GettyImages-1206147315
Üzlet

Kis mínuszokkal zártak az amerikai indexek a csúcsdöntések után

Portfolio
A hétfői csúcsdöntések után minimális csökkenésekkel zárták a kereskedést az irányadó amerikai indexek a technológiai óriásvállalatok következő napokban érkező negyedéves gyorsjelentéseire várva.

Mínuszos zárás az amerikai tőzsdén

Egész nap a hétfői záróértékek közelében mozogtak az irányadó amerikai indexek, a kereskedést végül kis mínuszokkal zárták:

 • a Dow 0,1 százalékot esett, 30 937,5 ponton zárt,
 • az S&P 500 0,2 százalékkal került lejjebb, 3849,6 pontig esett,
 • a Nasdaq 0,1 százalékot veszített értékéből, 13 626 ponton fejezte be a napot.

Új operációs vezérigazgató-helyettest nevezett ki a Waberer's

A Waberer’s Barna Zsoltot nevezte ki a magyarországi központú nemzetközi fuvarozási üzletágért felelős operációs vezérigazgató-helyettesévé, aki Olivier Van Houtte-t váltja a poszton. Ezzel egyidőben Tóth Szabolcs pozíciójának magyar elnevezése gazdasági vezérigazgató-helyettesre változik.

Tovább a cikkhez

Valamire készül az Opus egyik vállalata és a DM-Ker

Szándéknyilatkozatot írt alá az Opus egyik ipari leányvállalata a DM-Ker-rel stratégiai együttműködés lehetőségéről, ami akár a DM-Ker „tőkeszerkezetének módosulásával” is járhat a két cég közleménye szerint. A DM-Ker tavaly októberben tervezett részvénykibocsátást a BÉT-en, de ezt elhalasztották, miután „alternatívák merültek fel”.

Tovább a cikkhez

Drónfejlesztő cégbe száll be a 4iG

A 4iG adásvételi szerződést kötött a Rotors and Cams Zrt. (RaC Zrt.) 24 százalékos kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlására. A 4iG szakmai befektetőként jelenik meg a társaságban, a tulajdonszerzés célja szoros szakmai együttműködés kialakítása a vállalatok között az egyedi pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) informatikai és K+F központú fejlesztésében. Az ipari, mezőgazdasági, tudományos és védelmi célú rotor meghajtású drónok tervezésével, gyártásával foglalkozó Rotors & Cams a drónok elleni védelemre is kínál megoldásokat, 2020. évi árbevétele eléri a 4,3 milliárd forintot.

Tovább a cikkhez

Pluszban fejezte be a napot a BUX

A magyar tőzsde ma a jobban teljesítők közé tartozott az európai mezőnyben, a BUX index 0,74 százalékkal került feljebb, főleg az OTP emelkedésének köszönhetően, amely 1,13 százalékkal került feljebb. A Mol és a Richter szintén pluszban fejezte be a napot, előbbi 0,81 százalékot, míg utóbbi 0,42 százalékot emelkedett. A Magyar Telekom árfolyama stagnált.

Az emelkedést segítette a jobb nemzetközi hangulat is, mivel kedvező adatok érkeztek a német feldolgozóipar exporttal kapcsolatos várakozásairól, de az IMF is fölfelé módosította a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó kilátásait. Jól teljesítettek ma a bankok, az autógyártók és az ipari cégek is, vagyis az inkább ciklikusnak mondható részvények.

buuux

A fukusimai atomkatasztrófa utórengései most hoztak ralit a tőzsdén

A japán média értesülései szerint a fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco arra vonatkozóan mutatott be terveket, hogy újraindítsa egyik Niigata prefektúrában lévő egységét, amelyet még 2011-ben zártak be a fukusimai katasztrófát követően.

Tovább a cikkhez

Megkapták a zöld jelzést, összefog a Tesla és a BMW

Az Európai Bizottság zöld utat adott annak az akkumulátor technológiával kapcsolatos összefogásnak, amelynek részeként mintegy 2,9 milliárd eurós állami támogatást kaphat 42 vállalat, köztük a Tesla és a BMW, de a haszonélvezők közé tartozik a Stellantis és a Northvolt is. A projekt célja, hogy az EU versenypozíciója erősödjön az elektromos járművek területén.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az amerikai tőzsdék

Pozitívan kezdik a napot a vezető amerikai részvényindexek is, az S&P 500 0,2 százalékkal, a Dow Jones 0,4 százalékkal, míg a Nasdaq 0,1 százalékkal került feljebb. Az emelkedést segíti, hogy továbbra is jól alakulnak a vállalati gyorsjelentések, a Johnson & Johnson és a 3M pénzügyi eredményei is a várakozások felett alakultak. Emellett a befektetők arra számítanak, hogy újabb pénzügyi stimulus érkezhet majd, ám ennek időzítése még egyelőre kérdéses, akár március közepéig is kitolódhat Chuck Schumer szerint, aki a szenátus demokrata frakciójának vezetője. 

amcsi

Nagyot megy ma a DAX, optimisták az exportőrök

Bár tegnap még kedvezőtlen hírek érkeztek a német gazdasággal kapcsolatban, az ország legfontosabb konjunktúra-indexe 6 hónapja a legalacsonyabb szintre esett, de ma mégis remekül teljesít a DAX index, már közel 2 százalékot emelkedett.

Több kedvező hír is érkezett, ami magyarázatot adhat erre:

 • Az Ifo kutatóintézet adatai szerint a német termelői szektor exportőreinek várakozásai nagyot javultak az előző hónapokhoz képest, október óta a mostani a legmagasabb érték.
 • Az IMF mai közleményében megemelte a 2021-es globális gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseit 0,3 százalékponttal 5,5 százalékra, és azt is jelezték, hogy a 2020-as visszaesés mértéke is alacsonyabb lehet az októberben vártakhoz képest közel egy százalékponttal (3,5 százalék).
 • Végül az AstraZeneca is cáfolta a korábbi kritikákat, hogy az oltóanyaga kevésbé lenne hatékony a 65 év felettiek esetében.

Látható, hogy a legjobban emiatt a ciklikusabb vállalatok teljesítenek, mint az autógyártók vagy az ipari cégek. 

IMF: a második félévben lendülhet bele a gazdaság

Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.

Tovább a cikkhez

Kijött a friss lista, már nem az Amazon a világ legértékesebb márkája

Három év után ismét az Apple a legértékesebb márka a világon a brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat 2021-es Global 500 ranglistája szerint.

Tovább a cikkhez

Bombaformában a Tesla, ilyen még soha nem volt a cégnél

Félmillió autó, nagyjából ennyit gyártott és értékesített tavaly a Tesla, a nagy kérdés azonban az, hogy alakult a cég bevétele, profitja 2020-ban, és természetesen az, mit terveznek 2021-re Elon Muskék. A tavalyi negyedik negyedévben nem csak rekordértékesítést, de rekordbevételt és profitot is elérhetett a vállalat. A befektetők a Model Y gyártásáról, a kínai és a német üzem terveiről, és a Cybertruckról is friss információkat kaphatnak a holnap érkező gyorsjelentés után.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék, jól teljesítenek a bankok

A tegnapi rossz teljesítmény után kitart ma a jó hangulat az európai tőzsdéken, a DAX már 1,4 százalékos pluszban van, a CAC pedig 1 százalékot emelkedett, ugyanakkor a brit FTSE nem sokat mozdult. A BUX index a jobban teljesítők között található, ami az OTP remek teljesítményének is köszönhető, amely már 1,89 százalékkal került feljebb. 

Az OTP-hez hasonlóan az európai nagybankok részvényeinek is jó a mai teljesítménye egyelőre. A régiós társak közül jól teljesít még az Erste és a Raiffeisen is. 

Kegyetlen hegycsúcs: amikor mindent maga alá temet a tőzsdei zuhanás

Borítóképünkön a 3.128 méter magas Cerro Torre hegycsúcsa látható Patagóniából, amelyet az 1991-es „Kegyetlen hegycsúcs” című film tett közismertté. Az elmúlt hónapokban az amerikai részvénypiacon gyakorta fordultak elő a Cerro Torre látképére kísértetiesen hasonló alakzatok. Hirtelen 100+ százalékos emelkedések, majd pár nap múlva 50+ százalékos zuhanások. A mai írás a kegyetlen hegycsúcshoz hasonló tőzsdei árfolyamgrafikonok kialakulásának körülményeivel és mozgatórugóival foglalkozik.

Tovább a cikkhez

Javul a magyar tőzsde teljesítménye is

A BUX index teljesítménye jelentősen javult a rosszabb kezdést követően, a magyar blue chipek közül az OTP emelkedett a legtöbbet, már 1,66 százalékkal került feljebb, de a Mol is pluszban van. Jól teljesít még a Waberer's is, de a PannErgy és az AutoWallis egyelőre kevésbé.

Érdemes még kiemelni a Nutex mai teljesítményét is, a részvények 2,6 százalékkal kerültek feljebb, miután tegnap a társaság igazgatótanácsa az alaptőke zárt körben történő felemeléséről döntött. A forgalom is relatíve magasabb, 30 millió forint körül alakul eddig,

Kereskedés NUTEX-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Javul a hangulat Európában, emelkednek a vezető részvényindexek

A piacnyitás előtt kereskedési adatok még esést vetítettek előre a legtöbb európai börzén, ugyanakkor a nyitásra jelentősen javult a hangulat, és a vezető részvényindexek közül a DAX 0,5 százalékkal, a francia CAC 0,2 százalékkal, míg a FTSE 0,3 százalékkal került feljebb, de máshol is többnyire javuló kép látható.

daxnyit

A BUX mínuszban kezdi a napot

A BUX index a nyitást követően 0,4 százalékos mínuszban áll, a magyar blue chipek közül az OTP 0,2 százalékkal, a Mol 0,1 százalékkal, a Richter 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom stagnál.

buxxxx

31 forinton jön tőkeemelés a Nutexnél

A Nutex igazgatótanácsa tegnap a társaság alaptőkéjének zárt körben történő felemeléséről döntött.

Tovább a cikkhez

Esés jöhet a tőzsdéken

 • Az Egyesült Államok vezető részvényindexei vegyes napot zártak tegnap: az S&P 500 és a Nasdaq is feljebb tudott kerülni, előbbi 0,36 százalékkal, míg utóbbi 0,69 százalékkal, ami újabb rekord esetükben. A Dow Jones ezzel szemben enyhén lejjebb került, 0,12 százalékkal. Ma igazán belendül a gyorsjelentési szezon, megismerhetjük a Starbucks, az AMD, a Microsoft, a GE, illetve a Johnson & Johnson számait is többek között. Eddig nem okoztak csalódást a vállalatok, hiszen akik eddig jelentettek az S&P 500 tagjai közül, azoknak a 73 százaléka teljesítette felül a bevételi és a nyereségre vonatkozó becsléseket is a Bank of America adatai alapján.  
 • Az ázsiai tőzsdék többnyire mínuszban állnak, a befektetők aggódnak a koronavírusos esetek növekedése miatt egyes országokban, illetve az oltások sem haladnak a vártnak megfelelő ütemben. A Nikkei 0,96 százalékkal, a sanghaji börze 1,26 százalékkal, a Kospi 1,8 százalékkal, a szingapúri tőzsde pedig 1,26 százalékkal került lejjebb.   
 • A határidős amerikai indexek mínuszban vannak, a határidős DAX pedig közel 1 százalékos mínuszt vetít előre a nyitásra.
 • Ma tartja idei első kamatdöntő ülését az MNB, de meglepetésnek számítana, ha a jegybank módosítana a kamatszinteken. A kamatdöntésről szóló közlemény délután kettőkor, az azt kísérő sajtótájékoztató 3-kor lesz. Emellett a jegybanknak még kötvényvásárlási aukciója is lesz, amelyet szintén érdemes figyelni. A nemzetközi makrogazdaságban viszont kifejezetten eseménytelen lesz a mai nap.
 • Az olaj árfolyama közel 1 százalékkal került lejjebb a mai kereskedésben, a Brent hordónként 55,5 dollárba kerül, míg a WTI típus ára 52,4 dollár. Az arany árfolyama stagnál, unciánként 1854 dolláron áll.
 • A forint enyhén gyengült a mai kereskedésben, egy euróért 358 forintot kérnek, míg a dollár ára a 295,1 forintos szinten áll.

Ahogy fentebb is említettük már, ma számos gyorsjelentés érkezik, többek között a Starbucks, az AMD, a Microsoft, a GE és a Johnson & Johnson számait is megismerhetjük. Európai oldalon pedig az LVMH, a Novartis és a UBS teszi közzé friss pénzügyi adatait.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

Tényleg jön a tőzsdei összeomlás? Érdemes még bitcoint és Teslát venni?

Tavaly március óta tart a rali a világ tőzsdéin, egymás után dőlnek meg a történelmi csúcsok, miközben a koronavírus-járvány miatti lezárások után a gazdaság még mindig nem tért vissza a rendes kerékvágásba. A globális pénzbőség mániák kialakulásához vezetett, a tőzsde sztárja a Tesla és a bitcoin, többek között ezekről beszélgetett Orosz Márton Nagy Viktorral, a Portfolio vezető elemzőjével.

Tovább a cikkhez
frankfurt
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
frankfurt