xboxkonzolmicrosoft
Üzlet

Elkezdődött a jelentési szezon a techóriásoknál - Jó hírt hozott az első fecske

Portfolio
Nagyot lendített a világjárvány a Microsoft cloud üzletágán, ez 2020 utolsó negyedévére is kitartott, folytatódott a cloud szolgáltatások bevételeinek dinamikus növekedése az amerikai szoftveróriásnál - derült ki a társaság gyorsjelentéséből. A globális chiphiány ellenére megugrottak az Xbox-értékesítések a karácsonyi időszakban és a LinkedIn hirdetési bevételei is lassan a válság előtti dinamikával növekszenek. Mindezeknek köszönhetően Microsoft kétszámjegyű bevétel-és profitnövekedést könyvelt el a lezárt időszakban és az elemzői várakozásokat is felülteljesítette, így jól fogadták a befektetők a gyorsjelentést, a részvények árfolyama emelkedett a zárás utáni kereskedésben. A Microsoft negyedéves eredményei azért is kaptak kiemelt figyelmet a befektetők körében, mivel az amerikai techóriások közül elsőként jelentett és a következő napokban követik a többiek.

Várt feletti számok

Kellemes meglepetést okozott tegnap, az amerikai tőzsde zárása után közzétett negyedéves gyorsjelentésével a Microsoft, minden szinten felülteljesítette az elemzői várakozásokat a társaság és nem is elhanyagolható mértékben, az egy részvényre jutó eredmény például több mint 23 százalékkal haladta meg az elemzői konszenzust.  Mind a bevétel, mind a profit kétszámjegyű ütemben emelkedett 2020 október-decemberi időszakában az előző év azonos negyedévéhez képest és a profitabilitás is javult a cégnél.

A Microsoft főbb negyedéves számai
  4Q 19 4Q 20 várt 4Q 20 tény tény / várt változás év / év
nettó árbevétel (millió USD) 36906 40180 43076 7,2% 16,7%
bruttó fedezeti szint (%) 66,5% 64,8% 67,0% 2,2% 0,5%
működési eredmény (millió USD) 13891 14914 17897 20,0% 28,8%
működési eredményszint (%) 37,6% 37,1% 41,5% 4,4% 3,9%
nettó eredmény (millió USD) 11649 12530 15463 23,4% 32,7%
EPS (USD)                           1,51                           1,64                           2,03 23,7% 34,4%
Forrás: Refinitiv, Microsoft, Portfolio          

A járvány tavaly nagyot lendített a vállalatnál a cloud szolgáltatásokon, ahogy egyre többen kényszerültek otthonról dolgozni, vagy tanulni és ez az év utolsó hónapjaiban is kitartott.

Ebből nem csak a Microsoft, de a versenytársak, mint az Amazon, vagy az Alphabet is profitáltak, a vállalatok ugyanis felgyorsították az átállásokat a cloud szolgáltatásokra. A negyedik negyedévre a Microsoft tulajdonában lévő üzleti közösségi oldal, a LinkedIn bevételei is meglepetésszerű javulást mutattak és a vállalat jól tudta kezelni a chiphiányt is, ami az Xbox-üzletágnak fontos.

Az üzletágak

Az „intelligens cloud” üzletág bevétele 23 százalékkal nőtt 2020 utolsó negyedévében év/év alapon, ezen belül az Azure 50 százalékos növekedést könyvelt el. Az elemzők valamivel kisebb mértékű, 41 százalékos dinamikára számítottak. Ezt az erős felhasználói kereslet hajtotta, akiknél erőteljesen beindult a digitális transzformáció – tette hozzá a cég pénzügyi igazgatója, Amy Hood a Reutersnek adott interjúja során.

A LinkedIn bevétele 23 százalékkal nőtt, ami már közelíti a járvány előtti dinamikát. 2020 első három negyedévében az üzletág bevételeire rányomta bélyegét, hogy a vállalatok visszavágták a költekezéseiket, de mostanra a hirdetési piac is magára talált.

A PC-üzletág, amely többek között a Windows operációs rendszer és az Xbox játékkonzolok értékesítéseit foglalja magában, 14 százalékkal növekedett az időszakban. Novemberben a Microsoft két új Xboxot dobott piacra és a globális chiphiány ellenére is 86 százalékkal adott el többet a készülékből, mint egy évvel korábban és a cégvezető szerint a kereslet nagyobb ütemben nő, mint a kínálat, így folytatódhat a növekedés a szegmensben. Emellett az Xboxoz kapcsolódó szolgáltatások bevételei is nőttek a negyedévben, a Microsoft játék üzletágának bevételei először lépték át az 5 milliárd dolláros szintet és a havi előfizetők száma 18 millióra nőtt decemberre a szeptemberi 15 millióról.

Ami a kilátásokat illeti, az „intelligens cloud”-üzletág bevételei 14,83 milliárd dollárra rúghatnak a folyó negyedévben a menedzsment várakozásai szerint, ami optimistább, mint az elemzői várakozások, a konszenzus szerint ugyanis 14,12 milliárd dollárt vártak a szakértők – derült ki a negyedéves eredményeket bemutató konferenciahíváson. A másik két divízióra (produktivitás és PC) szintén az elemzői várakozásokat meghaladó kilátásokat fogalmazott meg a vezetőség, 13,48 és 12,5 milliárd dolláros bevételt vár a két üzletágnál, miközben a konszenzus 12,9, illetve 11,6 milliárd dollár.

A profit

A profitabilitás szempontjából leginkább figyelt vállalati cloud üzletág bruttó fedezeti szintje 71 százalékra emelkedett a negyedévben, szemben az egy évvel korább 67 százalékra rúgott.

Minden üzletágban növekvő profitról számolt be a vállalat, a cégszintű működési eredmény 17,9 milliárd dollár lett, a nettó eredmény pedig 15,4 milliárd dollár, ami 29, illetve 33 százalékos növekedésnek felel meg a bázisidőszakhoz képest. A Microsoft egy részvényre jutó eredménye 2,03 dollárra rúgott, ami jelentősen felülteljesítette az elemzői várakozásokat, a konszenzus ugyanis 1,64 dollár volt.

A bevételnél nagyobb mértékben nőtt a Microsoft nyeresége, ennek köszönhetően a profitráták is javultak. A cégszintű bruttó fedezeti szint fél százalékponttal, a működési eredményszint 3,9 százalékponttal emelkedett az egy évvel ezelőtti helyzethez képest.

Árfolyamreakció

A várt feletti negyedéves számok és az optimista menedzsment-kommentár hatására emelkedett a Microsoft árfolyama a zárás utáni kereskedésben, közel 4 százalékos pluszba lendült a részvény. A Microsoft részvényei tavaly az egész techszektorral együtt szárnyaltak, történelmi csúcsra emelkedtek, az elmúlt egy évben közel 50 százalékot drágult a részvény.

Árazás

Az árfolyamemelkedést nem követte le teljesen az elemzői várakozások emelkedése, így a Microsoft részvényeinek értékeltsége emelkedett, a 12 havi előretekintő P/E ráta már 30 feletti. 

Historikus viszonylatban (az elmúlt 10 év átlagához képest) kifejezetten drágák a Microsoft részvényei, viszont mivel az egész technológia-szektor értékeltsége megemelkedett, így most már jelenleg csak megközelítőleg 15 százalékos prémiummal forognak a Microsoft papírjai az S&P IT indexhez képest.

Címlapkép: Phil Barker/Future Publishing via Getty Images

koronavírus vakcina
Koronavírus
vakcina oltatás oltás
D__VG20190304010

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
GettyImages-game