GettyImages-1213571549 (2)
Üzlet

Belehúztak a vevők, erős napja volt az amerikai tőzsdéknek

Portfolio
Az ázsiai tőzsdék emelkedtek ma, és az európai börzéken is jó a hangulat, ami részben annak köszönhető, hogy az eurózóna GDP-je kevésbé esett vissza a várakozásokhoz képest. Az ezüst piacán úgy tűnik már nehezebb dolga van a reddites csordának, az árfolyam lejjebb került a mai kereskedésben, de más reddites sztárrészvények árfolyama is csúnya esést mutatott. Az amerikai tőzsdék a nemzetközi hangulatnak megfelelően jól teljesítettek kedden, miközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon is, ma jelent többek között az Amazon és az Alphabet is.

Egész nap kitartott a jó hangulat Amerikában

Kedden egész nap a vevőké volt a főszerep az amerikai részvénypiacokon, a Dow Jones és a Nasdaq 1,6 százalékkal, míg az S&P 500 1,4 százalékkal került feljebb a hétfői záróértékéhez képest. Az emelkedést több tényező is támogatta: egyrészt tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, ahol az eddig jelentő 189 S&P 500 cég közül 81 százalék verte az elemzői várakozásokat. Emellett az újabb körös amerikai mentőcsomaggal kapcsolatban is történt előrelépés, jelen állás szerint a demokraták elérhetik, hogy az 1900 milliárd dolláros mentőcsomag-tervezet nagy részét egyszerű többséggel elfogadhassák. Mindeközben járványfronton is kedvező hírek érkeztek, hiszen az esetszámokban csökkenése  látszik az Egyesült Államokban.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A vevők uralják az amerikai részvénypiacokat

A keddi kereskedés második felében is kitart a jó hangulat a tengerentúli tőzsdéken, a meghatározó részvényindexek folyamatosan erősödnek a nyitás óta, így a Dow Jones 1,8 százalékkal, míg az S&P 500 és a Nasdaq közel 1,7 százalékkal került feljebb a hétfői záróértékéhez képest. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Jelentősen megugrott az Alibaba forgalma

Az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi portál negyedéves forgalma a vártnál nagyobb mértékben nőtt a cég december végével záródott harmadik  pénzügyi negyedévében, miután az online kereskedelme tovább bővült a koronavírus-járvány idején.

Tovább a cikkhez

Hiába kelendő a Pfizer vakcinája, csalódást okozott a gyógyszergyártó

Elemzők által vártnál kisebb lett a Pfizer amerikai gyógyszergyártó tavalyi utolsó negyedévi nyeresége, ugyanakkor a becsültnél nagyobb volt a bevétele. A cég megemelte idei nyereség-előrejelzését.

Tovább a cikkhez

Pluszban zárt a BUX

A remek nemzetközi hangulatban a BUX index 0,91 százalékos pluszban zárta a napot, amivel a középmezőnyben található az európai börzék tekintetében. A magyar blue chipek közül az OTP 1,31 százalékot, a Mol 1,35 százalékot, míg a Richter 0,12 százalékot emelkedett. A Magyar Telekom árfolyama stagnált. A jó teljesítmény alapvetően annak köszönhető, hogy kedvező koronavírusos hírek érkeztek a napokban és az eurózóna GDP-je is a vártnál kevésbé esett vissza. Ebben a környezetben emelkedtek a ciklikus részvények, mint a bankok, az autóipari, illetve energetikai cégek is.

buxtelj

Erős nyitás Amerikában

Emelkedéssel nyitottak a tengerentúli tőzsdék, a Dow, az S&P 500 és a Nasdaq is 1,2 százalékos erősödéssel indította a napot. Az emelkedést több tényező is támogatja, egyrészt tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, ahol az eddig jelentő 189 S&P 500 cég közül 81 százalék verte az elemzői várakozásokat. Emellett az újabb körös amerikai mentőcsomaggal kapcsolatban is történt előrelépés, jelen állás szerint a demokraták elérhetik, hogy az 1,9 ezermilliárd dolláros mentőcsomag-tervezet nagy részét egyszerű többséggel elfogadhassák. Mindeközben járványfronton is kedvező hírek érkeztek, hiszen az esetszámokban csökkenése  látszik az Egyesült Államokban. Végül pedig a reddites mozgalom is valamelyest csillapodott, ami meghozhatta a befektetők kockázatvállalási kedvét.

dow

Szakadnak a reddites sztárpapírok, csúnya lesz ez a nap is

Az amerikai piacnyitás előtti kereskedésben csúnya mínuszban állnak a reddites sztárpapírok, miután úgy tűnik, hogy a múlt heti lendület jelentősen alábbhagyott. Már tegnap is egyébként óriási esést láttunk a legfelkapottabb részvények esetében, és ez ma tovább folytatódik.

Tovább a cikkhez

Oldalazás után ralizik az olaj

Nem csak a tőzsdék, hanem az olaj árfolyama is ralizik ma, a Brent és a WTI típus is már több mint 2 százalékkal került feljebb a mai kereskedésben hordónként. Előbbi ezzel 57,8 dollárba kerül, míg utóbbi 54,8 dollárba. Az olaj árfolyama oldalazott az elmúlt hetekben, hiszen több országban is szigorúbb lezárások voltak, az amerikai jegybank elnöke, Jerome Powell is kedvezőtlenül nyilatkozott a gazdasági kilábalás üteméről, és késések voltak az oltóanyagok szállításában is.

A héten azonban több kedvezőbb hír is érkezett, több országban elkezdtek lazítani a lezárásokon, az AstraZeneca és a Pfizer-BioNTech is több oltóanyagot tud majd leszállítani a korábban vártakhoz képest, az eurózóna GDP-je pedig a várthoz képest kevésbé esett vissza a negyedik negyedévben. További pozitívum, hogy úgy tűnik az olajtermelő országok is tartották magukat a termelési kvótákhoz. A UBS becslései szerint a Brent ára hordónként elérheti a 63 dollárt is az év második felében.

brentspot
wtispot

Raliznak az európai tőzsdék

Az erős nyitást követően továbbra is emelkedésben vannak az európai tőzsdék, a DAX már 1,3 százalékkal, a francia CAC pedig közel 2 százalékkal került feljebb, és máshol is többnyire raliznak a börzék. Ez részben köszönhető az elmúlt napok kedvező koronavírusos híreinek is, de annak is, hogy az eurózóna negyedik negyedéves GDP adatai a várakozások felett alakultak. Az elemzők 1,2 százalékos visszaesést vártak a harmadik negyedévhez képest, az Eurostat adatai alapján azonban ez csak 0,7 százalék lett végül. 

Esik a Richter árfolyama

A mai kereskedésben már több mint 2 százalékkal kerültek lejjebb a Richter részvényei, amely részben profitrealizálás lehet a januári kiváló teljesítmény után, hiszen közel 12 százalékkal emelkedett az árfolyam az előző hónapban. Emellett a Richter adta a BÉT forgalmának közel negyedét januárban.

richterrrz

Jelentős céláremelés érkezett az Alteora, tépik a részvényeket

Az MKB friss elemzésében közel 33 százalékkal emelte meg az Alteora vonatkozó célárát 1 070 forintról 1 420 forintra vételi ajánlás mellett. A befektetők pedig tépik a részvényeket, már közel 10 százalékot emelkedett az árfolyam.

Tovább a cikkhez

Hatalmas veszteséget jelentett a BP, esik az árfolyam

Ma tette közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését a BP, amely az elemzői várakozásoknál jóval nagyobb veszteséget jelentett a tavalyi évre. A társaság vezetője, Bernard Looney szerint ez volt karrierjének legnehezebb éve. A társaság optimistább az idei kilátásokkal kapcsolatban, és úgy látja, hogy normalizálódhat az olajkereslet és az LNG árak is emelkedhetnek. Emellett az olajóriás igyekszik a megújuló energiák területén is fejlődni.

Tovább a cikkhez

Jelentős céláremelés érkezett az Alteora, emelkednek a részvények

Az MKB friss elemzésében jelentősen megemelte az Alteo célárfolyamát, 1 420 forintra a korábbi 1 070 forintról, ami közel 33 százalékkal magasabb, és természetesen továbbra is vételre ajánlja.

Az árfolyam jelenleg 1 190 forint, ami 7,7 százalékos emelkedést jelent, ha így maradna a nap végéig, akkor ez egyben új történelmi csúcsot is jelentene az Alteonak. A részletesebb elemzéssel hamarosan jelentkezünk.

alteoooo

Emelkednek az európai tőzsdék

Tovább folytatódik az emelkedés az európai tőzsdéken, a DAX 0,6 százalékkal, a francia CAC 0,9 százalékkal, míg a brit FTSE 0,3 százalékkal került feljebb a nyitás után. Más börzéken is jó a hangulat Európában, az olasz 1 százalékos, a svájci 0,3 százalékos, míg a belga 0,8 százalékos pluszban van. Elsősorban annak köszönhető a jó teljesítmény, hogy több kedvező koronavírusos hír is érkezett, több országban elkezdődött a korlátozások feloldása, illetve az AstraZeneca és a Pfizer-BioNTech is több vakcinát szállíthat le, mint arra korábban számítani lehetett.

daxvv

Itt van, mibe érdemes fektetni, ha jön a tőzsdei esés

Jim Cramer, a CNBC Mad Money című műsorának házigazdája hétfőn bemutatott egy egész részvénykosarat, valamint több mint egy tucat befektetési témát, amit arra az esetre ajánl, ha a piacokon legközelebb látunk egy visszahúzást.

Tovább a cikkhez

Pluszban nyitott a BUX

Emelkedéssel kezdte a napot a BUX index, amely 0,5 százalékkal került feljebb a nyitás után. A magyar blue chipek közül az OTP 0,9 százalékos, a Mol 0,8 százalékos, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékos pluszban van. Ezzel szemben a Richter 0,6 százalékkal került lejjebb egyelőre. Az emelkedést segítheti, hogy jól alakul a nemzetközi hangulat, több kedvező koronavírusos hír is érkezett mostanában. 

buxxxii

Igazi nagyvadra vadászott a tőzsdei csorda, meg is lett az eredménye

Reagált a világ egyik legnagyobb, derivatív termékek kereskedését lehetővé tevő platformja, a CME az ezüst árfolyamában látható megugró volatilitásra, amit részben a reddites közösség aktivitása okozott.

Tovább a cikkhez

Igazi nagyágyúk szálltak be egy amerikai big data-startupba

Egy milliárd dollárnyi friss tőkét kapott egy amerikai big data-startup, a Databricks, többek között olyan prominens vállalatok szálltak most be befektetőként, mint az Amazon és az Alphabet a Microsoft mellé, amely már régebb óta tulajdonos a cégben. A tranzakció alapján a Databricks értéke jelenleg 28 milliárd dollár, ez jóval magasabb, mint amilyen árazáson a legutóbbi, 2019-es tőkeemelés zajlott.

Tovább a cikkhez

Lendületet veszített az ezüst elleni roham

Tegnap még 30 dollár fölé is benézett az ezüst árfolyama unciánként, ami többéves rekordnak számított, ugyanakkor a ma reggeli órákban alaposan veszített az értékéből, már 3,5 százalékkal került lejjebb. Ennek több magyarázata is van, egyrészt az ezüst piaca eleve egy jóval nagyobb falat, mint a GameStop vagy az AMC. Másrészt ez már a reddites csordát is sokkal jobban megosztotta, mivel az ezüstben számos nagyobb intézményi befektetőnek és hedge fundnak is vannak vételi pozíciói, így az árfolyam emelkedése számukra is nagyon profitábilis.

ezüst33

Úgy veszik a Tesla riválisának elektromos autóit, mint a cukrot

Közzétette januári értékesítési számait a Nio, amelyekből az látszott, hogy a Tesla riválisának kikiáltott cég már hatodik egymást követő hónapja ér el rekord értékesítést. Persze van még mit behozni a Teslához képest, hiszen az amerikai gyártó értékesítése továbbra is sokszorosa a Nio eladásainak.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat az emelkedés a tőzsdéken

  • A vezető amerikai részvényindexek a múlt pénteki rossz teljesítményt követően kifejezetten jó napot zártak tegnap: a Dow Jones 0,76 százalékkal, az S&P 500 1,61 százalékkal, míg a Nasdaq 2,55 százalékkal került feljebb. A technológiai részvények, köztük az Amazon és az Alphabet kifejezetten jól teljesítettek, amelyeknek a gyorsjelentése ma érkezik majd. Jó hír, hogy az utóbbi hetekben csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Államokban is, bár óvatosságra int, hogy az új variánsok is jelen vannak az országban. Emellett továbbra is folyik a tárgyalás egy újabb pénzügyi mentőcsomag részleteiről a demokraták és a republikánusok között. A reddites csorda pedig az ezüstre harapott rá tegnap, de az XRP kriptovalutát is megrángatták.
  • Az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedés látható, ahol örültek az újabb amerikai pénzügyi stimulussal kapcsolatos tárgyalásoknak. A sanghaji börze 0,7 százalékkal, a Nikkei 1 százalékkal, a hongkongi tőzsde 1,5 százalékkal, míg a koreai Kospi 1,4 százalékkal került feljebb.
  • A határidős amerikai indexek emelkedést vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,2 százalékos emelkedést.
  • Gazdasági adatok szempontjából ma itthon az MNB tart kötvényvásárlási aukciót. Közben délelőtt az Eurostat az előzetes GDP-adatot teszi közzé a negyedik negyedévről, ebben szokás szerint még nem szerepel tagállami bontásban a statisztika, csak az eurózóna és az EU27 adatát publikálják.
  • Az olaj árfolyama több mint 1 százalékot emelkedett ma reggel, így a Brent ára hordónként 57,1 dollár, míg a WTI 54,2 dollár. Az emelkedés részben annak köszönhető, hogy több kedvező koronavírussal kapcsolatos hír is érkezett tegnap. Az arany ára unciánként 0,3 százalékkal 1855 dollárra esett, míg a tegnap megrángatott ezüst 1,5 százalékkal került lejjebb 28,6 dollárra.
  • A forint minimálisan erősödött ma, egy euró ára 355,8 forint, míg a dollár 294,8 forintba kerül.

Ma folytatódik a gyorsjelentési dömping, az európai vállalatok közül a BP teszi közzé számait, míg az Egyesült Államokban a Google anyavállalata (Alphabet), az EA, az Amazon, a Pfizer, az Exxon és a Royal Caribbean is többek között.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Thomas Lohnes/Getty Images

astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
koronavirusszigoritas