Előfizetői tartalom

Kit érdekel már Warren Buffett, amikor a sikerhez elég csak padlóig nyomni a gázpedált

Az elmúlt heteket, hónapokat a nagy tőzsdei emelkedések jellemezték, és már elég sokan elkezdték lengetni a piros zászlót az utóbbi időben, rámutatva, hogy számos eufóriára utaló indikátor értéke az egekben van. Nem egy esetben pedig még soha nem volt ilyen magas egy-egy mutató értéke, ami figyelmeztető jel lehet a jövőre nézve. Emellett pedig több különleges piaci esemény is megfigyelhető volt mostanában, elég csak a GameStop körüli felhajtásra gondolni. Az egyik legérdekesebb jelenségre azonban a Goldman Sachs mutatott rá, amely egy olyan technológiai cégekből álló indexet állított össze, amelynek tagjai még sohasem termeltek egy fillér profitot sem, miközben a benne szereplő vállalatok árfolyama nem egy esetben több mint a tízszeresére emelkedett egy év alatt. A befektetők azonban láthatóan fittyet hánynak a veszélyre, és padlóig nyomott gázpedállal száguldanak előre a végtelenbe.


Eufória a köbön

Kicsit ahhoz hasonlít az elmúlt hónapok piaci hangulata, mint amikor a Halálos Iramban című filmek főszereplője, Dominic „Dom” Toretto benyomja a padlógázt, és átugrat a több mint 3 millió dollárba kerülő tűzpiros Lykan Hypersporttal az Etihad tornyok között. A jelenet végén Dom és az azóta elhunyt Paul Walker által játszott Brian O’Conner exnyomozó még éppen időben ugrik ki a veszélyesen pörgő járműből mielőtt az lezuhan a mélybe.

Jelenleg tehát ott tartunk a piacok esetében, amikor már szinte teljes sebességgel robog az autó, talán már a tornyok között repül, de az utasok még a belső térben tartózkodnak. A különbség az, hogy a tőzsdék esetében korántsem biztos, hogy minden befektető időben ki tud majd ugrani a száguldó járműből, ha egyszer megszűnik a piaci eufória, ami a korábbi években azért általában elég csúnya véget ért. Elég csak a 2008-as gazdasági világválságra vagy a dotcom-lufira gondolni, és persze lehet azt mondani, hogy ezúttal más a helyzet, de kétségtelen, hogy vannak erősen buborékra emlékeztető jelek.

  • Shiller P/E: a sokak által követett mutató értéke ugyan még továbbra is elmarad a dotcom-lufi alatt látottaktól, amikor az egész világot átjárta az internetes részvények körüli mánia, de azt leszámítva sohasem volt még ennyire magasan. Itt a magasabb szám azt jelzi, hogy a részvények árfolyama egyre jobban elszáll a fundamentumoktól, vagyis a vállalati nyereségtől.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái