GettyImages-1211246454 (1)
Üzlet

Nagyot raliznak az amerikai tőzsdék, igazi hullámvasút Európában

Portfolio
Az S&P 500 és a Dow Jones 1, a Nasdaq 0,5 százalékkal került feljebb zárásra. A kedvező hangulatot segítette, hogy a várakozásoknak megfelelően alakultak a negyedik negyedéves GDP-adatok, ami azért nagy szám, mivel az elmúlt időszakban egyre súlyosbodott a járványhelyzet. Emellett a munkanélküliségi adatok sem alakultak rosszul. Európában igazi hullámvasút volt látható, csúnya kezdés után már szinte raliztak a részvényindexek. A BUX is felülteljesítő volt ma, elsősorban az OTP és a Mol teljesítményének köszönhetően. Alapvetően a ciklikus papírok körében láthatóak nagy kilengések. Alaposan megfordult tehát a piaci hangulat, és emellett emelkedik az arany, az ezüst és a bitcoin is. Európai oldalon az is segített, hogy a Pfizer és a BioNTech közleménye szerint az oltóanyaguk véd a szuperfertőző koronavírus ellen is.

Végül kissé lehűltek a kedélyek

Az amerikai tőzsdeindexek közül a kereskedés végén a Dow Jones  és az S&P 500 1, a Nasdaq 0,5 százalékkal zárt magasabban nyitószintjéhez képest. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Már Magyarországon is léptek: sorra korlátozzák a kereskedést az őrült hullámvasútra tett részvények

Az elmúlt napokban több cég részvényénél is beindult az öngerjesztő, exponenciális növekedést előidéző short squeeze. A jelenséget a közösségi tőzsdézés idézte elő: az online kisbefektetők egy szempillantás alatt tették hullámvasútra többek között a GameStop és az AMC-részvényeit. A szokatlan mozgást látva az amerikai és már a magyar brókercégek is a kereskedés korlátozását jelentik be sorra.

Tovább a cikkhez

Tovább emelkednek az amerikai indexek

A kereskedés második felében az amerikai tőzsdeindexek továbbra is jó hangulatot jeleznek, a kereskedés kezdetén látott pluszok tovább híztak: a Dow Jones Index és az S&P 500 már 2 százalékos emelkedést mutat, míg a Nasdaq 1,5 százalékot emelkedett a tegnapi záró árfolyamhoz képest. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mínuszban nyitott, pluszban zárt a BUX

Jól jellemzi a mai kereskedési hangulatot, hogy reggel még közel 1 százalékos mínuszban nyitott a BUX index, de a nap végére 1,1 százalékos pluszban zárt. A magyar blue chipek közül az OTP és a Mol is nagyot hajrázott a nap végére, előbbi 1,58 százalékot, míg utóbbi 1,72 százalékot emelkedett. A Richter is pluszban zárt, 0,24 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom 0,25 százalékkal lejjebb fejezte be a kereskedést.

A vezető európai részvényindexek közül a DAX, a CAC és a FTSE is jelentősen javult a nap végére. Alapvetően a kedvezőbb amerikai gazdasági adatok voltak, amik jelentősen fordítottak a hangulaton, és főleg a ciklikus részvényekben voltak nagyobb kilengések, mint amilyenek az energetikai vállalatok vagy a bankok. 

A nap végére beindult az OTP és a Mol

A nap nagy részében kedvezőtlen hangulat után megfordultak az európai tőzsdék, köztük a BUX index is, és a Mol már közel 2 százalékos pluszban van, míg az OTP is kiválóan hajrázik, de a Richter is pluszba fordult. A kedvező amerikai gazdasági adatok alaposan felrántották Európát, és főként a ciklikusabb részvényeket. 

Erősen kezdtek az amerikai tőzsdék

A kedvezőtlen előjelek és a rosszabb európai teljesítmény ellenére erősen kezdtek a vezető amerikai részvényindexek, az S&P 500 1,16 százalékkal, a Dow Jones 1,22 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,8 százalékkal.

Az emelkedést segíti, hogy a negyedik negyedéves amerikai GDP adat kedvezően alakult, évesített szinten 4 százalékos növekedést mutat, ami nagyjából megegyezik az elemzői várakozásokkal. Ez azért jó hír, mivel a járványhelyzet romlása volt megfigyelhető az elmúlt időszakban, és emellett Jerome Powell is pesszimista volt a gazdasági kilábalással kapcsolatban tegnap.

Szintén jobb hír, hogy a heti munkanélküliségi statisztikák azt mutatják, hogy az új segélykérelmek száma a vártnál alacsonyabban alakult, 847 ezer volt a becsült 870 ezerrel szemben. Ez persze még mindig elég magas abszolút értelemben.

sssppp

Nagyot ment tegnap néhány kannabiszcég

Az őrületes short squeeze-áradattól hangosak most a tőzsdék, közben a háttérben szépen csendben remek teljesítményt tudtak felmutatni egyes kannabisszal foglalkozó vállalatok, három részvény árfolyama is legalább 5 százalékot emelkedett a kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Gyerekek, könyörgöm, akasszuk fel!

Egy shortos befektetői ajánlás volt az a múlt héten, amit az elmúlt hónapokban megtollasodott és jelenleg végtelen önbizalommal bíró fiatal befektetői réteg kvázi hadüzenetként fogott fel. Válaszlépésként a Gamestop részvényeit négy nap alatt 40 dollárról 380 dollárig kergették fel. De itt nem állt meg a történet, hajtóvadászat indult minden olyan papírban a medvék ellen, ahol túl sok volt a short. Nekem erről egy 1947-es magyar film híres jelenete jutott az eszembe.

Tovább a cikkhez

A tengerentúlon sem várható erős teljesítmény

Az amerikai részvényindexek a kereskedés előtti adatok alapján vegyesen nyithatnak, a Dow Jones minimális plusszal kezdhet, az S&P inkább stagnálhat, míg a Nasdaq esetében folytatódhat az esés, vagyis a technológiai papírok lejjebb kerülhetnek.

A befektetők emellett várják az amerikai GDP negyedik negyedévére vonatkozó adatokat, illetve a szokásos munkanélküliségi számokat. Ezek mind befolyásolhatják a kereskedés hangulatát a vakcinával kapcsolatos hírek mellett. 

amerikahat

Betör a JP Morgan a brit lakossági bankpiacra

A fintech megoldásokra fókuszáló lakossági bank megnyitását tervezi Nagy-Britannia legnagyobb eszközállományú hitelintézete, a JP Morgan – számolt be az amerikai The New York Times.

Tovább a cikkhez

Enyhül a nyomás az európai tőzsdéken

Úgy tűnik, hogy a nagyon csúnya kezdés után egy kissé enyhült az eladói nyomás az európai tőzsdéken, bár továbbra is szinte mindenhol a mínuszok a jellemzőek. A DAX és a CAC is sikeresen tudott visszakapaszkodni, így már 1 százalékon belüli az esés mértéke.

Az eladói nyomás mérséklődését segítheti, hogy a Pfizer és a BioNTech első kutatásainak eredménye alapján az általuk kifejlesztett oltóanyag véd a fertőzőbb brit és dél-afrikai koronavírus-változatok ellen is. 

Nem kímélik a befektetők a magyar részvényeket sem a romló tőzsdei hangulatban

A BUX index még a relatíve kevésbé rosszul teljesítők között található az európai részvényindexek tekintetében, hiszen a német DAX sokkal csúnyább képet mutat. Ez nem jelenti ugyanakkor, hogy a befektetők megkímélték volna a magyar papírokat a romló nemzetközi hangulatban.

Tovább a cikkhez

Veszteséges lett a Wizz Air, de ezen nem is kell csodálkozni

Veszteséges lett 2020 utolsó negyedéve a Wizz Airnél, ami nem meglepő annak fényében, hogy a koronavírus-járvány második hulláma ismét földhöz vágta az európai légiközlekedést az év utolsó hónapjaiban. A légitársaság készpénzállománya még mindig 1 milliárd euró felett volt az év végén, és azóta egy kötvénykibocsátást is véghezvitt a vállalat, javítva a likviditási helyzetét. A Wizz Air árfolyama mérsékelten emelkedik a mai kereskedésben, 1,8 százalékos pluszban állnak a részvények a londoni tőzsdén.

Tovább a cikkhez

Alaposan elromlott a hangulat, ütik az autógyártók papírjait is

Csúnya esést látunk ma az európai tőzsdéken, a DAX már 2 százalékos mínuszban van, de a magyar tőzsde is lejjebb került. A járványhelyzettel kapcsolatos aggodalmak miatt az autógyártók részvényei kifejezetten gyengén teljesítenek ma.

Tovább a cikkhez

Lefordulás a tőzsdéken, nem kímélik a nagybankokat a befektetők

Egyre rosszabb a hangulat Európa börzéin, a legtöbb ország vezető indexénél több, mint 1 százalékos mínuszt láthatunk, de a 2 százalékos esések sem ritkák. Szektorszinten kimondottan rossz a helyzet a nagybankok részvényeinél, a Danske Bank  papírja például közel 5 százalékkal került lejjebb a késődélelőtti órákra.

Tovább a cikkhez

Már nem a Volkswagen a világ legnagyobb autógyártója

5 év kemény küzdelem után a Toyota ismét a Volkswagen fölé tudott kerekedni, és 2020-ban a legtöbb autót adta el, ezzel a világ legnagyobb autógyártójává vált – legalábbis értékesítés alapján.

Tovább a cikkhez

Ez már a színtiszta őrület - Nem normális, hogy egy nap alatt megduplázod a pénzedet!

Elképesztő napokat élünk át a tőzsdéken, komolyan elszabadultak az indulatok néhány vállalat papírjánál, több cég részvényénél is beindult az öngerjesztő, exponenciális növekedést előidéző short squeeze, ráadásul korántsem a szektor a közös pont a brutálisan felhájpolt papíroknál, hanem valami más, a közösségi tőzsdézés. Tulajdonképpen a reddites kisbefektetőknek köszönhetjük az egyes esetekben 3 számjegyű növekedéseket az elmúlt napokból, és az ilyen szinten túlfűtött kedélyállapotnál gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy meddig tart az őrület, ami biztos, hogy a vége nagyon csúnya lesz, ebből is kaphattunk tegnap egy kis ízelítőt. Történelem, amit látunk, a közösségi tőzsdézés, ha még nem is a teljes tőkepiacot, de annak egyes részeit már uralja.

Tovább a cikkhez

Egyre csúnyább az esés Európában

Már a nyitás sem volt túl szép, de úgy tűnik egyre romlik az európai tőzsdék teljesítménye, a DAX már közel 2 százalékos mínuszban van, de a CAC és a FTSE is egyre lejjebb korrigál, és a többi európai részvényindex sem áll fényesen. Ennek főleg az az oka, hogy világszerte elég lassan növekszik az átoltottság, miközben terjed a szuperfertőző koronavírus mutáció, ami nyilván kitolhatja a gazdasági kilábalást, így aggódnak a befektetők. 

Látható, hogy inkább a ciklikus papírok teljesítenek rosszul ismét, mint amilyenek az autógyártók is, például a Volkswagen, amely egyébként több elektromos autót értékesített decemberben Európában, mint a Tesla, de jelenleg ez nem érdekli a befektetőket. A nagybankok sem szerepelnek jól, de lejjebb került az ételszállítással foglalkozó Delivery Hero is. 

Megállíthatatlan az Apple: a világ legnagyobb mobilgyártójává tették az új iPhone-ok

Úgy tűnik, hogy egy világjárvány és egy globális chiphiány sem tudja megtörni az Apple lendületét, rekordnegyedévet zárt az amerikai technológiai óriás, története során először átlépte a 100 milliárd dollárt a cég negyedéves bevétele. Az 5G-s iPhone 12-es sorozat nagy siker, különösen Kínában, az új telefon a világ legnagyobb mobilgyártójává tette az Apple-t 2020 negyedik negyedévében az eladott készülékek volumenét tekintve. A profitabilitás javul a cégnél és a folyó negyedévre is lendületes bevételnövekedést vár a menedzsment, a befektetők azonban mégis úgy tűnik, hogy a profitrealizálás mellett döntöttek a gyorsjelentés után, az árfolyam esett a zárás utáni kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Lefordultak az európai tőzsdék, nem szép a helyzet

A nyitást követően az európai vezető részvényindexek sem mutatnak túl szép képet, ezzel folytatódnak a tegnapi esések: a DAX 0,8 százalékkal, a francia CAC pedig 0,7 százalékkal esett, és a brit FTSE is lejjebb került, de az olasz vagy a svájci börze is mínuszban áll.

A romló nemzetközi hangulatot több tényező okozza, egyrészt a befektetők nem elégedettek a vakcinák leszállítási sebességével, és sok helyen komolyabb lezárások léptek életbe az elmúlt napokban. Az sem segített, hogy tegnap az amerikai jegybankelnök is pesszimistább hangot ütött meg, mondván, hogy lassult a gazdasági kilábalás sebessége, és több kedvezőtlen gyorsjelentés is érkezett.

daxxxiii

Eséssel nyitott a BUX a romló nemzetközi hangulatban

A rosszabb nemzetközi hangulat tudatában nem meglepő, hogy a BUX index is lejjebb került, már 0,8 százalékos mínuszban van a nyitást követően. A magyar blue chipek közül az OTP 1,1 százalékkal, a Mol 0,45 százalékkal, a Richter 0,5 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,8 százalékkal esett.

buxxxxa

Őrület egyetlen részvény körül: nagyot buktak rajta a profi befektetők

Sok hedge fund égette meg magát az utóbbi hetekben a felvett short pozíciókon, különösen a GameStop részvényeinél látott őrült rali után.

Tovább a cikkhez

Megszavazták az UniCredit új vezérigazgatóját

Egybehangzóan támogatta az UniCredit igazgatósága Európa egyik legnevesebb befektetési bankára, Andrea Orcel kinevezését az olasz bankcsoport vezérigazgatói pozíciójába.

Tovább a cikkhez

Mi folyik itt? Csalódást okozott a Tesla és Elon Musk

Több mint egy éven keresztül verte a Tesla az elemzői várakozásokat, miközben a cég részvényárfolyamának meredek emelkedésével az elvárások is egyre csak nőttek. A szerdai amerikai piaczárás után tette közzé legfrissebb számait a gyártó, és hosszú idő után - egyébként a mostani gyorsjelentési szezonban látott trenddel szemben is - a vártnál gyengébb profitszámokat közölt a cég, és az idei értékesítési célra vonatkozó előrejelzés is hagyott némi kívánni valót maga után. A befektetők kedvezőtlenül fogadták, hogy ilyen értékeltség mellett csalódást tudott okozni a Tesla, a zárás utáni kereskedésben alaposan megütötték a részvényt.

Tovább a cikkhez

Ma is folytatódhat a rossz tőzsdei teljesítmény

  • Meglehetősen csúnya napot zártak tegnap az amerikai vezető részvényindexek, az S&P 500 2,57 százalékkal, a Dow Jones 2,05 százalékkal, míg a Nasdaq 2,61 százalékkal került lejjebb. Ebben szerepet játszhatott a Fed tegnapi kamatdöntő ülése is, ahol ugyan a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybank az irányadó kamatlábon, ugyanakkor Jerome Powell hangsúlyozta, hogy lassult a gazdasági kilábalás üteme az elmúlt hónapokban. Emellett érkeztek kevésbé kedvező vállalati gyorsjelentések is, amik tovább rontották a hangulatot, a Boeing részvényei például közel 4 százalékot estek, de a technológiai részvényeknek sem volt jó napja. A Gamestop mánia azonban folytatódott, 135 százalékot emelkedett a részvény.
  • Az ázsiai tőzsdékre is átragadt a rossz hangulat, a Nikkei 1,5 százalékkal, az ausztrál börze 1,9 százalékkal, a Kospi 2 százalékkal, a hongkongi tőzsde 2,2 százalékkal, míg a sanghaji 1,7 százalékkal került lejjebb.
  • A határidős amerikai indexek további esést vetítenek előre, míg a határidős DAX is esést vetít előre.
  • Ma reggel a KSH közli a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi statisztikákat decemberből, fontos lesz látni, hogy a lezárásokkal terhelt utolsó hónapban hogyan alakultak a munkaerőpiaci mutatók. Itthon lesz még kötvénykibocsátás és az MNB szokásos egyhetes betéti tendere. Külföldön ismét az Egyesült Államokra érdemes figyelni, érkezik ugyanis a negyedik negyedéves GDP-adat.
  • Az olaj árfolyama csökken a mai kereskedésben, a Brent 0,3 százalékkal hordónként 55,8 dollárra, míg a WTI 0,7 százalékkal 52,5 dollárra esett. Az arany árfolyama unciánként 0,3 százalékkal lefelé korrigálva 1837 dolláron áll.
  • A forint ma stagnál az euróval szemben, egy euró ára 360,7 forint, míg a dollár a 298,1  forintos szinten áll.  

Ma is számos gyorsjelentés érkezik, többek között a Visa, a Mcdonald’s, illetve a Soutwest Airlines és az American Airlines is közzéteszi friss számait.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

koronavírus vakcina pfizer védőoltás biontech
bull
merkely béla
etele_plaza_5_50950015601_o
igor matovic
wild

Kiszámoló A tündérmaffia

Nagy divat lett társadalmi kérdéseket mese formájában megosztani gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. András küldött...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bull