GettyImages-1206945181 (5)
Üzlet

Vegyesen zártak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Jó hangulatban telt ma a kereskedés a tőzsdék többségén, Amerikában azonban nem volt egyöntetű az optimizmus. A befektetők az alacsonyabb koronavírusos esetszámoknak örülnek, így a ciklikus papírok mennek a legjobban, mint az olajtársaságok vagy a sétahajók. Európában kevésbé jó a hangulat, de a BUX felülteljesítő volt a mezőnyben, ami jelentős mértékben a pozitív meglepetést okozó negyedik negyedéves magyar GDP-adatoknak köszönhető. Remekül teljesített ma az OTP és a Richter, utóbbinak jelentősen megemelte a célárát az Erste. A bitcoin árfolyama rövid időre átlépte az 50 ezer dolláros lélektani határt is.

Vegyesen zárt Amerika

Végül csak a Dow Jones tudott pluszban zárni a mai kereskedésben, amely 0,2%-ot emelkedett. Az S&P 500 0,06%-ot esett, míg a Nasdaq 100 0,85%-ot zuhant.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Kilőtt a Starbucks

Csődbe ment a Luckin Coffee, a Starbucks legnagyobb globális riválisa. A kávézó-multi papírjai kilőttek. A tőzsdéken ettől függetlenül még mindig inkább rossz a hangulat.

Ez most az állás:

 • Dow Jones +0,21%
 • S&P 500 -0,03%
 • Nasdaq 100 -0,82%
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Megremegett a befektetők keze

A növekvő kötvényhozamok miatt befuccsolt a kereskedés elején indult rali Amerikában: a Dow Jones föladta az emelkedés nagy részét, az S&P 500 meg már mínuszba is fordult.

Négy órával a zárás előtt így néz ki a helyzet:

 • Dow Jones  +0,01%,
 • Nasdaq 100 -0,84%,
 • S&P 500 -0,09%.
  Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Kiválóan teljesített ma a BUX

A BUX index 2,55 százalékos emelkedéssel fejezte be a mai napot, az OTP és a Richter is remekül teljesített, előbbi 2,64 százalékkal került feljebb, míg utóbbi 4,18 százalékkal. A Mol is jól teljesített, 1,51 százalékos pluszban zárt, de a Magyar Telekom is 1,49 százalékkal került feljebb. A mai jó hangulatot alaposan megtámogatta a pozitív meglepetést okozó negyedik negyedéves magyar GDP-adat, illetve a Richter esetében segített az Erste jelentős céláremelése is.

buxnapvégee

Újra izgalmas az OTP, elindult a rakéta

A vártnál erősebb negyedik negyedéves magyar GDP-adat lendületet adott a hazai részvényeknek is, a blue chipek között az OTP árfolyama is emelkedik, ami részben fundamentális, részben technikai okokkal magyarázható.

Tovább a cikkhez

Élen a magyar és a lengyel tőzsde

A két legjobban teljesítő index ma az európai mezőnyben a BUX és a lengyel WIG, előbbi 2,2 százalékkal, utóbbi pedig 2 százalékkal emelkedett.

A BUX index tagjai közül a Richter és az OTP teljesítményét érdemes kiemelni. előbbi 3,1 százalékkal emelkedett - amelyet segített az Erste jelentős céláremelése -, utóbbi pedig 2,4 százalékkal került feljebb, de jól teljesít a Mol is, amely 1,7 százalékot emelkedett. Ma hatalmas meglepetést okozott a magyar GDP-adat, amely 1,1 százalékkal haladta meg az előző negyedévit a lezárások ellenére is, így ez segítette az emelkedést mindenképpen. 

Kiválóan teljesít a lengyel tőzsde is, az országban még múlt pénteken enyhítettek a korlátozásokon, illetve a 2,8 százalékos év/év alapú negyedik negyedéves GDP visszaeséssel is a jobbak közé tartoztak. Leginkább a bankok teljesítménye alakul jól, mint amilyen a PKO, a Pekao vagy az Alior.

A PKO papírjai ma 6,3 százalékkal kerültek feljebb, idén 9 százalékos pluszban áll.

pko

A Pekao részvényei 4 százalékot emelkedtek, idén 12,5 százalékkal kerültek feljebb.

pekao

Az Alior pedig közel 10 százalékos pluszban van, amivel idén szintén 12,5 százalékos az emelkedés.

alior

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

A tegnapi ünnepnapot követően ma feljebb kerültek a vezető amerikai részvényindexek, az S&P 500 0,4 százalékkal, a Dow Jones szintén 0,4 százalékkal, míg a Nasdaq 0,5 százalékkal emelkedett, így folytatódik a múlt pénteki jó hangulat. A befektetők továbbra is a koronavírusos esetszámok csökkenésének örülnek a leginkább, amelyek négy hónapja nem mutattak ilyen jó képet. Emellett persze sokan várják már az új pénzügyi stimulust is a Biden kormányzattól. A legjobban így a ciklikus részvények indították a napot, főleg az olajtársaságok, mint a Marathon Oil vagy az Occidental Petroleum, de a sétahajós cégeknek is jól indul a napja.

amcsinyit

A bitcoin szárnyal, de az aranyat kissé megütötték

Amíg a bitcoin már rövid időre átlépte az 50 ezer dolláros lélektani szintet is ma, addig az aranynak kevésbé alakul jól a napja, már 1,5 százalékkal került lejjebb unciánként 1 790 dollárra, de az ezüst is 2,2 százalékos mínuszban van. A sárga nemesfém számára ez az 1 780-90 dolláros szint már korábban is támaszként szolgált.

arannyi

Itt az új rekord, a bitcoin átlépte az 50 ezer dolláros álomhatárt

Újabb nap, újabb történelmi csúcs a bitcoin számára, ami egy rövid időre átlépte az 50 ezer dolláros lélektani határt, soha korábban nem volt még ilyen magasan a kriptopénz árfolyama. Már a reggeli órákban is nagyon közel járt a bitcoin az álomhatárhoz, mindössze 2 dollár választotta el attól, de utána kissé lefelé korrigált. Ma délután azonban ismét nekiszaladt, és most már sikeresen át is vitte az 50 ezer dolláros szintet egy rövid időre, de nem tudott tartósan fölötte maradni.

Tovább a cikkhez

Jelentős céláremelés érkezett a Richterre, tépik a részvényeket a befektetők

Mai elemzésében az Erste jelentősen megemelte a Richterre vonatkozó célárát, a korábbi 7 650 forintról 9 805 forintra. Ennek fő oka, hogy egyrészt a Vraylar készítmény értékesítései magasak lehetnek a jövőben, másrészt a cég a nőgyógyászati portfólió megújításán dolgozik, ami szintén emelheti a bevételeket. Az idei és a jövő évi eredmények pedig 100 milliárd forint körül alakulhatnak a korábban becsült 85-86 milliárd forint helyett az Erste szerint. A befektetők pozitívan reagáltak a hírekre, és a gyógyszercég papírjai közel 3 százalékot raliztak, amivel új történelmi csúcsra is értek a részvények.

Tovább a cikkhez

Alaposan tépik a Richtert a befektetők

Az elmúlt egy órában alaposan elkezdték tépni a befektetők a Richter papírjait, ami így már 3,25 százalékos pluszban áll a nyitás óta. Az alábbi grafikonon látszik, hogy nagyjából dél körül kezdődött el egy meredekebb emelkedés. Ezzel már 8 900 forinton állnak a Richter részvényei, ami ha így marad, akkor újabb történelmi csúcs. A forgalom mértéke nem kiugró az elmúlt hónap átlagához képest. 

Az emelkedésben szerepet játszhat, hogy az Erste ma megemelte a Richterre vonatkozó célárát 7 650 forintról, jelentősen, 9 805 forintra.

richterrrzii

Felülteljesítő a magyar tőzsde

A magyar tőzsde továbbra is remekül teljesít az európai mezőnyhöz képest, már több mint 0,8 százalékot emelkedett, miközben a DAX 0,1 százalékkal lefordult, a CAC pedig stagnál, bár más európai börzéken többnyire mérsékelt emelkedés látható a délelőtti órákban. A magyar mellett egyébként a román és a szlovák GDP is kedvezően alakult. 

A BUX index tagjai közül láthatóan jól teljesítenek a magyar blue chipek, a Mol és a Richter közel 1 százalékkal emelkedett, de az OTP is 0,9 százalékos pluszban áll, illetve a Magyar Telekom is fél százalékkal került feljebb. 

Mérsékelt emelkedés az európai tőzsdéken

A piacnyitást követően enyhe emelkedés látható az európai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a német DAX 0,1 százalékkal, a francia CAC szintén 0,1 százalékkal, míg a brit FTSE 0,2 százalékkal került feljebb. Emelkedett a belga börze is, ellenben a svájci és az olasz enyhén lejjebb került.

A BUX index 0,7 százalékos emelkedéssel felülteljesítő a mezőnyben, ami a pozitív meglepetést okozó negyedik negyedéves GDP-adatoknak köszönhető. Az EU részletes GDP-adatokat közöl majd délelőtt, ami tartalmazza majd immár az összes országra bontva a negyedik negyedéves teljesítményeket.

dxxx

Figyelmeztetett a befektető, aki megjósolta a 2008-as válságot: 90 százalékot zuhanhat a Tesla

Ha a Tesla árfolyama 90 százalékot zuhanna idén, az véget vethetne az egyes cégek kultusz-szerű támogatásának anélkül, hogy veszélyeztetné a pénzügyi rendszert – írta ki a Big Shortból ismert Michael Burry Twitteren.

Tovább a cikkhez

Pluszban nyitott a BUX, meglepetést okozott a magyar GDP

A BUX index emelkedéssel kezdi a napot, nyitás után 0,6 százalékkal került feljebb, a magyar blue chipek közül az OTP 0,7 százalékkal, a Mol 0,6 százalékkal, a Richter 0,6 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékkal került feljebb.

A pozitív hangulatban nagy szerepet játszik, hogy óriási meglepetést okozott a negyedik negyedéves magyar GDP-adat, a gazdaság teljesítménye 1,1 százalékkal meghaladta az előző negyedévit, miközben az elemzők 0,4 százalékos csökkenést vártak a korlátozások miatt. 

buxaa

Elfogytak az érvek az alacsony Magyar Telekom osztalék mellett

Az elmúlt években a Magyar Telekom a valós készpénztermelő képességéhez képest jóval szerényebb osztalék-kifizetést valósított meg. Akár 1, 3, 5 vagy 10 éves távon nézzük, a nagy papírok közül a BUX leggyengébben teljesítő papírja a Telekom. Az alulteljesítésnek azonban nincs köze a vállalat gazdasági teljesítményéhez, a Magyar Telekom menedzsmentje egészen kiváló munkát végzett az elmúlt években, így a cég fundamentumai évről évre javultak. Egyetlen dolog nem javul, és ez a részvény árfolyama. Ennek oka pedig a fájóan hiányzó transzparens osztalékpolitika, egy olyan osztalékpolitika, amely biztosítja az optimális tőkeszerkezet fenntartását.

Tovább a cikkhez

Őrület a kínai mozikban, itt egy kis ízelítő, mi jön a lezárások után

Nagyot raliztak kedden a kínai mozirészvények Hongkongban, miután a mozipénztárak több mint 6 milliárd jüanos (929,63 millió dollár) bevételrekordot állítottak fel a február 11-én kezdődő héten azt követően, hogy a Holdújév kezdetén valósággal megrohamozták a mozikat a fogyasztók.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat az emelkedés a tőzsdéken

 • Tegnap zárva tartottak az amerikai tőzsdék, ugyanis az eredetileg George Washington szülinapjára megemlékező President’s Dayt ünnepelték országszerte, ami a hagyományok szerint minden évben február harmadik hétfőjére esik. Múlt pénteken azonban pozitív hangulatban zártak a tőzsdék, a Dow Jones és a Nasdaq is új történelmi csúcsra ért, tehát innen várják a folytatást ma.  
 • Az ázsiai tőzsdék többnyire feljebb kerültek, amelyet a koronavírusos esetek és a vakcinálás kedvező alakulása hajt. A japán Nikkei 1,3 százalékkal, a koreai Kospi 0,5 százalékkal, míg az ausztrál börze 0,7 százalékkal emelkedett. A sanghaji és a hongkongi tőzsdék zárva tartottak ünnepnap miatt.
 • A határidős amerikai indexek emelkedést vetítenek előre, és a határidős DAX is enyhe pluszban áll.
 • Gazdasági adatok terén ma érkezik a negyedik negyedéves magyar GDP-adat, amelyből megtudhatjuk, hogy a második hullám és a lezárások milyen hatást gyakoroltak a gazdaságra az októberrel kezdődő negyedévben, de más országok is közzéteszik hasonló statisztikáikat. Az EU által közölt részletes GDP adat délelőtt pedig tartalmazza majd immár az összes országra bontva a negyedik negyedéves teljesítményeket. Ezen kívül lesz még egy Zew-index is, fél szemmel arra is érdemes lesz figyelni, mert az már 2021 első negyedévéről árulkodik.
 • Az olaj ára 0,4 százalékkal került feljebb a Brent típus esetében hordónként 63,6 dollárra, míg a WTI típus 0,2 százalékos pluszban áll 60,2 dolláron. Az arany árfolyama is feljebb került 0,3 százalékkal unciánként 1824 dollárra.
 • A forint enyhén erősödik ma, egy euró ára 357,3 forint, míg a dollár a 294,3 forintos szinten áll.

A héten is folytatódik a gyorsjelentési szezon, ma jelenti friss számait az AIG, az Occidental és a Royal Caribbean is. 

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Az inflációtól retteg a világ – Mibe érdemes most fektetni?

Az egekbe szökő energia- és élelmiszerárak, valamint a konténerszállítás piacán tapasztalható fennakadások miatt jelentősen emelkedtek a rövidtávú inflációs kilátások. A hosszabb távú várakozások egyelőre sokkal kiegyensúlyozottabbak, azonban a Bank of America (BofA) szakértői szerint a befektetőknek is érdemes lassan felkészülniük a várható inflációra.

Tovább a cikkhez

Háborúba sodródhat az Apple és a Facebook - Sokkal többről van szó, mint dollármilliárdokról

Az Apple és a Facebook alaposan egymásnak ütközött az elmúlt hetekben, az Apple ugyanis a mobil operációs rendszerén olyan változtatásokat alkalmaz, ami első ránézésre a felhasználók adatbiztonságát szolgálja, de amivel alaposan belenyúl a nagy tech cégek, mint a Facebook működésébe, ezzel súlyos, dollármilliárdokban mérhető veszteséget okozva nekik. A Portfolio legújabb podcastjában Fekete Beatrix, a Portfolio elemzője beszélgetett Keleti Arthurral, az Informatikai Biztonság Napja, az ITBN alapítójával az Apple-Facebook csörte kapcsán az adataink védelméről, arról, hogy mit tudnak rólunk a nagy technológiai vállalatok, hogyan figyelnek meg minket a mobil eszközeink kameráival és mikrofonjaival, mit tudhatnak rólunk az otthoni okoseszközeink, mint a TV-k vagy akár a robotporszívók, és arról is, hogy hogyan védhetjük meg magunkat a kibertérben.

Tovább a cikkhez
astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
koronavirusszigoritas