vakcina oltás
Üzlet

Müller Cecília: a második oltás után hevesebb reakciók látszanak, de ez csak jót jelent

Portfolio
A héten érkeznek újabb adag vakcinák a Pfizertől és a Modernától, a kínai Sinopharmmal pedig zajlanak a tárgyalások - derült ki az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. A második dózis oltóanyag-beadása után hevesebb reakciók látszanak a beoltottaknál, de ettől nem kell megijedni, mert azt jelzi, hogy reagál a szervezet az oltóanyagra - mondta el Müller Cecília.

A második oltás után hevesebb reakciók lehetnek

Sokan kapják itthon már a második adag oltást, itt hevesebbek a reakciók, ami nem meglepő, hiszen az első adagnál az ellenanyag-termelés indul meg, a második után pedig megkezdődik a sejtes immunitás kialakulása. Olyan memóriasejtek alakulnak ki, amelyek emlékezni fognak a kórokozókra, ennek a folyamatnak az a következménye lehet (nem mindenkinél, de előfordulhat), hogy a második adag után erőteljesebbek a helyi reakciók, bőrpír, hőemelkedés, 1-2 napos láz, levertség, izomfájdalom jöhet, amire paracetamol javasolt – javasolja Müller Cecília. Számítani lehet rá, nem kell tőle megijedni, az oltóanyag hatásosságát mutatja, azt, hogy reagál a szervezet az oltóanyag beadására – tette hozzá az országos tisztifőorvos.

Pfizer-és Moderna-vakcinák is érkeznek a héten

Zajlik a védőoltások beadása. Nincs olyan vakcina a világon, ami 100 százalékos védelmet ad. A beoltotti szám még nagyon alacsony ahhoz képest, amit el szeretnénk érni - mondta el Müller Cecília.

Ma is szállít egy adag oltóanyagot a Pfizer, több mint 11 ezer fő részére. Holnap több mint 25 ezer fő részére elegendő Pfizer-vakcina érkezik, a Moderna pedig vasárnapra ígért további 9 ezer fő beoltására alkalmas mennyiséget.

Mindegyik vakcina működik a koronavírus ellen, legyen szó mRNS-vakcináról, inaktivált vírust tartalmazó vakcináról, fehérje alapú vakcináról - mondta el Müller Cecília, emlékeztve arra, hogy annak idején a H1N1 vírus ellen például csak az inaktivált kórokozót tartalmazó vakcinák voltak hatásosak.

Az AstraZeneca is kapott engedélyt Magyarországon, de ők is kevesebbet tudnak szállítani. A gyártók folyamatosan változtatják, hogy mikor és mennyi vakcina elérhető, ezért is kellett más forrásokat keresni, ezért rendeltünk 1 millió főnek elegendő orosz Szputnyik V vakcinát, amelynek minden tételét meg fogják itthon vizsgálni – mondta el Müller Cecília. Tárgyalások zajlanak a kínai Sinopharm vakcinájáról is, ez egy elölt vírust tartalmazó vakcina, ami egy ismert, jól működő technológia.

Müller Cecília: a brit mutánst figyeljük itthon

Müller Cecília elmondta, hogy a fertőzöttek számának csökkenését 4-5 héttel követi az elhunytak számának csökkenése. Az adatok sokkal kedvezőbbek, mint néhány héttel ezelőtt voltak, főleg ha a környező országok adataival összehasonlítjuk. Több országban elindult a harmadik hullám és sok fejfájást okoznak a mutáns vírusok. Itthon elsősorban a brit vírust figyeljük, de brazil, afrikai és egy mutáns vírustörzseket is kimutattak a világon.

Kedvező szám, hogy Magyarországon a gyógyultak száma már a másfélszerese az aktív betegekének.

Akkor lesz enyhítés, ha elegendő oltóanyag érkezik

Kiss Róbert rendőr alezredes a hétvégi rendőri intézkedésekkel kezdi a tájékoztatót. Akkor kerülhetnek a járványügyi intézkedések enyhítésre, ha megfelelő mennyiségű oltóanyag érkezik – tette hozzá. A vendéglátósoktól együttműködést kér a harmadik járványhullám elkerülése érdekében.

Koronavírus Magyarországon: megérkezett a hétfő reggeli adat, újabb Pfizer-vakcinaszállítmányok érke

844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 360 418 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 024 főre emelkedett - derül ki a napi jelentésből. A kormány a heti ülésén várhatóan a korlátozások meghosszabbításáról dönt. Közben folytatódik az oltási program, hétfőn és kedden újabb Pfizer-vakcinaszállítmány érkezik, több mint 36 ezer ember beoltására elegendő adag.

Tovább a cikkhez

11.15-től tájékoztat az operatív törzs

Hétfőre a „szokásos” időpontra, 11.15-re hirdette meg a tájékoztatóját az operatív törzs. Vélhetően szó lesz a vakcinákról és az oltási programról is.

Müller Cecília tegnapi nyilatkozata szerint átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció, az oltásra jelentkező egészségügyi dolgozók 80 százaléka már megkapta a védőoltást, és közülük nyolcezren már a második dózist is. Müller Cecília utalt arra is, hogy az új vakcinabeszerzésekkel már a 60 év felettiek, illetve a 89 évnél idősebb állampolgárok oltása kezdődhet meg, őket elsősorban otthonaikban a háziorvos vagy egy oltócsoport fogja felkeresni.

Elárulta Müller Cecília, mi a feltétele annak, hogy az orosz vakcinát is felhasználhassák itthon

Miután a héten kiadta az ideiglenes felhasználási engedélyt az orosz Szputnyik V-re az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és 1 millió ember beoltására elegendő vakcinát kötött le a kormány a következő 3 hónapra, elárulta a közmédiának Müller Cecília országos tisztifőorvos, hogy mikor lehet ténylegesen megkezdeni itthon az orosz vakcinával való oltást. Ez azután történhet meg, miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ a már eddig leszállított 6 ezer adagnyi orosz vakcinánál ellenőrizni tudja, hogy valóban szaporodásra képtelen vírust tartalmaznak, ugyanakkor az információt eljuttatják a sejthez, így ki tudják váltani az immunválaszt. Közben jelezte, hogy a magyar oltási terv átgondolt, haladnak a tervek szerint és nagy előrelépésnek nevezte, hogy a magyar szakembereknek is sikerült a vírus angliai mutációját itthon sejttenyészeteken szaporítani, így ez segíthet a magyar oltóanyag kifejlesztésében is.

Tovább a cikkhez

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus
vakcina oltatás oltás
D__VG20190304010
ember kávézó étterem getty stock

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
GettyImages-game