daimler
Üzlet

Megugró profit és osztalékemelés a Daimlernél

Portfolio
Kemény év volt a tavalyi az autóipar számára, hiszen a koronavírus miatt óriásit zuhant az autóipari kereslet, miközben a gyártást is le kellett álltani a vírus megfékezése miatt, és eközben a beszállítói láncok is akadoztak. Mindezek a tényezők meglátszottak a Daimler eredményein, hiszen az értékesítéssel együtt az árbevétel is visszaesett, viszont profitabilis tudott maradni a cég, és az osztalékot is megemelik.

Közzétette legfrissebb számait a Daimler, a cég csoportszintű értékesítése a 2019-es 3,3 millió darabról 15 százalékkal 2,8 millió darabra esett vissza tavaly. A cég legfontosabb üzletágának számító Mercedes-Benz Cars & Vans divízió eladásai 13 százalékkal 2,5 millió darabra csökkentek, de minden divízióban visszaesés látszott, köztük a Trucks & Buses üzletágban is, melyet le akarnak választani a cégcsoportról és év végén tőzsdére vinni. A Mercedes-Benz eladásai a negyedik negyedévben Kínában több mint 22 százalékkal, 2020-ban pedig 11,7 százalékkal ugrottak meg a világjárvány ellenére.

daimlersales
Forrás: Daimler

Az értékesítés visszaesésével együtt az árbevétel is csökkent, a 2019-es 172,7 milliárd euróról 11 százalékkal 154,3 milliárd euróra.

A költségcsökkentő lépésekkel és az autóipar vártnál gyorsabb ütemű visszapattanásával együtt a Daimlernél a tisztított EBIT az egy évvel korábbi 10,3 milliárd euróról 15,9 százalékkal 8,6 milliárd euróra esett vissza. Az adózás előtt eredményhez a Cars & Vans üzletág 651 millió eurós növekedéssel járult hozzá, viszont a Trucks & Buses divízió eredménye közel 2 milliárd euróval csökkent.

Ami viszont nagy meglepetés volt, hogy az adózott eredmény jelentősen megugrott, hiszen az egy évvel korábbi 2,7 milliárd euróhoz képest 48 százalékkal 4 milliárd euróra emelkedett a profit.  Ennek értelmében az egy részvényre jutó eredmény 2,22 euróról 53 százalékkal 3,39 euróra emelkedett. Örülhetnek emellett a befektetők annak is, hogy a 2019-es 0,9 eurós részvényenkénti osztalékhoz képest 50 százalékkal magasabb, 1,35 eurós részvényenkénti osztalék kifizetését javasolta a menedzsment a 2020-as eredményre (de érdemes arra is emlékezni, hogy 2018-ban még 3,25 euró volt az osztalék).

A kilátásokkal kapcsolatban a Daimler számos üzleti területen javulást prognosztizál, többek között az értékesítés, az árbevétel, és az EBIT is szignifikánsan magasabb lehet idén, mint 2020-ban. A társaság kitért arra, hogy a globális chiphiány hatással lehet a gyártásra, főleg az első negyedévben, viszont az év későbbi részében ezt képesek lesznek kompenzálni. A kínai piaccal kapcsolatban közölte a cég, hogy kisebb növekedést vár a 2021-es évre, mint más régiós piacokon.

A Daimler árfolyama 1,3 százalékkal került ma feljebb, míg idén 14,7 százalékos pluszban van.

daimler

Címlapkép: Thomas Niedermueller/Getty Images

astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
koronavirusszigoritas