gáz főzés sütés
Üzlet

Hamarosan Magyarország is kész lesz az azeri gáz fogadására

MTI
Magyarország októberig befejezi a nemzeti gázszállítási hálózat hiányzó szakaszát, amivel kész lesz az azeri gáz fogadására - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Déli Gázfolyosó Miniszteri Tanácsadó Testületének csütörtöki online ülésén.

Szijjártó Péter - Facebook-oldalán közzétett - videójában kiemelte: a közép-európai energiaellátás mindig is kulcsfontosságú volt. A gázellátás Magyarországon nemzetbiztonsági kérdésnek számít. Ezért a magyar kormány számára kulcsfontosságú a diverzifikáció, mind a forrás, mind az útvonal tekintetében.

A miniszter jó hírnek nevezte a déli gázfolyosó befejezését, de azt mondta, ez még csak "félút a sikerhez vezető úton". Felhívta a figyelmet a kapcsolatépítés és az infrastrukturális fejlesztések fontosságára, hogy mielőbb megépüljenek a nemzeti hálózatok hiányzó szakaszai. Szerbia már kiépítette vezetékrendszerét Bulgáriától a magyar határig. Fontos, hogy mielőbb befejeződjön a Görögországot és Bulgáriát összekötő szakasz. Magyarország is építi a szerb határ és a nemzeti hálózat közötti hiányzó szakaszt - közölte. Hozzátette: ez teszi majd lehetővé, hogy meglegyen Magyarország közvetlen összeköttetése a déli gázfolyosóhoz.

Szijjártó Péter örömét fejezte ki, hogy 2023-tól reális lehet a déli gázfolyosó kapacitásának növelése és új források bevonása Azerbajdzsánnak köszönhetően. Ezért a magyar kormány arra utasította az állami elektromos- és gázműveket, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat a Socarral (azeri olajipari vállalattal) a szerződéses keretrendszer kialakításához, amely révén Magyarország az azeri gázt vásárolja a jövőben.

A miniszter üdvözölte továbbá a Türkmenisztánnal aláírt együttműködési megállapodást, amelynek nyomán közös kutatásokat végeznek majd a Kaszpi-tengeren. Ez - mint a miniszter kiemelte - lehetőséget teremt arra, hogy új erőforrásokat aknázzanak ki a déli gázfolyosó számára.

Szijjártó Péter felszólalásában kitért arra is, hogy a legnagyobb magyar olajtársaság, a Mol a legnagyobb közép-európai beruházó, befektető Azerbajdzsán területén. Jelenleg a BP-t és a Socart követően a Mol birtokolja a harmadik legnagyobb portfóliót az ACG-ben (Azeri-Chirag-Gunashli), Azerbajdzsán legnagyobb, stratégiai fontosságú olajmezőjében.

A mintegy 38 milliárd dollár összköltségű déli gázfolyosó egy 3500 kilométer hosszúságú, hat országon keresztül futó vezetékhálózat. Azerbajdzsánból, a Sah Deniz mezőről - a már korábban megépült - dél-kaukázusi (SCP) és transzanatóliai (TANAP), valamint az ősszel átadott transzadriai (TAP) vezetéken keresztül szállítják el a kitermelt földgázt. Azerbajdzsán a déli gázfolyosón 25 éven át évi 10 milliárd köbmétert szállít Európának, ezen felül évi 8 milliárd köbmétert Törökországnak. A török szakasz már korábban megépült, azon 2018 nyara óta érkezik az azeri földgáz.

Címlapkép: Getty Images

meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás
ausztria_tajkep_hegy_haz

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
elektromos tolto 5 perc alatt 210307