dunaferr dunaújváros vasmű üzem
Üzlet

Ők mentik meg a hatalmas magyar céget?

Portfolio
Hetek, sőt hónapok óta azt hallani, hogy már úton van egy olyan stratégiai partner, amely kiutat jelentene a Dunaferr számára a vasmű jelenlegi válsághelyzetéből. A dunaujvaros.com portál most már két konkrét vállalatot meg is említett értesülései alapján.

A helyi portál azt írta, hogy régóta folyamatosan találgatnak arról, melyik cég vetett szemet a dunaújvárosi vállalatcsoportra. A Dunaferr cégvezetése hónapok óta táplálja az ezzel kapcsolatos várakozásokat, sokszor egymással ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg erről. Íme ezek közül néhány az elmúlt 2 hónapból:

A portál a befektetés/együttműködés részleteire rálátó forrással történő beszélgetései alapján úgy fogalmaz, hogy hamarosan pont kerülhet a történet végére. A történet megalapozottságát azonban már a cikk maga is megkérdőjelezi, amikor azt írja: "a következő napok tárgyalásai, egyeztetései hozhatnak még fordulatot a befektetés ügyében".

Az acélpiac jelenlegi környezetét is bemutatja a cikk. Ezek szerint annyira erős a konjunktúra jelenleg a világ acélpiacain, hogy minden gyártói kapacitásra szükség van és értékesek ezek. Egy forrásuk szerint "most minden szög eladható".

"Pörög a piac, kell az acél, és ebben a helyzetben minden acélpiaci szereplő célja az, hogy növelje a kapacitásait. Ennek két útja van, illetve lehet: az egyik az, hogy a birtokon belül lévő gyártóbázisait a lehetséges maximumon futtatja, a másik, hogy új együttműködéseket keres, olyan szereplőt, amely képes az ő erőforrásaiból – pénzéből vagy alapanyagából – rövid időn belül acélpiaci léptékben is számottevő készáruval a piacra lépni. Ezt látjuk most" - fejtette ki egy másik forrás.

Mindezek közepette a portál szerint 

a nyilvánosság teljes kizárásával, de az elmúlt időszakban folyamatossá vált az iparági nagyszereplők érdeklődése az ISD Dunaferr iránt.

Az elmúlt hetekben egymás kezébe adták a kilincset a kérők - írja a lap. A tegnap megjelent cikkében úgy fogalmazott a portál, hogy jelenleg is tartózkodik delegáció a gyárban, ezúttal a Liberty Steel Group képviseletében érkeztek mérnökök és gazdasági szakemberek Ostravából. Ez a csoport a térségben több acélpiaci bázist a magáénak tudhat, londoni székhellyel rendelkezik, de valójában indiai óriásról van szó. Nemrégiben jelent meg az a hír, hogy a Liberty ajánlatot tett a ThyssenKrupp Steel Europe felvásárlására. Vagyis a csoport aktív Európában.

A másik érdeklődő a nehézipari, energetikai és hajózási üzletágban egyaránt komoly szereplőként számon tartott Duferco Group. Emlékezetes, ez a vállalat volt az egyik szereplője volt a dunaújvárosi vasgyár privatizációjának.

Mindezek mellett egy maghatározó ukrán acélipari szereplő is szerepel az érdeklődők között, ráadásul egészen a Liberty belépéséig a legkomolyabb érdeklődőként emlegették. Ők a következő napokban érkezhetnek a városba. Információik szerint

delegációjuk kormányzati szintű tárgyalásokat is kezdeményez a dunaújvárosi befektetésről.

"Hogy a három "nagy játékos" közül melyik lesz a befutó, az egyelőre megjósolhatatlan – valóban sok múlik, múlhat a következő napok tárgyalásain, de a Liberty gyorsasága, rugalmassága alaposan átrendezheti a képletet" - zárul a cikk.

A Dunaferr jelentőségét külön cikkben mutatták be a KRTK kutatói a napokban:

A cégvezetés és szakszervezetek közötti adok-kapok pedig folytatódott az elmúlt hetekben:

Címlapkép: Dunaújváros, 2012. május 4. Nyersvasat szállít egy daru az ISD Dunaferr Zrt. konverterüzemében, Dunaújvárosban. Forrás: MTI Fotó: Máthé Zoltán

frankfurt
egészségügy doktor orvos kórház
tizezer forint bankjegy
építkezés családi ház

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Milyen időtávon érdemes őket használni? Milyen főbb formációkat javasolt figyelni és ezek mit jelentenek? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
frankfurt