FONTOS Itt a friss rendelet a kijárási korlátozásról!
GettyImages-1211246454 (1)
Üzlet

Nagyot raliznak az amerikai tőzsdék, igazi hullámvasút Európában

Portfolio
Az S&P 500 és a Dow Jones 1, a Nasdaq 0,5 százalékkal került feljebb zárásra. A kedvező hangulatot segítette, hogy a várakozásoknak megfelelően alakultak a negyedik negyedéves GDP-adatok, ami azért nagy szám, mivel az elmúlt időszakban egyre súlyosbodott a járványhelyzet. Emellett a munkanélküliségi adatok sem alakultak rosszul. Európában igazi hullámvasút volt látható, csúnya kezdés után már szinte raliztak a részvényindexek. A BUX is felülteljesítő volt ma, elsősorban az OTP és a Mol teljesítményének köszönhetően. Alapvetően a ciklikus papírok körében láthatóak nagy kilengések. Alaposan megfordult tehát a piaci hangulat, és emellett emelkedik az arany, az ezüst és a bitcoin is. Európai oldalon az is segített, hogy a Pfizer és a BioNTech közleménye szerint az oltóanyaguk véd a szuperfertőző koronavírus ellen is.

Végül kissé lehűltek a kedélyek

Az amerikai tőzsdeindexek közül a kereskedés végén a Dow Jones  és az S&P 500 1, a Nasdaq 0,5 százalékkal zárt magasabban nyitószintjéhez képest. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Már Magyarországon is léptek: sorra korlátozzák a kereskedést az őrült hullámvasútra tett részvények

Az elmúlt napokban több cég részvényénél is beindult az öngerjesztő, exponenciális növekedést előidéző short squeeze. A jelenséget a közösségi tőzsdézés idézte elő: az online kisbefektetők egy szempillantás alatt tették hullámvasútra többek között a GameStop és az AMC-részvényeit. A szokatlan mozgást látva az amerikai és már a magyar brókercégek is a kereskedés korlátozását jelentik be sorra.

Tovább a cikkhez

Tovább emelkednek az amerikai indexek

A kereskedés második felében az amerikai tőzsdeindexek továbbra is jó hangulatot jeleznek, a kereskedés kezdetén látott pluszok tovább híztak: a Dow Jones Index és az S&P 500 már 2 százalékos emelkedést mutat, míg a Nasdaq 1,5 százalékot emelkedett a tegnapi záró árfolyamhoz képest. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mínuszban nyitott, pluszban zárt a BUX

Jól jellemzi a mai kereskedési hangulatot, hogy reggel még közel 1 százalékos mínuszban nyitott a BUX index, de a nap végére 1,1 százalékos pluszban zárt. A magyar blue chipek közül az OTP és a Mol is nagyot hajrázott a nap végére, előbbi 1,58 százalékot, míg utóbbi 1,72 százalékot emelkedett. A Richter is pluszban zárt, 0,24 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom 0,25 százalékkal lejjebb fejezte be a kereskedést.

A vezető európai részvényindexek közül a DAX, a CAC és a FTSE is jelentősen javult a nap végére. Alapvetően a kedvezőbb amerikai gazdasági adatok voltak, amik jelentősen fordítottak a hangulaton, és főleg a ciklikus részvényekben voltak nagyobb kilengések, mint amilyenek az energetikai vállalatok vagy a bankok. 

A nap végére beindult az OTP és a Mol

A nap nagy részében kedvezőtlen hangulat után megfordultak az európai tőzsdék, köztük a BUX index is, és a Mol már közel 2 százalékos pluszban van, míg az OTP is kiválóan hajrázik, de a Richter is pluszba fordult. A kedvező amerikai gazdasági adatok alaposan felrántották Európát, és főként a ciklikusabb részvényeket. 

Erősen kezdtek az amerikai tőzsdék

A kedvezőtlen előjelek és a rosszabb európai teljesítmény ellenére erősen kezdtek a vezető amerikai részvényindexek, az S&P 500 1,16 százalékkal, a Dow Jones 1,22 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,8 százalékkal.

Az emelkedést segíti, hogy a negyedik negyedéves amerikai GDP adat kedvezően alakult, évesített szinten 4 százalékos növekedést mutat, ami nagyjából megegyezik az elemzői várakozásokkal. Ez azért jó hír, mivel a járványhelyzet romlása volt megfigyelhető az elmúlt időszakban, és emellett Jerome Powell is pesszimista volt a gazdasági kilábalással kapcsolatban tegnap.

Szintén jobb hír, hogy a heti munkanélküliségi statisztikák azt mutatják, hogy az új segélykérelmek száma a vártnál alacsonyabban alakult, 847 ezer volt a becsült 870 ezerrel szemben. Ez persze még mindig elég magas abszolút értelemben.

sssppp

Nagyot ment tegnap néhány kannabiszcég

Az őrületes short squeeze-áradattól hangosak most a tőzsdék, közben a háttérben szépen csendben remek teljesítményt tudtak felmutatni egyes kannabisszal foglalkozó vállalatok, három részvény árfolyama is legalább 5 százalékot emelkedett a kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Gyerekek, könyörgöm, akasszuk fel!

Egy shortos befektetői ajánlás volt az a múlt héten, amit az elmúlt hónapokban megtollasodott és jelenleg végtelen önbizalommal bíró fiatal befektetői réteg kvázi hadüzenetként fogott fel. Válaszlépésként a Gamestop részvényeit négy nap alatt 40 dollárról 380 dollárig kergették fel. De itt nem állt meg a történet, hajtóvadászat indult minden olyan papírban a medvék ellen, ahol túl sok volt a short. Nekem erről egy 1947-es magyar film híres jelenete jutott az eszembe.

Tovább a cikkhez

A tengerentúlon sem várható erős teljesítmény

Az amerikai részvényindexek a kereskedés előtti adatok alapján vegyesen nyithatnak, a Dow Jones minimális plusszal kezdhet, az S&P inkább stagnálhat, míg a Nasdaq esetében folytatódhat az esés, vagyis a technológiai papírok lejjebb kerülhetnek.

A befektetők emellett várják az amerikai GDP negyedik negyedévére vonatkozó adatokat, illetve a szokásos munkanélküliségi számokat. Ezek mind befolyásolhatják a kereskedés hangulatát a vakcinával kapcsolatos hírek mellett. 

amerikahat

Betör a JP Morgan a brit lakossági bankpiacra

A fintech megoldásokra fókuszáló lakossági bank megnyitását tervezi Nagy-Britannia legnagyobb eszközállományú hitelintézete, a JP Morgan – számolt be az amerikai The New York Times.

Tovább a cikkhez

Enyhül a nyomás az európai tőzsdéken

Úgy tűnik, hogy a nagyon csúnya kezdés után egy kissé enyhült az eladói nyomás az európai tőzsdéken, bár továbbra is szinte mindenhol a mínuszok a jellemzőek. A DAX és a CAC is sikeresen tudott visszakapaszkodni, így már 1 százalékon belüli az esés mértéke.

Az eladói nyomás mérséklődését segítheti, hogy a Pfizer és a BioNTech első kutatásainak eredménye alapján az általuk kifejlesztett oltóanyag véd a fertőzőbb brit és dél-afrikai koronavírus-változatok ellen is. 

Nem kímélik a befektetők a magyar részvényeket sem a romló tőzsdei hangulatban

A BUX index még a relatíve kevésbé rosszul teljesítők között található az európai részvényindexek tekintetében, hiszen a német DAX sokkal csúnyább képet mutat. Ez nem jelenti ugyanakkor, hogy a befektetők megkímélték volna a magyar papírokat a romló nemzetközi hangulatban.

Tovább a cikkhez

Veszteséges lett a Wizz Air, de ezen nem is kell csodálkozni

Veszteséges lett 2020 utolsó negyedéve a Wizz Airnél, ami nem meglepő annak fényében, hogy a koronavírus-járvány második hulláma ismét földhöz vágta az európai légiközlekedést az év utolsó hónapjaiban. A légitársaság készpénzállománya még mindig 1 milliárd euró felett volt az év végén, és azóta egy kötvénykibocsátást is véghezvitt a vállalat, javítva a likviditási helyzetét. A Wizz Air árfolyama mérsékelten emelkedik a mai kereskedésben, 1,8 százalékos pluszban állnak a részvények a londoni tőzsdén.

Tovább a cikkhez

Alaposan elromlott a hangulat, ütik az autógyártók papírjait is

Csúnya esést látunk ma az európai tőzsdéken, a DAX már 2 százalékos mínuszban van, de a magyar tőzsde is lejjebb került. A járványhelyzettel kapcsolatos aggodalmak miatt az autógyártók részvényei kifejezetten gyengén teljesítenek ma.

Tovább a cikkhez

Lefordulás a tőzsdéken, nem kímélik a nagybankokat a befektetők

Egyre rosszabb a hangulat Európa börzéin, a legtöbb ország vezető indexénél több, mint 1 százalékos mínuszt láthatunk, de a 2 százalékos esések sem ritkák. Szektorszinten kimondottan rossz a helyzet a nagybankok részvényeinél, a Danske Bank  papírja például közel 5 százalékkal került lejjebb a késődélelőtti órákra.

Tovább a cikkhez

Már nem a Volkswagen a világ legnagyobb autógyártója

5 év kemény küzdelem után a Toyota ismét a Volkswagen fölé tudott kerekedni, és 2020-ban a legtöbb autót adta el, ezzel a világ legnagyobb autógyártójává vált – legalábbis értékesítés alapján.

Tovább a cikkhez

Ez már a színtiszta őrület - Nem normális, hogy egy nap alatt megduplázod a pénzedet!

Elképesztő napokat élünk át a tőzsdéken, komolyan elszabadultak az indulatok néhány vállalat papírjánál, több cég részvényénél is beindult az öngerjesztő, exponenciális növekedést előidéző short squeeze, ráadásul korántsem a szektor a közös pont a brutálisan felhájpolt papíroknál, hanem valami más, a közösségi tőzsdézés. Tulajdonképpen a reddites kisbefektetőknek köszönhetjük az egyes esetekben 3 számjegyű növekedéseket az elmúlt napokból, és az ilyen szinten túlfűtött kedélyállapotnál gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy meddig tart az őrület, ami biztos, hogy a vége nagyon csúnya lesz, ebből is kaphattunk tegnap egy kis ízelítőt. Történelem, amit látunk, a közösségi tőzsdézés, ha még nem is a teljes tőkepiacot, de annak egyes részeit már uralja.

Tovább a cikkhez

Egyre csúnyább az esés Európában

Már a nyitás sem volt túl szép, de úgy tűnik egyre romlik az európai tőzsdék teljesítménye, a DAX már közel 2 százalékos mínuszban van, de a CAC és a FTSE is egyre lejjebb korrigál, és a többi európai részvényindex sem áll fényesen. Ennek főleg az az oka, hogy világszerte elég lassan növekszik az átoltottság, miközben terjed a szuperfertőző koronavírus mutáció, ami nyilván kitolhatja a gazdasági kilábalást, így aggódnak a befektetők. 

Látható, hogy inkább a ciklikus papírok teljesítenek rosszul ismét, mint amilyenek az autógyártók is, például a Volkswagen, amely egyébként több elektromos autót értékesített decemberben Európában, mint a Tesla, de jelenleg ez nem érdekli a befektetőket. A nagybankok sem szerepelnek jól, de lejjebb került az ételszállítással foglalkozó Delivery Hero is. 

Megállíthatatlan az Apple: a világ legnagyobb mobilgyártójává tették az új iPhone-ok

Úgy tűnik, hogy egy világjárvány és egy globális chiphiány sem tudja megtörni az Apple lendületét, rekordnegyedévet zárt az amerikai technológiai óriás, története során először átlépte a 100 milliárd dollárt a cég negyedéves bevétele. Az 5G-s iPhone 12-es sorozat nagy siker, különösen Kínában, az új telefon a világ legnagyobb mobilgyártójává tette az Apple-t 2020 negyedik negyedévében az eladott készülékek volumenét tekintve. A profitabilitás javul a cégnél és a folyó negyedévre is lendületes bevételnövekedést vár a menedzsment, a befektetők azonban mégis úgy tűnik, hogy a profitrealizálás mellett döntöttek a gyorsjelentés után, az árfolyam esett a zárás utáni kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Lefordultak az európai tőzsdék, nem szép a helyzet

A nyitást követően az európai vezető részvényindexek sem mutatnak túl szép képet, ezzel folytatódnak a tegnapi esések: a DAX 0,8 százalékkal, a francia CAC pedig 0,7 százalékkal esett, és a brit FTSE is lejjebb került, de az olasz vagy a svájci börze is mínuszban áll.

A romló nemzetközi hangulatot több tényező okozza, egyrészt a befektetők nem elégedettek a vakcinák leszállítási sebességével, és sok helyen komolyabb lezárások léptek életbe az elmúlt napokban. Az sem segített, hogy tegnap az amerikai jegybankelnök is pesszimistább hangot ütött meg, mondván, hogy lassult a gazdasági kilábalás sebessége, és több kedvezőtlen gyorsjelentés is érkezett.

daxxxiii

Eséssel nyitott a BUX a romló nemzetközi hangulatban

A rosszabb nemzetközi hangulat tudatában nem meglepő, hogy a BUX index is lejjebb került, már 0,8 százalékos mínuszban van a nyitást követően. A magyar blue chipek közül az OTP 1,1 százalékkal, a Mol 0,45 százalékkal, a Richter 0,5 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,8 százalékkal esett.

buxxxxa

Őrület egyetlen részvény körül: nagyot buktak rajta a profi befektetők

Sok hedge fund égette meg magát az utóbbi hetekben a felvett short pozíciókon, különösen a GameStop részvényeinél látott őrült rali után.

Tovább a cikkhez

Megszavazták az UniCredit új vezérigazgatóját

Egybehangzóan támogatta az UniCredit igazgatósága Európa egyik legnevesebb befektetési bankára, Andrea Orcel kinevezését az olasz bankcsoport vezérigazgatói pozíciójába.

Tovább a cikkhez

Mi folyik itt? Csalódást okozott a Tesla és Elon Musk

Több mint egy éven keresztül verte a Tesla az elemzői várakozásokat, miközben a cég részvényárfolyamának meredek emelkedésével az elvárások is egyre csak nőttek. A szerdai amerikai piaczárás után tette közzé legfrissebb számait a gyártó, és hosszú idő után - egyébként a mostani gyorsjelentési szezonban látott trenddel szemben is - a vártnál gyengébb profitszámokat közölt a cég, és az idei értékesítési célra vonatkozó előrejelzés is hagyott némi kívánni valót maga után. A befektetők kedvezőtlenül fogadták, hogy ilyen értékeltség mellett csalódást tudott okozni a Tesla, a zárás utáni kereskedésben alaposan megütötték a részvényt.

Tovább a cikkhez

Ma is folytatódhat a rossz tőzsdei teljesítmény

  • Meglehetősen csúnya napot zártak tegnap az amerikai vezető részvényindexek, az S&P 500 2,57 százalékkal, a Dow Jones 2,05 százalékkal, míg a Nasdaq 2,61 százalékkal került lejjebb. Ebben szerepet játszhatott a Fed tegnapi kamatdöntő ülése is, ahol ugyan a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybank az irányadó kamatlábon, ugyanakkor Jerome Powell hangsúlyozta, hogy lassult a gazdasági kilábalás üteme az elmúlt hónapokban. Emellett érkeztek kevésbé kedvező vállalati gyorsjelentések is, amik tovább rontották a hangulatot, a Boeing részvényei például közel 4 százalékot estek, de a technológiai részvényeknek sem volt jó napja. A Gamestop mánia azonban folytatódott, 135 százalékot emelkedett a részvény.
  • Az ázsiai tőzsdékre is átragadt a rossz hangulat, a Nikkei 1,5 százalékkal, az ausztrál börze 1,9 százalékkal, a Kospi 2 százalékkal, a hongkongi tőzsde 2,2 százalékkal, míg a sanghaji 1,7 százalékkal került lejjebb.
  • A határidős amerikai indexek további esést vetítenek előre, míg a határidős DAX is esést vetít előre.
  • Ma reggel a KSH közli a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi statisztikákat decemberből, fontos lesz látni, hogy a lezárásokkal terhelt utolsó hónapban hogyan alakultak a munkaerőpiaci mutatók. Itthon lesz még kötvénykibocsátás és az MNB szokásos egyhetes betéti tendere. Külföldön ismét az Egyesült Államokra érdemes figyelni, érkezik ugyanis a negyedik negyedéves GDP-adat.
  • Az olaj árfolyama csökken a mai kereskedésben, a Brent 0,3 százalékkal hordónként 55,8 dollárra, míg a WTI 0,7 százalékkal 52,5 dollárra esett. Az arany árfolyama unciánként 0,3 százalékkal lefelé korrigálva 1837 dolláron áll.
  • A forint ma stagnál az euróval szemben, egy euró ára 360,7 forint, míg a dollár a 298,1  forintos szinten áll.  

Ma is számos gyorsjelentés érkezik, többek között a Visa, a Mcdonald’s, illetve a Soutwest Airlines és az American Airlines is közzéteszi friss számait.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Koronavírus
vakcina oltatás oltás
D__VG20190304010
ember kávézó étterem getty stock

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
GettyImages-game