wizzair_9
Üzlet

Veszteséges lett a Wizz Air, de ezen nem is kell csodálkozni

Portfolio
Veszteséges lett 2020 utolsó negyedéve a Wizz Airnél, ami nem meglepő annak fényében, hogy a koronavírus-járvány második hulláma ismét földhöz vágta az európai légiközlekedést az év utolsó hónapjaiban. A légitársaság készpénzállománya még mindig 1 milliárd euró felett volt az év végén, és azóta egy kötvénykibocsátást is véghezvitt a vállalat, javítva a likviditási helyzetét. A Wizz Air árfolyama mérsékelten emelkedik a mai kereskedésben, 1,8 százalékos pluszban állnak a részvények a londoni tőzsdén.

Közzétette negyedik negyedéves eredményeit a Wizz Air, amelyben – ahogy arra számítani lehetett a koronavírus-járvány tükrében – az utasforgalom jelentős visszaeséséről és komoly veszteségekről számolt be a társaság. 2020 negyedik negyedévének (ami a vállalat 2021-es pénzügyi évének harmadik negyedéve) főbb számai:

  • 2,268 millió utast szállított az október-decemberi időszakban a vállalat, ami 77 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához viszonyítva.
  • A férőhely-kihasználtságot mérő load factor 63 százalék volt, szemben a bázisidőszaki, még a járványkitörés előtti 93 százalékkal.
  • 150 millió euró bevétele volt a negyedévben a légitársaságnak, ami szintén 77 százalékos zuhanás év/év alapon.
  • EBITDA-szinten 41 millió eurós veszteségről számolt be a cég, szemben a bázisidőszaki 131 millió eurós profittal.
  • A nettó eredmény 116 millió eurós veszteség lett, 2019 október-decemberi negyedévében 21 milliós profitot könyvelt el a cég.
  • Az egyik legfontosabb mutató most a készpénzállomány alakulása, ami bár jelentősen megcsappant az egy évvel ezelőtti szintről, de még mindig 1,2 milliárd euróra rúgott december végén. Ez 20 százalékos csökkenés egy év alatt.

A Wizz Air most arra fókuszál, hogy erősítse a piaci pozícióját és megőrizze likviditását, a kormányzati korlátozó intézkedések ugyanis továbbra is gátolják az utazásokat – kommentálta a negyedéves eredményeket a vállalat vezérigazgatója, Váradi József. Hozzátette, hogy továbbra is figyelnek a költségstruktúra optimalizálására és a készpénzállományukra, amit januárban egy 500 millió eurós kötvénykibocsátással segítettek. Ez a légitársaság történetének első kötvénykibocsátása, amelynek során 3 éves lejáratú kötvényeket bocsátott ki a vállalat, kihasználva a kedvező feltételeket, ami abból következik, hogy a Wizz Airt befektetési kategóriába sorolják a hitelminősítők (amivel most nem sok európai légitársaság büszkélkedhet).

A szektor kilátásaival kapcsolatban Váradi József hozzátette, hogy továbbra is bizonytalanságot okoz a covid, de a kulcsfontosságú piacain elkezdődött a vakcináció, így reményei szerint az idei év arról fog szólni, hogy kijövünk a válságból.

A Wizz Air erre az időszakra úgy készül, hogy 14 bázissal növelte hálózatát és elindult a közel-keleti leányvállalat, a Wizz Air Abu Dhabi. A légitársaság folytatta a flottája megújítását, immár 137 repülőgépből áll a flottája, amelyek átlagosan 5,5 évesek és gépenként 203 utast tudnak szállítani. Mindezeknek köszönhetően a cégvezér szerint a Wizz Air strukturális győztesként kerülhet ki a koronavírus-válságból.

A részvények árfolyama mérsékelten emelkedik a mai kereskedésben, 1,8 százalékos pluszban állnak a londoni tőzsdén, de mindezt úgy, hogy közben kedvezőtlen hangulat uralkodik az európai tőzsdéken, a FTSE-100 közben 1,3 százalékot esett. A Wizz Air részvényei kiemelkedően teljesítettek tavaly a szektorban, új történelmi csúcsra ment az árfolyam. Idén volt egy korrekció, 6 százalékot esett az árfolyam.

wizzariarfolyam
A Wizz Air árfolyamának alakulása

Címlapkép: Wizz Air

napelem ház tető
bear
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
greensill getty editorial
dolgozó worker gyár gyári munkás ipar kereset fizetés

Kiszámoló A tündérmaffia

Nagy divat lett társadalmi kérdéseket mese formájában megosztani gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. András küldött...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bear