SZG_9345
Üzlet

A Richter brutális forgalma és teljesítménye magával húzta a teljes magyar tőzsdét

Portfolio
A BUX januárban is jól teljesített, közel 3,5 százalékkal került feljebb a hónap során, miközben a vezető európai és amerikai részvényindexek teljesítménye többnyire negatív volt. A korábbi hónapok emelkedése után némi megingás volt látható, hiszen a befektetők egyre elégedettlenebbé váltak az oltóanyagok leszállítási ütemével kapcsolatban, és aggódnak, hogy emiatt lassulhat a gazdasági kilábalás. Szintén borzolta a kedélyeket a reddites csorda az elmúlt napokban, amely nagyobb bizonytalanságot hozott a piacokra. A BÉT forgalma ebben a közegben némileg csökkent decemberhez képest, de a teljesítménye kifejezetten jó volt, ami nagyban köszönhető a Richter erős szereplésének. A brókercégek rangsorában is volt némi mozgás, a Wood bonyolította a legnagyobb forgalmat a hónapban, míg az Erste volt a második, és a Concorde a harmadik.

A nemzetközi tőzsdei hangulat januárban nem volt különösebben kedvező, a DAX az év eleje óta 1 százalékkal, míg a francia CAC 1,8 százalékkal került lejjebb. A vezető amerikai részvényindexek sem teljesítettek sokkal jobban, a Dow Jones 1,7 százalékkal, míg az S&P 500 mintegy fél százalékkal került lejjebb az elmúlt egy hónapban. A hónap nagyobb része alapvetően pozitív volt, de aztán a befektetők egyre elégedetlenebbé váltak a koronavírus-vakcinák leszállítási ütemével kapcsolatban, illetve a reddites csorda is végighajtott a piacokon, ami növelte a bizonytalanságot. A BÉT kereskedelme ebben a közegben minimálisan alacsonyabban alakult a decemberihez képest, 1,5 százalékkal 489,7 milliárd forintra csökkent duplikált forgalom tekintetében, illetve év/év alapon is 3 százalékkal lejjebb került. A napi átlagos forgalom 12,2 milliárd forint volt.

Hiába folytatódik tehát az oltóanyagok kiszállítása világszerte, de több probléma is akadt, elég csak az EU és az AstraZeneca közötti súrlódásokra gondolni. Ha pedig csúsznak a vakcinák, akkor a koronavírus-járvány lecsengése is hosszabb lehet, azaz a gazdasági kilábalás üteme lassul.

Ennek ellenére a BUX teljesítménye jó volt, hiszen a december végi 42 048 pontról 43502 pontra emelkedett, így már csak 6 százalékkal marad el a 46 200 pontos történelmi csúcsától.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A blue chipek közül januárban egyértelműen a Richter teljesített a legjobban, amely közel 12 százalékot emelkedett. Az erős teljesítményben jelentős szerepe volt annak, hogy a JPMorgan egészségügyi konferenciáján az AbbVie egy érdekes prezentációt mutatott be, amiből az is kiderült, hogy:

a Richter egyik kulcsfontosságú terméke, a Vraylar értékesítései elérhetik akár a 4 milliárd dolláros szintet is (peak sales).

Szintén jól teljesített még a hónapban a Magyar Telekom, amelynek részvényei 3,6 százalékkal emelkedtek, ellenben a Mol és az OTP mindössze 1,4, illetve 1 százalékkal került feljebb. A kisebb cégek között is akadtak olyanok, amik remekül teljesítettek, mint amilyen az AutoWallis, a Masterplast vagy az Alteo.

A legnagyobb forgalmat az OTP részvényeivel bonyolították le a hónap során, ami az összforgalom 44,5 százalékát adta, ezzel hosszabb idő óta először adta a forgalom kevesebb mint felét.

Kiemelkedő volt a hónap során a Richter iránti érdeklődés, amely az összforgalom 24,9 százalékát adta.

A harmadik legnépszerűbb pedig a Mol volt, 18,2 százalékos részaránnyal. Ez a három részvény adta a BÉT teljes forgalmának közel 90 százalékát.

További érdekesség, hogy a forgalmi listán a Masterplast ezúttal is megelőzte a Magyar Telekomot, előbbi részesedése 3,9 százalékos volt, utóbbié pedig 1,9 százalék.

A brókercégek rangsorában januárban a Wood végzett az élen, 25,9 százalékos piaci részesedéssel, míg az Erste volt a második 24,9 százalékkal, a Concorde pedig a harmadik 17,8 százalékkal. A negyedik helyen áll a Random Capital 8,1 százalékkal, őket pedig az OTP követi 7 százalékkal. A dobogón így volt némi átrendeződés az előző hónaphoz képest, akkor az Erste volt az első 24,9 százalékkal, a Concorde a második 22,7 százalékkal, míg a Wood a harmadik 20,9 százalékkal. A Random Capital pedig visszavette negyedik helyét az OTP-től.

A forgalom mértékét tekintve eltérő a kép a három vezető szolgáltató esetében a decemberi adatokhoz képest, a Wood számai nőttek, a Concorde esetében csökkenés látható, míg az Ersténél nem történt jelentős változás. A kisebb szolgáltatóknál hasonlóan vegyes a kép, az OTP-nél volt nagyobb csökkenés, míg a Patriánál növekedés.

A dobogót a szokásos módon a Wood-Erste-Concorde hármas uralja továbbra is, együttes piaci részesedésük 68,6 százalék a havi forgalomból, ami szinte megegyezik a decemberi adatokkal. A negyedik legnagyobb szereplő a Random Capital volt, és mögöttük nagyjából 1 százalékponttal elmaradva áll az OTP.

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás
ausztria_tajkep_hegy_haz

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
elektromos tolto 5 perc alatt 210307