legitarsasagrepulocovidnaplemente
Üzlet

Mikor vegyünk légitársaságot?

Izzadnak a tenyerek, hogy mikor, milyen árszinten vegyünk légitársaságokat, de nem árt óvatosnak lenni - véli a Bukta Gábor, a Concorde elemzője. A szektor papírjai a tavalyi év utolsó negyedévében jelentős emelkedést mutattak a vakcinahíreknek köszönhetően és a jelenlegi árazásokat is figyelembe véve a következő hónapok hozhatnak még jó beszállókat egyes légitársaságokban.

Mikor vegyünk légitársaságot?

Izzadnak a tenyerek, hogy mikor, milyen árszinten vegyünk légitársaságokat, de nem árt óvatosnak lenni véleményünk szerint, ha most azonnal ki akarjuk használni az év eleji korrekciót.

A vállalatok papírjai a tavalyi év utolsó negyedévében jelentős emelkedést mutattak, a pozitív vakcinahíreknek köszönhetően elképesztő mennyiségben, szinte válogatás nélkül vették a befektetők a légitársaságok részvényeit 2020 utolsó negyedévében.

Csak hogy a legerősebb papírokat vegyük szemügyre, Európában az easyJet, az IAG, valamint az Air France-KLM is 70 százalék (EUR) körüli ralit mutatott be a negyedik negyedévben, míg az USA-ban a Spirit Airlines volt a sztár a maga 46 százalékos (EUR) emelkedésével. Bár voltak kimagasló teljesítmények, a diverzifikált portfólió hívei sem járhattak rosszul, ugyanis a Bloomberg globális légitársaságokat tömörítő indexe is szép, 22 százalékos (EUR) teljesítményt mutatott az adott időszakban.

Felmerülhet a kérdés: valóban kimagaslóak voltak az év végi hozamok, vagy csak optikai csalódás, amit láthattunk? A következő táblázatokban összegyűjtöttük, hogy a legnagyobb európai és amerikai légitársaságok, valamint az őket tömörítő indexek milyen negyedéves hozamot produkáltak átlagosan a 2000-es évek eleje óta.

Az első táblázat tartalmazza, hogy hány alkalommal emelkedtek vagy csökkentek a részvényárak az adott naptári negyedévben 1999 után vagy a kibocsátásuk óta, a második táblázat a pozitív negyedévek arányát mutatja, míg a harmadik az adott negyedévek átlagos EUR hozamaira mutat rá.

concorde_legitartsasgok1

A statisztikából arra a következtetésre juthatunk, hogy a légitársaságok részvényei historikusan az utolsó negyedévben teljesítenek a legjobban, míg januártól szeptemberig kifejezetten gyengéknek bizonyulnak. Ezt figyelembe véve nem meglepő az extrém árfolyammozgás a tavalyi év végén. A naptári első három negyedév jellemzően oldalazásról, vagy némi negatív korrekcióról szól.

Forrás: Bloomberg, Concorde elemzés

Az utolsó negyedév historikus kimagasló teljesítménye arra vezethető vissza meglátásunk szerint, hogy a légitársaságok a profitjuk túlnyomó részét nyáron realizálják, az erre az időszakra vonatkozó vállalati gyorsjelentéseket pedig október végén és novemberben publikálják.

Azt nem állíthatjuk, hogy idén is folytatódni fog ez a trend és nem lehet majd nagy árfolyam-emelkedésekre számítani az év első 9 hónapjában, de az idei index szintű korrekció a légitársaságokban eddig jól illeszkedik a korábbi 20 év mintájába. Jelenleg Európában ugyanis már 3 százalék körüli esés bontakozott ki, míg a tegnapi őrült short zárás tükrében az amerikai index is csak év eleji szintekre volt képes visszakúszni euróban.

Ez alapján nem csak statisztikailag, de a jelenlegi árazásokat is figyelembe véve a következő hónapok hozhatnak még jó beszállókat a kedvelt légitársaságokban, így nem árt résen lenni, s a türelem, megfontolt pozíció építés kifizetődő stratégia lehet.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával.

Ha hozzászólna a témához, küldje el meglátásait a velemeny@portfolio.hu címre.

Elindult a Portfolio Vélemény rovata, az On The Other Hand. A rovatról itt írtunk, a megjelent cikkek pedig itt olvashatók.

Címlapkép: Getty Images

astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
koronavirusszigoritas