, kisebb részt idősotthonokban élőknek és dolgozóknak, illetve 85 év felettieknek adták be az oltóanyagot.

Az ország lakossága nagyjából 83 millió, így a beoltottak a népesség körülbelül 1,5 százalékát teszik ki.

A kínai CoronaVac védőoltást két részletben, 28 nap eltéréssel kell a szervezetbe juttatni. A most leszállított 6,5 millió dózis egy 10 millió adagos részlet első csomagja, tehát a közeljövőben további 3,5 millió vakcina érkezése várható. Bár a bevizsgálás körülbelül két hetet vesz igénybe, a hétfői szállítmány lehetővé teszi, hogy Törökország megszakítás nélkül folytassa oltási programját.

A török vezetés a CoronaVac alkalmazásán felül az amerikai-német Pfizer-BioNTech-kel is megegyezett 4,5 millió adag oltóanyag beszerzéséről, továbbá az oroszországi oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) szombaton azt közölte, hogy a Szputnyik V vakcinát Törökországban is gyártani fogják, és a technológiaátadás már megkezdődött.

A török egészségügyi minisztérium vasárnap esti adatai szerint az elmúlt napban újabb 5277 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halálos áldozatok száma 140 volt. Az új esetek napi száma december elején még 30 ezer felett járt, a haláleseteké pedig december 23-án érte el csúcsát, amikor 259-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben.

(MTI)

Koronavírus: megszólalt Szlávik János az orosz vakcináról

Ugyanolyan elv alapján működik az orosz Szputnyik V vakcina, mint az AstraZeneca oltóanyaga - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Tovább a cikkhez

Szerbiában is megjelent a koronavírus brit mutánsa

Szerbiában is megjelent a koronavírus decemberben Nagy-Britanniában azonosított új változata, Londonból érkező utasoknál regisztrálták először - közölte a szerb közszolgálati televízió (RTS) hétfőn, a köztársasági elnök bejelentésére hivatkozva.

Az RTS hétfő reggeli híradójában az is elhangzott, hogy a hétmilliós Szerbiában eddig több mint 217 ezren kapták meg a koronavírus elleni védőoltást, a vakcina iránt továbbra is nagy az érdeklődés.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma hétfőre Szerbiában 1318-cal 383 603-ra, Koszovóban 392-vel 58 088-ra, Észak-Macedóniában 183-mal 90 667-re, Montenegróban 387-tel 58 316-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 203-mal 120 045-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 18-cal 3886-ra, Koszovóban hattal 1456-ra, Észak-Macedóniában szintén hattal 2785-re, Montenegróban kettővel 768-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig öttel 4509-re nőtt.

(MTI)

Indonézia arra számít, hogy 1 év múlva érik el a nyájimmunitást

Legalább egy évig tart, mire Indonézia eléri a nyájimmunitást – véli az ország pénzügyminisztere a CNBC tájékoztatása szerint. Az ország költségvetésében most prioritás, hogy a koronavírus-vakcinákra költsenek, a becslések szerint összesen mintegy 1,7 milliárd dollárba kerülhet az oltási program - tette hozzá. Indonézia januárban indította el az oltási programját azzal, hogy sürgősségi engedélyt adott ki a kínai Sinovac vakcinájára.

Koronavírus Magyarországon: hamarosan megszólal az operatív törzs

Ma is tart sajtótájékoztatót az operatív törzs, a meghívó szerint 11.15-től kezdődően. Az eseményről élőben tudósítunk.

Tovább a cikkhez

Címlapkép: Jane Barlow/PA Images via Getty Images

Jakab Ferenc: nem rossz a kínai vakcina, nem kell tőle megijedni

„Ha tudományos tények és publikációk alátámasztják egy vakcina hatásosságát, akkor nincs olyan vakcina, amivel ne oltathatnánk be magunkat” – jelentette ki Jakab Ferenc az ATV Heti Napló című műsorában. Mint elmondta, akit beoltanak, az nagy eséllyel nem adja tovább a vírust, és szerinte az oltás hasznos akkor is, ha valaki már átesett a betegségen.

Tovább a cikkhez

Amióta berobbant Magyarországra a koronavírus-járvány, most a legjobbak a gazdaság konjunktúra-kilát

Határozottan emelkedett januárban a lakossági és üzleti fogyasztói bizalmi index és e kettő eredőjeként manusz 19,7 pontról mínusz 16,3 pontra ugrott a GKI konjunktúraindexe, ami egyúttal tavaly március, azaz a koronavírus berobbanása óta a legmagasabb értéknek számít. Ez egyébként elmondható a két üzleti bizalmi indexről is, azaz a kijárási korlátozásokkal tarkított második hónapban, az oltási stratégia elindulása mellett bizakodóbb már mind a lakosság, mind az üzleti szféra, különösen az ipar.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Kínában is elkezdenék beoltani az időseket

A tervek szerint Kínában is kiterjesztik a koronavírus elleni oltási programot az idősekre a kormányzati engedélyek beszerzésének, valamint a vakcinagyártás bővítésének függvényében - derül ki egy, a China Daily című kínai pártlap internetes kiadásában hétfőn megjelent cikkből.

Tovább a cikkhez
frankfurt
5g_mobiltorony
koronavirusvakcina_oltas
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
frankfurt