FONTOS Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?
 
Előfizetői tartalom

Koronavírus vakcinák: ezek lehetnek az oltás utáni mellékhatások, szövődmények

Portfolio
Több koronavírus vakcina van ma már a világon, ami zöld utat kapott és el is indultak az oltási programok számos országban. Ahogy minden vakcinának, a már engedélyezett koronavírus vakcináknak is lehetnek mellékhatásaik, de a nagymintás klinikai tesztek alapján a mellékhatások többnyire enyhék vagy mérsékeltek, ettől még biztonságos vakcináknak számítanak. Sőt, szakértők szerint a koronavírus vakcina mellékhatásai a koronavírus védettség kialakulását jelzik, hiszen azt mutatják, hogy reagál az immunrendszer. A Magyarországon engedélyezett öt koronavírus vakcina közül három (Pfizer/BioNTech vakcina, Moderna vakcina, AstraZeneca vakcina) esetén már rendelkezésre állnak a klinikai tesztek végleges vizsgálati eredményei, az orosz Szputnyik V vakcináról pedig a napokban publikálták az időközi eredményeket, amelyek az esetleges mellékhatásokat és az előfordulásuk gyakoriságát is tartalmazzák. Ezeket mutatjuk most be az alábbi cikkünkben.

A koronavírus-oltástól tartók egyik fő érve, hogy a mellékhatások miatt aggódnak, de érdemes leszögezni, hogy minden oltásnál előfordulhatnak szövődmények. A koronavírus vakcinák klinikai tesztjeinek során jellemzően olyan mellékhatások jelentkeztek, mint bármelyik másik vakcinánál és nagyon kevés esetben jegyeztek csak fel súlyos reakciókat. A hosszú távú hatások...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés